Jégkockakészítő tasakok tesztje: jobbak, mint a hagyományos tartók?

Kerti bulihoz, kánikulához vagy sérülésekre is jól jön a jégkocka, de mit tudnak a jégkockakészítő zacskók?

A nyár elengedhetetlen kelléke a jégkocka. Egy pohár csapvíz is jobban esik, ha egy kis jég kerül bele, de a nyári buliknak is alapkelléke a jó sok jég, arról nem is beszélve, hogy milyen jól jön akkor is, ha valakit sérülés ér. A legtöbben három módszerrel állítják elő a kellő mennyiségű jeget: az egyik a hagyományos műanyag- vagy szilikontartó, a másik a hűtőbe beépített jégkockakészítő-rekesz, vagy marad a benzinkutas zacskós jég, ami sosem fér be a fagyasztóba, arra viszont tökéletes, hogy egy kisebb kerti medencét vagy néhány lavórt megtöltsön vele az ember és abban hűtse ideig-óráig az italokat. És ott a jégkockakészítő tasak, amit már egyre több helyen lehet beszerezni párszáz forintért. 

Mi is az a jégkockatasak? 

Egy sima nylon tasak, ami kockákra van osztva, és olyan a kialakítása, hogy nem kell folyik ki belőle a víz, akkor sem ha a feje tetejére állítjuk. Egyszerűen fel kell tölteni csapvízzel, majd be kell tenni a mélyhűtőbe simán fektetve. 

Előnyök: egyszerre sokat lehet készteni, olcsón

A teszt során kiderült, hogy igazából az összes általunk megnézett zacskó működik, vagyis mindben lehet jégkockát csinálni, és legnagyobb meglepetésre, egyikből sem folyik ki a víz. A hagyományos jégkockatartókkal szemben ezeket simán lehet egymás tetejére tenni, egyszerre 6-7 zacskó kényelmesen elfér egymáson egy kisebb mélyhűtőben is, és még mellé is fér valamennyi hús vagy mirelit zöldség, jobb bulik esetében jégkrém. Nem kerül sokba, igaz egyszer használatos, vagyis nem éppen a környezetkímélő, igaz az sem, ha állandóan nyitogatjuk a mélyhűtőt, hogy újabb jégkockákat csináljunk a szintén műanyag tartóban. 

Hátrányok: műanyag, ráadásul kiszedni belőle a jégkockákat nem egy álom

A legnagyobb negatívuma mindenképpen az, hogy műanyag zacskókról beszélünk, amit egyszer használsz, aztán ki is dobod, ráadásul nem olyan egyszerű ezekből sem kiimádkozni a jégkockákat, igaz a műanyag tartóval is legalább az egyik mindig a földön landol. 

A használata elvileg baromi egyszerű, de vannak trükkjei

Semmi extrára nem kell gondolni, egyszerűen a csap alá kell tartani, megtölteni vízzel, egy határozott mozdulattal fejreállítani, amitől lezár, majd fektetve mehet a fagyasztóba. Ez így elméletben nagyon szépen hangzik, a gyakorlatban viszont kicsit gondterhesebb a dolog. Nézzük a lépéseket. 

  • Kiveszed a zacskót. Ebben nincs nehézség, kivéve a Hewa esetében, ahol figyelj arra, hogy teljesen logikátlanul perforált az egész, ráadásul elég egy kis bénázás, és beszakítod a zacskót, amitől az egész rendszer tönkremegy. A többi egyébként nem perforált, vagyis ha megfogsz egy zacskót, akkor csak azt az egyet fogod kihúzni. 
  • Megpróbálod feltölteni vízzel. Ez amiatt nem fog menni egyszerűen, hogy nagyon kicsi lyukba kellene beletalálni, így jön a Homo sapiens sapiens mentalitás, és eszedbe jut, hogy rá kell húzni az egyszerű konyhai csap szájára. Ha valami izgalmasabb dizájnercsapod van kézi zuhannyal, akkor kicsit nehezebb a dolog, ezért nem kell a flanc ugye. 
  • Persze egyszerűbb csappal sem egyszerű. Ahogyan ráhúztad a zacskót a csap szájára, és nekiengedted a vizet, úgy jön is ki belőle a tetején. Megpróbálhatod a kezeddel rászorítani, de a víz utat talál magának. Szóval készülj fel, hogy vizes leszel. 
  • A zacskó is vizes lesz, vagyis le kell róla valamivel törölgetni a nedvességet, mert ha nem teszed, akkor az a víz is ugyanúgy meg fog fagyni, csak éppen a fagyasztó aljához köt majd oda az egész zacskó, vagy egymással fagynak össze. 
  • Ja, és a mosogatótálcádban ne legyen semmi, mikor ezt a műveleted csinálod, vagy kajamaradékos is lesz a zacskó. 
  • Cserébe viszont nem kell egyensúlyoznod a teletöltött jégkockatartóval, hogy a behelyezés pillanatában tetemes mennyiséget úgyis a hűtőbe önts, és rakhatod egymás tetejére is a zacskókat. Sőt, ha már kész vannak a jégkockáid, akkor össze-vissza hajtogathatod is a zacskót, ez akkor lesz nagyon hasznos, amikor újabbakat helyeznél be, viszont valahova eltennéd azokat is, amikben azért még van 4-5 kocka. Ezeket jól lehet formálni, be lehet szorítani a lisztériás borsó, vagy a fagyasztott hús mellé is, nem lesz baja. 
  • Kiszedni nem olyan nehéz, csak közben lefagy a kezed. A legegyszerűbb az, ha olyat keresel, aminél a kockák közötti elválasztás is perforált, így egyszerűen csak letépsz egy csíkot, a többit pedig a fagyasztóban hagyod. 

És akkor lássuk a zacskókat

A zacskók működési mechanizmusa ugyanolyan, ráadásul minden zacskóból 24 jégkocka jött ki. A különbség abban a leglátványosabb, hogy egyáltalán melyikben hány tasak van, ebben a Lidl lett a legjobb, mert ők kétszer annyit adnak hasonló áron mint a konkurencia, viszont a jégkocka minőségében túl nagy eltéréseket nem tapasztaltunk, a nüansznyi különbségeket pedig kifejtjük. 

Lidl - 399 Ft

Ár-érték arányban a Lidl nyert 480 kockát, vagyis 20 zacskót kapsz, ráadásul egyébként is jó minőségű tasakot vehetsz. Minden oldaláról perforált, vagyis nagyon egyszerűen letéphetsz egy csíkot, aztán pedig belenyomogathatod a jégkockákat a jegeskávédba. Apropó jegeskávé: az a tanácsunk, hogy először a jeget nyomogasd bele a pohárba a zacskóból, különben a kávé kicsap, a felsőd pedig egészen biztosan olyan lesz. 

A Lidl tasakjai
A Lidl tasakjaiRuzsovics Dorina / Dívány

Spar- 349 Ft

Összesen 288 kocka jön ki a Spar 12 tasakjából. Könnyen ki lehet belőle szedni, és tökéletesen zár. A zacskók egyik visszatérő kényelmetlensége, hogy mikor lezárod, vagyis hirtelen a feje tetejére fordítod, akkor derül ki, hogy az alsó sorból szépen vissza is megy a víz, vagyis ott csak lapos jégnégyzeteid lesznek. Na, a sparosnál ilyen nem fordult elő, minden kocka szabványméretű lett, ráadásul a zacskó is strapabírónak bizonyult. 

A Spar tasakjai
A Spar tasakjaiRuzsovics Dorina / Dívány

Rossmann - 349 Ft

240 kockája lesz annak is aki Rossmannál veszi meg a zacskókat. Utazó méret, vagyis nagyon kis helyen is elfér, dobozostól, ami ráadásul nagyon könnyen is nyitható a közepén, vagyis tökéletesen felhasználóbarát. 

A Rossmann tasakjai
A Rossmann tasakjaiRuzsovics Dorina / Dívány

Hewa - 229 Ft (Tescóban vettük)

10 tasak van a Hewa csomagolásban, összesen 240 kocka jön ki belőle. Az egyetlen hibája, hogy a zacskók egymáshoz vannak perforálva, ami csak akkor jön jól, ha véletlenül kiborítod az egész doboz tartalmát. 

A Hewa tasakok
A Hewa tasakokRuzsovics Dorina / Dívány

Tesco - 199 Ft

10 tasak van benne, 240 darab kocka jön ki belőle, és egyébként nagyon helytakarékos a csomagolása, vagyis ez például tökéletes választás, ha nyaralásra viszed magaddal. Érdekessége, hogy bár nem feltétlenül egyszerű széttépni a zacskót, valahogy az egyiknél mégis sikerült ezt már a feltöltés alatt, így csináltunk egy jéghasábot is, de az élvezeti értékből ez nem igazán vont le semmit. 

Tesco tasakok
Tesco tasakokRuzsovics Dorina / Dívány

Drogerie Markt - 349 Ft

240 jégkockát lehet gyártani a DM zacskóival is. Ezek is perforáltak minden irányban, vagyis tényleg könnyű kitépni belőle a jégkockákat. Nem mintha egyébként a nem perforáltakból csak ütvefúróval jönnének ki a jégdarabok, de egy keveset tényleg dob az ember komfortérzetén az, ha a hőségben nem kell pluszmozdulatot tenni és bármilyen minimális erőt is kifejtenie. 

A DM tasakjai
A DM tasakjaiRuzsovics Dorina / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra