Így teheted csigamentes övezetté a kertet

Nemcsak a csigák és a penész, de a rágcsálók is távol tarthatók néhány természetes, találékonyabb növények által kidolgozott trükkel.

A növényi eredetű, a mozdulatlanságra kárhoztatott zöldek által termelt anyagok ugyanis nemcsak a vegyületeket előállító növényeket képesek megvédeni: a többieket is fel lehet vértezni a legjobbak által legyártott anyagokkal. A fokhagymából származtatható kénes vegyület, azaz az allicin például nem csak elriasztja a csigákat/meztelen csigákat - írja a Guardian.

Csigamentes kert

Az éjszaka előkúszó puhatestűek hordái fölött egy fej fokhagyma és egy liter víz összeturmixolásával arathatunk győzelmet. A kotyvalékot estefelé kell egy permetezőfejjel felszerelt flakon segítségével a legvédtelenebb növényekre fújni, és reggelre már csigamentes övezet lesz a kertünk.

Penész

A gombás és bakteriális fertőzések ellen a rendkívül magas páratartalommal megáldott esőerdők fejlesztették ki a legjobb stratégiákat. Többek között a fahéjfa és a kasszia kérgéből készült fahéj is rendelkezik ilyen tulajdonságokkal. A fahéjat ugyanazok a vegyületek teszik hatékony penész- és gombaölővé, amelyek a fűszer jellegzetes ízéért is felelősek. Ázsiában is gyakran használják erre a célra: egyszerűen felhintik vele a sérülékenyebb palánták és növények körül a talajt. A hideg kamillatea szintén alkalmas egyébként a feladatra.

shutterstock 3552802
Shutterstock

Borzok, egerek

A kertekben csatangoló rágcsálóknak szintén könnyen kedvét szeghetjük: ehhez borsra vagy csilire lesz szükség. A csípősebb változatokat elefántok távol tartására is felhasználják az indiaiak, nem csoda tehát, hogy a kisebb kártevők, például az egerek ellen akár egy adag bors, vagy egy kevésbé brutális csili is elég lehet. Szórd meg rendesen a kedvenceik környékét, és garantáltan leszoknak a kertlátogatásról a kisebb-nagyobb emlősök, bár lehet, hogy a házad más pontján azért feltűnnek majd. 

Mivel nem laboratóriumi körülmények között kifejlesztett univerzális vegyszerekről van szó, ezek a módszerek természetesen nem nagyon állják ki az esőpróbát.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek