Így előzd meg, hogy felforrjon az agyad az autóban

A tomboló kánikulában soha nem találsz árnyékos parkolóhelyet? Letaglóz a forróság, amikor kinyitod az ajtót? Ne törődj bele, hogy az autód mozgó szaunává válik!

Arra, hogy mennyire rossz ötlet a tűző napon álló kocsiban hagyni a gyereket, már korábban felhívtuk a figyelmet, de akkor csak érintőlegesen esett szóba, hogy mit lehet tenni az utasteret uraló hőség ellen, így most a Popular Science tippjeit ismertetve egy kicsit részletesebben is elmerülünk a témában.

Miért van melegebb az autóban?

Azért, mert a napsütéses nyári napokon az autó egyfajta üvegházként funkcionál. Nem is kell sokáig a napon hagynod a kocsit, hogy a forróság elviselhetetlen legyen. A kánikula idején a benti hőmérséklet akár 15-20 Celsius-fokkal is magasabb lehet, és mindössze 15 perc szükséges ahhoz, hogy elérje a Szaharát idéző 45 fokot.

A szélvédő felerősíti a meleget
A szélvédő felerősíti a melegetShutterstock

Mit lehet ellene tenni?

Például azt, hogy résnyire lehúzod az ablakokat, ezzel menekülőutat hagyva a megrekedő forró levegőnek. Nagy csodákat azért ne várj, de pár fokot mindenképpen nyerhetsz vele. Bár csábítónak tűnhet a gondolat, hogy jobban is leengedd az ablakokat, ettől óva intenénk. Egyrészt nem lesz számottevően hűvösebb, másrészt így megkönnyíted a tolvajok dolgát. Szóval, hacsak nem valami szuperbiztonságos helyen parkolsz, maradj a kisebb résnél.

Az árnyékolás mennyit segít?

A szélvédő-árnyékoló viszonylag sokat, főleg, ha fényvisszaverő a felülete: nagyjából 6-9 fokkal csökkentheti a belső hőmérsékletet. Legnagyobb előnye azonban abban rejlik, hogy árnyékot vet a műszerfalra. A különbség itt elérheti a 4-10 fokot, ami pont elegendő ahhoz, hogy ne égesse szét a kezed a kormány. A szélvédő ugyanakkor nem a napfény egyetlen belépési pontja, így a nagyobb hatás érdekében a többi üveg árnyékolásáról is gondoskodhatsz. Ha nem akarsz minden parkolásnál az elhelyezésükkel vesződni, és hajlandó vagy kicsit többet áldozni a projektre, a hőségen kerámia alapú bevonattal is enyhíthetsz.

És ha nincs nálam árnyékoló?

Akkor legalább a műszerfalat, a kormányt és az ülést takard le valamivel, mondjuk a strandoláshoz magaddal vitt törülközővel. Így még mindig bitangul forró lesz a benti levegő, viszont nem fognak megperzselődni a végtagjaid, amikor beülsz az autóba. Ha bőrülésed van, egy szövethuzat szintén életmentő mehet, ráadásul a törülköznél elegánsabb is.

Egy pro tipp: ha nincs nálad semmi, amit pajzsként használhatnál, fordítsd el a kormányt a parkolásnál, hogy ne a felső részét érje a nap. Később még hálás leszel magadnak érte!

Ha nincs ilyen árnyékolód, egy türölköző is megteszi
Ha nincs ilyen árnyékolód, egy türölköző is megtesziShutterstock

Még valami tuti tanács?

Végső mentsvárként bevetheted az ajtós trükköt is, amivel kitessékelheted a forró levegőt a kocsiból. Ehhez nyisd ki a vezetőoldali ajtót, húzd le az anyósülésnél lévő ablakot, majd csapd be párszor az ajtót. Így nem fog felforrni az agyvized, amíg beülsz, és elindítod a légkondit. Ez a módszer állítólag még annál is hatásosabb, mintha lehúzott ablakokkal indulnál útnak. Oké, lehet, hogy a parkolóban furán néznek majd rád, de hát valamit valamiért!

Oszd meg másokkal is!
Mustra