A macskád titokban utál téged. Mutatjuk, miért!

Házi kedvencekkel sokkal szebb az élet, és tartozunk nekik annyival, hogy mi sem teszünk nekik keresztbe.

A tudomány nemrég fityiszt mutatott azoknak, akik úgy gondolták, kizárt, hogy a macskák tényleg kedveljék emberi szolgálóikat, és kiderült, az önzőség és tapintatlanság szerető szívet takar... vagy valami ilyesmi. Az tény, hogy a macskák sokkal kritikusabb lények, mint a kutyák, de ettől nem könnyebb az életük, mert így is hajlamosak vagyunk minimerényleteket elkövetni ellenük. Hogy pontosan mik is ezek, az IFLSience gyűjtötte össze. 

1. Ha úgy fogod, mint egy kisbabát 

A macskák nem egy egységes csoport, van, amelyik szereti, ha babusgatják, magától ugrik az ember ölébe, le se lehet vakarni, állandóan írja a nyolcasokat a lábad körül, van, amelyik bújik, amikor éppen úgy tartja kedve és/vagy éhes, van, amelyik viszont a minimális testi kontaktus híve. Az viszont majdnem általános, hogy nem kedvelik, ha úgy tartják őket, mint egy babát, vagyis karban, a hátukra fordítva, hiszen ebből a helyzetből nehezebb szabadulni. Lehet olyan, amelyik ezt jobban tűri, de tény, hogy amelyik cica hagyja magát, az is viszonylag gyorsan elkezd ficeregni ebben a pozícióban. 

2. Ha folyton fotózod 

A macskák az internet urai, a világháló tele van a róluk készült videókkal és fotókkal, bár gyanítjuk, egyikőjükkel sem körmöltettek alá semmilyen GDPR-nyilatkozatot. De nem ez a baj azzal, ha alig bírod törölgetni a telefonodról a Cirmiről készült felvételeket. Feltételezzük, hogy azt mindenki tudja, hogy szembevakuzni nem ér a kisállatot, de emellett az is baj, ha a fényképek miatt állandóan belemászol a személyes terükbe, illetve ha a fotózás a közös játékra szánt időből vesz el.

no68887.gif

3. Ha sokat szemezel vele

Talán nem meglepő, hogy a macskák a szemükkel is kommunikálnak, és ha túl sokáig tartod vele a szemkontaktust, akkor bizony azt támadásnak véli, és lehet, hogy le fog vadászni. Intő jelnek számít, ha így rázza a hátsóját: 

BHbsJGB.gif

Ha pislognak vagy kacsintanak, azt viszont nyugodtan viszonozd, mert ez a kötődés jele, illetve arra utal, hogy nem érzik fenyegetve magukat, minden a lehető legnagyobb rendben van.  

4. Ha rányávogsz

Macskák csak az emberekkel kommunikálnak nyávogással, egymással nem így közlik a mondanivalójukat. Kedvenceink különböző hangokkal jelzik, hogy éppen mi a problémájuk, és egy figyelmes tulajdonos egy idő után megtanulja lefordítani, hogy melyik mit jelent: üres a tálka, koszos az alom, játszani akar, stb. Ugyan nagy a kísértés – főleg egy beszédesebb macskánál –, hogy válaszolj a cicádnak, ők nem feltétlenül igénylik ezt. Mármint lehet, hogy szorosabb lesz így a kapcsolat köztetek, de az biztos, hogy nem értik, mit akarsz mondani. Az én macskám egyszer fejvesztve menekült át a másik szobába, amikor rányávogtam, és azóta sem tudom, mivel sérthettem meg ennyire.  

5. Ha beöltözteted

Kivételek persze mindig vannak, de a macskák alapvetően nem szeretik, ha valami külső réteget adunk rájuk, őket nem hatják meg a lájkok és a megosztások, viszont az kifejezetten zavaró, ha úgy érzik, korlátozza valami a mozgásukat (személyes tapasztalatok szerint, az sem esik jól nekik, ha kinevetik őket, bár ez valószínűleg csak belemagyarázás).

oBBUGw6

6. Ha tejet adsz neki

A felnőtt macskák nagy része ugyanis érzékeny a laktózra, és a tej emésztési problémákat és hasmenést okozhat. Persze ez nem jelenti azt, hogy undorral fordulnának el tőle, sokan lelkesen lefetyelnek belőle, majd pár óra múlva nekünk (is) kell megbirkózni a következményekkel. És még valami, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, a tej nem jó folyadékpótlásra sem, friss vízre mindig szükségük van.

Funny-Cat-GIF-2-cats-are-locked-in-an-epic-battle-over-a-bowl-of

7. Ha változás változást követ

Másfajta étellel vagy alommal próbálkoznál? Úgy döntöttetek, hogy őt is magatokkal viszitek a nyaralásra? Vagy esetleg máshova költöztök, új taggal bővül a család? Hát, ez nem lesz könnyű menet. Fő a fokozatosság, próbáljuk meg kedvencünket szépen lassan hozzászoktatni az új helyzethez. Ebben nagy segítséget nyújthatnak a különböző szakkönyvek

shockedcat2.gif
Oszd meg másokkal is!
Mustra