Mennyi vegyszert tartalmaznak a koktélparadicsomok?

Tizenhat koktél- és cseresznyeparadicsomot vizsgált legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szakemberek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontból ellenőrizték a paradicsomokat, összesen 300 növényvédőszer-hatóanyag nyomait vizsgálva, illetve kedveltségi tesztet is végeztek. Mutatjuk az eredményt.

Mennyire biztonságosak?

A Nébih laboratóriumában növényvédőszer-maradék és mikrobiológiai vizsgálatoknak vetették alá a paradicsomokat, hogy a végére járnak, mennyire biztonságos a fogyasztásuk. Mint kiderült, ilyen téren nincs mitől tartanod: a termékek nem tartalmaztak határérték feletti szermaradékot, továbbá mikrobiológiai szempontból is kifogástalannak bizonyultak.

Milyen a vitamintartamuk?

A beltartalmi értékek közül a szakemberek a cukor-, szárazanyag-, nedvesség, C-vitamin- és likopintartalmát mérték meg (habár az utóbbira nem vonatkoznak előírások). Így derült fény arra is, hogy a termékek összes cukortartalma 3,03-6,43 g/100 g között változott. Érdekesség, hogy a legmagasabb értéket annál a paradicsomnál mutatták ki, ami már nevében sem árul zsákbamacskát, ezt ugyanis „cukorfalatnak” hívják. Ebben találták  a legtöbb a C-vitamint is, melynek vonatkozásában a mért értékek 21,2-48,2 mg/100 g közötti skálán mozogtak.

A vizsgált termékek minden szempontból megfeleltek az előírásoknak
A vizsgált termékek minden szempontból megfeleltek az előírásoknakChicago Tribune / Getty Images Hungary

Ellenőrizhető a származásuk?

A vizsgálat során a Nébih a mintázott tételek nyomon követhetőségét is ellenőrizte, ami szintén pozitív eredményt hozott. A kötelező információk – a termelő vagy forgalmazó neve és címe, a származási ország és minőségi osztály – mindenhol fel voltak tüntetve, vagyis a termékek ebből a szempontból is megfeleltek az előírásoknak.

Összességében elmondható, hogy a vizsgált paradicsomok jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek.

Melyik a legfinomabb?

A kedveltségi teszten laikusok és szakértők pontozták a koktélparadicsomokat külső megjelenésük, állaguk, illatuk, valamint ízük alapján. Itt bebizonyosodott, hogy a magyar paradicsomnak továbbra sincs párja: az első három helyen csakis hazai termékek végeztek.

  1. Cherry paradicsom (Nemeskert)
  2. Veresi Piroska fürtös koktélparadicsom
  3. Veresi Bíborka fürtös koktélparadicsom

A részletes vizsgálati eredményekért kattints ide, a kedveltségi teszt teljes rangsoráért pedig ide. Ha meg lusta vagy olvasni, itt egy remek összefoglaló videó:

Oszd meg másokkal is!
Mustra