Hogy szabadítsak fel helyet a mobilomon?

Nem feltétlenül kell érzékeny búcsút venned kedvenc fotóidtól és videóidtól. Léteznek kevésbé fájdalommentes megoldások is.

Mindannyian jártunk már ebben a cipőben. Amikor megvesszük új okostelefonunkat, azt hisszük, soha nem fogunk kifogyni a tárhelyből, mobilunk egy napon mégis bejelenti: kezd megtelni a belső memória. Mit lehet ilyenkor tenni, ha nem akarjuk feláldozni digitális javainkat? A Consumer Reports tippjeiből megtudhatod.

Nézz a tárhelyed mélyére

Mind az iOS, mind az Android lehetőséged ad arra, hogy megnézd, mi mennyi helyet foglal a telefonodon.

Ha iPhone-od van, a Beállítások/Általános/iPhone tárhely menüpont alatt találhatsz egy szemléletes grafikont, ami különféle kategóriákra osztva mutatja meg, mi zabálja fel a belső memóriát. A rendszer itt javaslatokkal is szolgál a tárhely felszabadításához, így neked csak annyi a dolgod, hogy ráböksz valamelyikre.

Az Androidos mobilokon a Beállítások/Tárhely menüpont rejt valami hasonlót. Ha rámész az egyes kategóriákra, részletesebb információkat is kaphatsz azokról, a tárhely felszabadítása opciót választva pedig megválhatsz a régóta nem használt elemektől.

Időnként a mobilon is érdemes rendet rakni
Időnként a mobilon is érdemes rendet rakniFotó: Shutterstock

Költözz a felhőbe

Ha felhő alapú szolgáltatásokat használsz – mint amilyen az iCloud, a Google Drive, a Microsoft OneDrive vagy a Dropbox – adataid nem a mobilodon foglalják majd a helyet, viszont a fájlokat bárhol és bármikor, akár más eszközökről is elérheted. Ezek biztonsági mentésként is szolgálnak, így ha valami történne a telefonoddal, attól sem kell tartanod, hogy nyaralásos fotóid végérvényesen odavesznek.

Ments memóriakártyára

Ha a készüléked képes memóriakártyát fogadni, ezzel is növelheted a mozgásteredet. Csak ne felejtsd el beállítani a telefont, hogy a fotókat, videókat és zenéket a kártyán tárolja. Az alkalmazásokat szintén áthelyezheted, de ez zavart okozhat a widgetek működésében.

Optimizáld a fotóidat

Ez igazán szuper megoldás Apple felhasználók számára. Ha a Beállítások/Fotók menüpontban bekapcsolod az iPhone-tárhely optimalizálása funkciót, a rendszer a teljes felbontású képeket az iCloudban tárolja majd, és azokat csak kisebb méretben menti el a telefonra.

Hosszú távon tanácsos már a fotózásnál is észnél lenni. Sokan hajlamosak elmenteni a rosszabbul sikerült képeket is, miközben ezeket egyszerűbb lenne azonnal kitörölni, mint később több ezer fotót közül kigyomlálni, amikor kezd megtelni a telefon.

Ha nem éles a kép, nincs értelme őrizgetned
Ha nem éles a kép, nincs értelme őrizgetnedFotó: Shutterstock

Töröld ki a gyorsítótárat

Androidos telefonokon azzal is nyerhetsz némi helyet, hogy kitörlöd az alkalmazások gyorsítótárban tárolt adatait. Az iPhone-nál pedig egy idő után érdemes lehet megszabadulnod a böngészési előzményektől és sütiktől.

Távolítsd el a régi fájlokat

Androidon ezt pofonegyszerű elvégezni a Smart Storage funkció segítségével. Ha be van kapcsolva, a rendszer automatikusan törli azokat a 60 napnál régebbi fotókat és videókat, amelyekről biztonsági mentés készült. Sőt, amikor kezd szűkössé válni a tárhely, az összes mentett médiaállomány törlődik. Ha ettől ódzkodsz, a régi fájlokat kézzel is kiválogathatod a letöltések közül.

Az iPhone-nál már egy kicsit melósabb a dolog, mivel egyenként kell megnyitnod az appokat, hogy kitöröld a letöltéseket. A zenealkalmazásokban például rengeteg tartalom halmozódhat fel az évek során, amikre a streamelés korában nem biztos, hogy tényleg akkora szükséged van. Ugyanez érvényes a podcastokra is.

Jó ötlet lehet kiszelektálni az üzenetek csatolmányait is. Ott ugyancsak lehetnek olyan fájlok, amik indokolatlanul foglalják a helyet. Annak érdekében, hogy a csatolmányok többé ne okozzanak gondot, beállíthatod, hogy üzeneteid ne maradjanak meg az örökkévalóságig, hanem egy év, vagy akár egy hónap után a rendszer magától törölje őket.

Szortírozd ki az appokat

Ahogy az már szóba került, az iPhone megmutatja, hogy alkalmazásaid mennyi helyet foglalnak, de emellett azt is láthatod, hogy mikor használtad őket utoljára. Ha valamit évek óta nem nyitottál meg, valószínűleg nincs is rá szükséged, ezért nyugodtan letörölheted. Amennyiben úgy érzed, erre még nem állsz készen – mondjuk azért, mert egy csomó pénzt költöttél  –, van egy másik opciód is: az alkalmazás eltávolítása. Ez felszabadítja a tárhely egy részét, dokumentumaidat és adataidat azonban megőrzi. Ha később újra letöltöd az appot, így ott folytathatod majd, ahol abbahagytad.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.