Megvan Magyarország legjobb szalámija

Olvasási idő kb. 3 perc

A Magyar Gasztronómiai Egyesület a Rézkakasban tartotta idei szalámi- és vastagkolbásztesztjét.

A Bűvös Szakács beszámolója szerint a vakteszt során a zsűri három kategóriában – klasszikus fehér szalámi/paprikamentes vastagkolbász, paprikás szalámi/paprikás vastagkolbász és Csabai – összesen 44 tételt kóstolt végig. A gyártók között a széles körben gyűjtött ajánlások alapján „történelmi” márka és családi kisüzem is szerepelt.

Mi is az a szalámi?

A Magyar Nagylexikon szerint a szalámi nemes penésszel érlelt és finom szemcsézetű (itáliai eredetet tükröző) termék. Ezt Magyarországon hosszú ideig a Herz és a Pick testesítette meg. A szalámi és a vastag kolbász között ma már nincs éles választóvonal: megjelentek a piacon a magukat szaláminak tekintő, durvább szemcsézetű, paprikás termékek is. Békéscsabán viszont akkor is ragaszkodnak a „vastag kolbász” megjelöléshez, ha megjelenik rajta a nemes fehér penész.

A téli és a csemegeszalámi között csak nüansznyi a különbség. Az Élelmiszerkönyv szerint a télibe némi marhahús is kerülhet. A „fehér” szalámik fűszerezése: só, fekete és fehér borsok, gyakran fokhagyma és kis mennyiségben más fűszer (elsősorban: szegfűbors, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér).

A stifolder a Fuldából Baranyába települt svábok vastag kolbásza. Régen paprika nélkül készítették, de ma már a paprikás változat a jellemző, ez számít „hagyományosnak”. Kerül bele bors, fokhagyma és kevés cukor, kömény viszont soha.

A csabai mindig paprikás, fokhagymás, köményes és nem borsos (a teszten egy készítőnél jelent meg bors csupán). A fehér penész alapvetően nem kívánatos, ezért ha a megjelenik, a készítők nedves ruhával törölgetik a kolbászt.

Hogy zajlott az értékelés?

A főszakácsokból, szalámi- és kolbászkészítőkből, szakértőkből, szakírókból és polgári fogyasztókból álló zsűri három csoportban, húszpontos rendszerben értékelte a termékeket, majd a végén mindenki összekóstolta a legjobbakat. Itt a fekedi Alte Wurst nevű stifolder kapta a legtöbb szavazatot.

Ez a stifolderek közt ma már kivétel, a betelepülő fuldai svábok régi hagyományához nyúl vissza: paprikamentes.

Képünk illusztráció
Képünk illusztrációShutterstock

Mik lettek a kategóriagyőztesek?

A legkiegyensúlyozottabb mezőny – kisebb és nagyon nagy cégek szereplésével – a fehér szalámik versenyében alakult ki. A teszten megállapítást nyert, hogy a nagy cégeknél hiányzik az igazán kiváló termék és a tökéletességre törekvés, de a „fehér” kategóriában termékeik technológiailag többnyire korrektnek tűntek fel, kirívó hibák nélkül, egyfajta tisztes középszer határain belül.

Jöjjenek tehát a legjobbak:

Fehér szalámi

  1. Palatin (16p)
  2. Alte Wurst” paprikamentes stifolder/fekedi Trabert Hof (15 p)
  3. Pick Szeged, Pikok, Kométa Prémium (10-12 pont)

Csabai

  1. Pallér Sándor terméke (15 p)
  2. Nádas kolbász, Péli István terméke (14 p)
  3. Ezt megközelítő pontszámokat kapott Kovácz Zoltán, Lukoviczky Pál, Sajben Csaba és Szudár Béla terméke (11-13 p)

Paprikás kolbász/stifolder

  1. Eredeti stifolder (Trabert Hof Feked) (14 p)
  2. Baumgartner Antal paprikás kolbásza (13 p)
  3. Fekedi Stifolder Club (12 p)
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek