Az embert próbáló kánikula idején nincs is szinte semmi, ami jobban esne, mint elnyalni egy fagyit. A NÉBIH ezért is szedte össze, hogy mit érdemes tudni kedvenc nyári édességünk fogyasztásának élelmiszerbiztonsági vonatkozásairól. Azt például tudtad, hogy a fagylaltmérgezés létező fogalom?
Hogy készül a fagylalt?
A fagylalt jellemzően a fogyasztás helyszínén pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (például habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (például gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával születik.
A szakemberek megkülönböztetnek hagyományos és kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít, valamint porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel történő hígítása után fagyasztanak le, a kanállal adagolt jégkrémet – bár megjelenése hasonló – viszont nem sorolják a fagylaltok közé.
Miben más a jégkrém?
A jégkrém meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. További ismérve, hogy a vendéglátóhelyekre kész állapotban szállítják ki.
Ha valami hűsítő nasira vágysz, van egy harmadik opciód is. Mégpedig a parfé, ami egy habbá vert natúr vagy ízesített, esetleg színezett, pasztőrözött tejszínből és fagylaltból egyneműsítéssel vagy rétegezéssel készített, formába töltött és fagyasztott édesség.
Lehet bajom tőle?
Magas folyadék- és fehérje tartalma, illetve más gyorsan romló összetevői miatt a fagylalt kiváló táptalajul szolgál a gyomor- és bélrendszert megbetegítő baktériumoknak, és mivel csomagolása nincs, könnyen szennyeződhet is.
Állandó hűtést igényel, néhány °C fok hőmérséklet-emelkedés a felületén olvadáshoz, gyors romláshoz, baktériumok fokozottabb szaporodásához vezethet. Ezért fagylaltot és kanállal adagolva értékesített jégkrémet csak megbízható helyen vásároljon vagy ha otthon készíti, fokozottan ügyeljen a higiéniára.
Az mindenesetre megnyugtató, hogy hazánkban évtizedek óta nem volt "fagylaltmérgezés". A Nébih szerint ez a fagylaltkezelés szigorú szabályozásának, hatósági felügyeletének, továbbá a széles körben elterjedt biztonságos technológiának, korszerű gépek alkalmazásának köszönhető.
Ételérzékeny vagyok, ehetek fagyit?
A cukrászdákban diabetikus fagylaltokat, míg egyes üzletek polcain laktózmentes jégkrémeket is találhatsz. Bármit is választasz azonban, ételérzékenységed esetén ellenőrizd azt is, hogy miből készült a díszítésük. Az előrecsomagolt termékeken kötelező feltüntetni többek között az allergén összetevőket is, a fagyi tartalmát illetően pedig az eladótól kérhetsz bővebb felvilágosítást.
Mire figyeljek az árusnál?
Ha biztosra akarsz menni, nézz körül alaposan az árusítóhelyen. Először is bizonyosodj meg arról, hogy a fagylaltpult zárt-e, illetve védve van-e (mondjuk egy elhúzható vagy felnyitható plexilappal) a rovaroktól, a portól, a cseppfertőzéstől és szennyeződésektől. Ha az alábbi pontok is stimmelnek, nincs mitől tartanod:
- A pultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás viszontagságaitól. Környezete tiszta és rendezett.
- A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik, díszítése ehető és tiszta.
- A tégelyekben nincs feltornyozva a fagylalt és nem ér a hűtőtartomány fölé. A tároló- és kiszolgálóeszközök tiszták.
- Az árusok folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak. A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
- A fagylaltban nincsenek jégdarabok (ez a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet). A frissen készült fagyit nem töltik rá a maradékra.
- A tölcsért védik a szennyeződéstől, a kiszolgáláskor szalvétával adják át, illetve ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére is.
- A személyzet tagjai ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett. A fagylaltpult közelében van kézmosási lehetőség.
- Ha a pultban van a hőmérő, vess rá egy pillantást: a hőmérséklet nem emelkedhet -8 °C fölé.
- Mozgó fagylaltárus esetén győződj meg arról is, hogy a környezet és a járműforgalom nem szennyezheti-e a terméket, illetve kifüggesztették-e jól olvasható módon az előállító nevét és címét.
És az otthoni fagyikészítésnél?
Kizárólag friss, tiszta, jó minőségű alapanyagokkal dolgozz, tiszta kézzel és tiszta eszközöket használva. Ha porból készíted a fagylaltot, tartsd be a termék csomagolásán szereplő utasításokat. A fagyit mindig a mélyhűtőben tárold, és csak annyit vegyél ki, amennyit azonnal megeszel. Ha netán felolvadna, ne fagyaszd le újra.