Így készül a magyar tészta

Megnéztük, hogyan készül a gluténmentes pizza, hogy egyáltalán milyen gyárból származnak a gluténérzékeny emberek számára is alkalmas alapanyagok, aztán kiderítettük, milyen tésztát szeretnek a magyarok.

Az élelmiszeripar mindig is egy izgalmas téma, hiszen ki ne lenne kíváncsi arra, hogy hol és hogyan készülnek azok a termékek, amik az asztalára kerülnek, főleg miután megnézi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal horrorvideóit. pedig a valóság ezzel szemben az, hogy minden iparágban vannak trükközők, vannak olyanok, akik ki akarják játszani a szabályokat, a többség viszont nagyon szigorúan betartja, főleg ha olyan funkcionális élelmiszereket állítanak elő, mint a lábatlani Omega Bázis, ahol természetes és gluténmentes élelmiszerek készülnek, vagy a Gyermelyi, ami pedig az ország legnagyobb tésztagyára. 

Az ország kedvenc tésztája saját alapanyagokból készül

Takarmánygyártás, növénytermesztés, tojástermelés és malmi őrlés is tartozik a Gyermelyi Vállalatcsoport tevékenységi körébe, és igen, a mindenki által ismert tészták (évenként 33 tonna) saját termesztésű gabonából őrölt saját lisztből, saját tojásokból készülnek.

A liszt a Gyermely közeli bérelt földterületekről érkező búzából készül, a Bábolnáról naposcsibe korukban érkező tyúkok pedgi évente 135 millió tojást tojnak. Az 540 ezer tojótyúkot saját takarmánnyal nevelik, 72 hétig élnek itt a csirkék ketreces tartásban, ami elsőre nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek, de Bokros Gábor marketingigazgató szerint ebben a formában a legkevesebb a jércehalandóság. 

A magyarok imádják a tojásos tésztát

A hazai tészta 45 százaléka a Gyermelyi gyárában készül, mivel néhány sajátmárkás tészta is innen jön, ezért talán nem is tudod, hogy a kedvenced is gyermelyi, arra viszont nem kaptunk választ, hogy ez a csomagoláson kívül a receptúrában is jelent-e változást.

Az itt készült tészták 74 százaléka tojásos, 21 százalék durum, 5 százalék pedig egyéb tojás nélküli tészta, összesen 36 különböző formátum készül itt, ami a különböző kiszerelések és sajátmárkás csomagolások  miatt azt jelenti, hogy összesen 283 cikkelem készül a gyárban.

És ha azt hinnéd, hogy a Gyermelyinek aggódnia kellene az olasz tészták miatt, akkor eláruljuk, hogy az összes olasz tésztagyártó piaci részesedése 5 százalék körül van Magyarországon. 

Hogyan készül a tészta? 

Nos a jó hír az, hogy a gyári száraztészta és az otthoni tészta elkészítése alapjaiban megegyezik, csak Gyermelyen például van tojástörő gép, hogy ne egyenként kelljen valakinek a nagy kondér falához ütögetni a tojásokat. Ez nagyon óvatosan töri a tojásokat, naponta úgy 700 ezer darabot. Összekeverik az alapanyagokat, majd formázzák és szárítják. Ez a folyamat például egy spagetti esetében 6 és fél óra, de van, ami gyorsabban is elkészül.

A gyártás közben két óránként mintát vesznek, és gyakorlatilag ugyanúgy, mint otthon bárki, kifőzik a tésztákat, hogy a laborban nedvességet és tojástartalmat nézzenek vagyis 8 tojásos tésztában valóban megfelelő mennyiségű tojás legyen, ne csak 7 tojásos legyen a valóságban, vagy mondjuk 15 tojásos.

A szárítás után csomagolják, és megy a raktárba, ami egyébként már csak azért is izgalmas, mert tele van önjáró rakodóeszközökkel, népszerűbb nevükön önvezető targoncákkal, amik cigiszünet nélkül viszik az árut a gyár egyik pontjából a másikba, hogy az emberi munkaerőnek tulajdonképpen csak felügyelni kelljen őket. Tojástöréstől számítva a tésztákat 8-10 órán belül csomagolják is, de például egy fodros kocka esetében ez az idő mindössze négy óra.  

A legnépszerűbb tésztafajták

Az is kiderült, hogy mik a legnépszerűbb tésztafajták a magyarok körében. Naponta 3 millió adag, azaz 300 tonna tészta készül Gyermelyen, a legnépszerűbb a 4 tojásos spagetti, majd a cérnácska, a húslevesek állandó kiegészítője. Utána jön a fodrocska, meg a copfocska. Hogy ezeket hogyan tudod tökéletesre főzni, arról pedig itt írtunk

Gluténmentes pizzaliszt és társai

Lábatlan egy kisváros Komárom-Esztergom megyében, nagyjából ötezren lakják. 1950-ben egyesítették Piszke községgel, és kifejezetten élénk ipari élet zajlott itt. A lábatlani cementgyár mellett a Piszkei Papír is híres volt országszerte, de a Parlamenthez, a Halászbástyához vagy a bécsi Belvedere Palotához is innen szállították a márványt.

Az Omega Bázis Kft. is itt gyártja a gluténmentes, termékeit, például különböző olajokat, gluténmentes tortillát és pizzalapot, valamint szintén gluténmentes snackeket. Utóbbi már csak azért is fontos, mert a legtöbben a gluténmentes édességekre mennek rá, ennek az az oka egyébként, hogy cukorral nagyon könnyű helyettesíteni a sikérvázat, ők viszont egészséges sós rágcsálnivalókban is gondolkoznak, illetve a pékáruk elkészítéséhez is árulnak lisztkeverékeket. 

Hogy készülnek a gluténmentes alapanyagok? Létezik gluténszűrő?

Egy gluténmentes termékeket előállító gyárban nyilván az a legfontosabb kérdés, hogy hogyan birkóznak meg a gluténmentesítéssel. Minden eshetőséget végiggondol az ember, miszerint vajon szűrik-e valahogy, azaz valamit kivonnak belőle, vagy éppen, hogy valamit hozzáadnak. Nos, a megoldás, ennél sokkal kézenfekvőbb: eleve gluténmentes minden, ami az üzembe érkezik. Ez így persze egyszerűnek hangzik, de annyira mégsem az. Bodrogai Ferenc elmondta, hogy egyetemi kutatókkal kísérletezték ki a receptúrákat.

A gluténmentes mindenmentes?

A gluténmentes termékek jelentős részében jól hangzik, hogy nincs benne glutén, viszont egy rakás ízfokozó, állományjavító, aroma, tartósítószer és egyéb dolog kerül bele. Lábatlanon nyilván olyan termékeket szeretnének gyártani, amiknek lehet, hogy rövidebb a szavatossági ideje, viszont kevesebb mesterséges anyagot tartalmaznak.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.