Allergia ellen a takarítás az első! Így csináld, hogy megúszd a tüneteket!

Egyre több az allergiás betegségben szenvedők száma, és folyamatosan nő a porallergiások száma is. De hogyan védekezhetünk az allergének ellen?

Az Egyesült Államokban 70 millió ember asztmás vagy allergiás, Magyarországon pedig mintegy kétmillió embert érint valamilyen légúti allergia. A tüsszögés, orrfolyás, viszkető szemek és könnyezés sokaknak ismerős, és akár egész évben jelen vannak. Az allergia az egész világon komoly problémát okoz: a betegség okozta rinitisz (orrnyálkahártya-gyulladás) jelenleg a világ lakosságának 10-30 százalékát érinti. A WHO (World Health Organization) szerint 2025-re a világ lakosainak 50 százaléka lesz allergiás, amely arány a fejlett országokban akár 60-70 százalékos is lehet. De hogyan védekezhetünk az allergének ellen akár otthon is? - erre kereste a választ az LG, akik robotporszívót és gőzölős mosógépet javasolnak megoldásként. De előtte nézzük, mi okozza ezt a drasztikus növekedést az allergiások számában! 

A globális felmelegedés tehet az allergiáról is

kutatások szerint a globális felmelegedésnek is köze lehet az egyre gyakoribb allergiás reakciókhoz. Az évszakok megváltozásával a telek melegebbek és nedvesebbek lettek, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a növényzet hosszabb ideig és nagyobb mennyiségben tudjon pollent termelni. De nem csak a pollenek felelősek az allergiáért, de feledkezzünk meg a házipor-atkáról, illetve annak ürülékéről, ami egész évben felelős lehet az allergiás tünetekért.

Az érintettek számának drasztikus növekedése mögött számos ok állhat: befolyásoló tényező lehet például az antibiotikumok immungyengítő hatása, a D-vitamin hiánya, a szinte minden iparágban mértéktelenül használt vegyi és adalékanyagok használata, de a legnagyobb kockázati tényezők egyikét továbbra is a kültéri és beltéri légszennyezettség jelenti. Az allergia előrejelzésére és gyógyítására jelenleg csak igen korlátozott lehetőségek vannak, miközben bizonyos allergiákban szenvedőknek még a legkényelmesebb beltéri környezet is elviselhetetlen lehet, ha por és egyéb allergén részecskék telítik a levegőt.

shutterstock 208298956
Shutterstock

Otthon is tele vagyunk allergénekkel

„Az allergiás betegségek kapcsán sokan csak a kültéri levegőszennyezettségről beszélnek, ez azonban nagy hiba. A figyelmünket sokkal inkább a beltéri levegő minőségére kellene fordítanunk, hiszen időnk nagy részét zárt helyiségekben töltjük” – mondta Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke. „Nem szabad az energiahatékonysági szempontokat előrébb sorolnunk a friss levegőnél: a rendszeres szellőztetés és az óránkénti megfelelő légcsere hiányát előbb utóbb megérezzük, a közérzetünkre például már rövid távon is hatással lehet.” A szakértő elmondta, hogy arra a kérdésre, hogy pontosan hány légúti allergiás beteg van ma Magyarországon, nem adható biztos válasz, de az számuk valószínűleg mára jóval túllépte a 2 millió főt.

De mit lehet tenni ellene? 

Mindenképpen szellőztess sokat, hogy a lakásban folyamatos legyen a légcsere, és elkerülhetetlen az alapos házimunka is. A porszívózásnál két fontos dolgot kell megnézni, az egyik az, hogy milyen a porszívónk, ugyanis egy egyszerű porzsákűrítésnél is rengeteg por kerülhet vissza a helyiség levegőjébe. A porszívózás hatékonysága azon is nagyban múlik, hogy milyen gyorsan mozgatjuk a szívófejet: ha kapkodva porszívózunk, a takarítás ellenére is rengeteg por maradhat a helyiségben.

Ha nincs erre naponta időd, akkor érdemes beszerezni egy robotporszívót, ami eltakarítgat a lakásban amíg te dolgozol. A legnagyobb tévhit a porszívókkal kapcsolatban az, hogy a minél nagyobb teljesítményűnek kell lenniük. Pedig ez nem igaz, a szívóerő a lényeg. A beszívott levegőt a gépnek valahol ki is kell fújnia, ráadásul ugyanolyan sebességgel, mint ahogy beszívta, a nagy teljesítményű porszívók sokszor felkavarják maguk körül a port. Ha porszívóról van tehát szó, allergiásként érdemes egy kisebb teljesítményű gépet választani. 

shutterstock 97583636
Shutterstock

A vegyszermentes tisztítás és a kellemetlen szagok megszüntetése mellett az allergénekkel szemben is gyors segítséget nyújt egy gőzölős mosógép – ezt a funkciót a „Steam” vagy „TrueSteam” megnevezés jelöli a készülékeken, és az olyan programmal rendelkező gépeket érdemes keresni, amik gyakorlatilag gőzzel fertőtlenítik a ruhákat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra