Hatásos módszerek csuklás ellen fül-orr-gégész szakorvostól!

A csuklás pontos oka tulajdonképpen továbbra sem ismert, de van azért 1-2 módszer, ami segíthet.

Tulajdonképpen a különböző házi praktikák, azaz a légzés visszatartása, az érintettek ijesztgetése, illetve a fejjel lefelé, a pohár másik végére illesztet ajakkal megkockáztatott ivás is működhet. A Science Alertnek nyilatkozó fül-orr-gégész, Dr. Gregory Levitin szerint bármi enyhülést hozhat, ami eltereli a figyelmünket a dologról, különösen, ha olyasvalamivel próbálkozunk, ami valamilyen módon ingerli vagy megnyújtja a rekeszizmot.

shutterstock 1050034307

A fulladásos halál nem megoldás

A fejjel lefelé ivás során félrenyelt víz persze veszélyesebb, mint maga a csuklás, ez tehát tényleg csak a legtapasztaltabbaknak ajánlott. A csuklás a rekeszizom önkéntelen összehúzódása miatt a tüdőbe áramló levegőnek köszönhető. A hirtelen a tüdőbe áramló levegő hatására lezárul a gégefedő, ez a jelenség okozza a jellegzetes csukló hangot.

Levitin szerint ezt bármilyen olyan étkezési szokás vagy mozdulat kiválthatja, amelynek során megnyúlik a rekeszizom vagy a gyomor. A túl gyorsan vagy túl sokat zabáló/ivó, vagy sok bubis üdítőt magukba döntő embertársaink gyakrabban csuklanak, csakúgy, mint a babák, ilyenkor ugyanis a gyomrukba is jut a levegőből.

Légzésgyakorlatok, masszázs

Amennyiben gyakori problémát jelent a csuklás, azt javasolja a szakorvos, hogy vegyünk mély lélegzeteket, két lélegzetvétel között pedig tartsuk vissza a levegőt. Ez segíthet a beragadt levegő eltávolításában. Emellett a nyak alján található, a rekeszizmot stimuláló ideg masszírozása is segíthet.

Néha persze akár hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat egyébként a csuklás. Az ennyire súlyos (és ritka) esetekben az izomlazítók és hashajtók mellékhatása szokott segíteni a csuklás elmulasztásában, de bizonyos esetekben a megfelelő ideg ideiglenes megoldást jelentő injekciós érzéstelenítésére, vagy akár egy beépítendő, az ideget stimuláló speciális készülékre is szükség lehet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek