Hogy aludjak jól a nyári kánikulában? Segítünk!

Eleged van belőle, hogy izzadságtócsában ébredsz, vagy már eleve elaludni se tudsz? Mutatjuk, hogy teheted elviselhetőbbé a hálószobádat uraló meleget.

A kánikulában nemcsak a tested hevül fel, hanem a lakásod is, ami keresztbe húzhatja békés szunyókálásról szőtt terveidet. De csak akkor, ha nem teszel ellene! A Lifehacker felsorolt egy csomó tippet, ami gyógyírt hozhat a nyári hőség miatt fellépő álmatlanságodra.

Ha van légkondid

Ebben az esetben viszonylag egyértelmű, mi a teendőd: használd! Nem kell egész nap nyomatnod – már csak anyagi megfontolásból vagy a jegesmedvék miatt sem –, a sikerhez az is elegendő lehet, ha néhány órával a villanyoltás előtt kapcsolod be.

A nyugodt pihenés egyik záloga a megfelelő hőmérséklet. A National Sleep Foundation, az Egyesült Államok egyik legnagyobb alvással foglalkozó szervezete szerint az elalváshoz a 18-21 Celsius-fok körüli hőfok a legideálisabb, így a készülékkel neked is ezt érdemes megcéloznod. Bár ugyeaz a mondás, hogy a külső és a belső hőmérséklet között ne legyen 10 °C-nál nagyobb a különbség.

A klímád rendelkezik alvás üzemmóddal? Akkor nyugodtan rábízhatod magad! A gép így automatikusan szabályozza a hőmérsékletet, és akár ki is kapcsol, ha már nincs szükség rá.

shutterstock 249170050
Shutterstock

Ha nincs légkondid

Vegyél egyet! Na jó, azért létezik más út is. Ha arra törekszel, hogy – amennyire csak lehetséges – napközben hűvösebb legyen a lakásban, éjszaka sem fogsz megbolondulni a hőségtől. A szellőztetéssel várd meg a reggeli és az esti órákat, a nap folyamán pedig tartsd csukva az ablakokat és sötétíts be.

Ha nincs redőnyöd, reluxád vagy egyéb árnyékolód, az is segíthet, ha benedvesítesz egy lepedőt, és fellógatod az ablak elé, ahol besüt a nap.

Elégedetlen vagy az eredménnyel? Még mindig megteheted, hogy magadat hűtöd le. Mondjuk úgy, hogy veszel egy hideg zuhanyt lefekvés előtt.

shutterstock 60676891
Shutterstock

Készítsd fel az ágyad a nyárra

Válogasd meg az ágyneműdet: a 100 százalék pamutból készülő termékek jobban szellőznek és elnyelik az izzadságot.

Az ágyneműket legalább heti rendszerességgel mosd ki. Ez szintén jótékony hatással lesz a hőérzetedre (meg a szaglószerveidre is!).

Mindig az adott évszaknak megfelelő takarót válassz. A vastag dunyhákat tartogasd télre, nyárra elég egy vékonyabb is.

Ha minden más kísérletedet kudarcot vall, megpróbálkozhatsz az ágynemű nélküli alvással is, vagy ha ez nem megy (nyugi, nekem se), takarózz egy lepedőbe vagy ágyneműhuzatba. Ha a meztelenség nem zavar, megszabadulhatsz a pizsamádtól is.

shutterstock 532504312
Shutterstock

Egyéb hűsítő tippek

A memóriahabos matracot inkább télre ajánlják, a nyári időszakban ezért célszerű beszerezni hozzá egy matracfedőt, amit arra terveztek, hogy hűsen tartsa.

A magas páratartalom legalább annyira fullasztó, mint a nagy meleg, ezért hálószobai érintettséged esetén megfontolás tárgyává teheted egy páramentesítő készülék vásárlását is.

Ha jellemzően magzati pózban alszol, barátkozz meg a tengeri csillag pozícióval, közismertebb nevén a háton alvással, ami a szabadabb légáramlás révén megkímélhet a leizzadástól.

Bizonyára már a könyöködön jön ki, amikor azt hallod, hogy a hidratálás mennyire fontos, de hidd el, nem véletlenül sulykolják beléd. Ha megiszol egy pohár hideg vizet, az hűsítő hatással is bír.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek