Sós mogyorók tesztje: melyik a legjobb?

Ezúttal kilencféle sós mogyoróval végeztünk, hogy a végére járjunk, melyik a legalkalmasabb meccsnézés közbeni ropogtatásra. Teszt!

Van egyáltalán bármiféle különbség sós mogyoró és sós mogyoró között? Leginkább ez a talány motivált minket arra, hogy felvásároljuk a nagy láncoknál kapható termékeket, és a dehidratáció szűnni nem akaró fenyegetésével dacolva végigkóstoljuk őket helyetted. Spoilerezni nem szeretnék, de annyit azért elárulok, hogy igenis van!

Mi fán terem a sós mogyoró?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a sós mogyorók között látszólag kevés különbséget lehet felfedezni, hiszen gyakorlatilag egy meghatározó összetevőből (mogyoróból) állnak, amihez a gyártás során sót és némi olajat adnak. Ennek ellenére eltérések így is akadnak. Természeteseten a terméket főként az alapanyag határozza meg, ami az ízben és a kinézetben is visszaköszön.

A pörkölésen múlik minden
A pörkölésen múlik mindenKaszás Tamás / Dívány

A szakértő szerint a sós mogyorónál a pörkölés a legfontosabb tényező. Ennek hatására csökken a víztartalom, miközben kellemetlen ízanyagok távoznak, és kellemesek keletkeznek, illetve megváltozik a termék színe is. Hogy milyen mértékű pörkölés a kívánatos, nehéz megmondani, hiszen a fogyasztók ízlése is különböző. Az esetleges túlpörkölés viszont mindenképpen kerülendő.

Ez érzékszervi és egészségi szempontból sem előnyös, ezért a nagyon sörtét, égett ízű, illatú termék fogyasztását nem javasolnám. Bár ilyen hibával szerencsére nem nagyon lehet találkozni.

Sokat számít a hozzáadott só mennyisége is, ami jellemzően 0,5-1 százalék között szokott mozogni. Ha valaki kevés sót fogyaszt, már ezt is túlzónak érezheti. Traszkovics Zsolt szerint a hozzáadott olaj – melynek aránya általában 5 százalék körül alakul – a só egyenletes tapadását segíti, de egy jól összerakott termékben szinte észrevétlen marad a fogyasztó számára.

A védőgázas csomagolás az avasodás ellen is véd
A védőgázas csomagolás az avasodás ellen is védKaszás Tamás / Dívány

A szakember hozzátette, a földimogyorók egy része védőgázas csomagolásban kerül forgalomba, ami segít megelőzni az oxidációs változásokat, vagyis az avasodást, így ez a termék minőségének megőrzése szempontjából lényeges.

Így teszteltünk

Tesztünknél a megszokott módszer alkalmaztuk. Szerzőink szigorúan szubjektív szempontok alapján, érzékszerveikre hagyatkozva értékelték a termékeket az 1-től 5-pontig terjedő skálán, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határoztuk meg.

Don't try this at home
Don't try this at homeKaszás Tamás / Dívány

Ahogy az már az ajánlóban is szóba került, nyertesünk elég meggyőzően teljesített. Én még nem is láttam ilyen elsöprő erejű győzelmet, mióta a tesztekkel foglalkozom. De nem is szaporítom tovább a szót, lássuk az eredményt!

3. helyezett: Tesco sós mogyoró – 4,16 pont (279 forint/200 g)

Összetevők: földimogyoró (96%), napraforgóolaj, étkezési só (0,8%)

A tescós sós mogyoró meglepetésre egészen a harmadik helyig menetelt. Tesztelőink szinte csak abba tudtak belekötni, hogy az átlagosnál apróbb szemű. Sótartalmát, állagát és ízét viszont javarészt kielégítőnek találták. Nem is maradt belőle sok.

DSC3657
Kaszás Tamás / Dívány
 • Apró szemű, de azért finom.
 • Kicsit kevesebb benne a só. Ha valaki nem akar sok sót bevinni a szervezetébe, annak ajánlom.
 • Kicsit puhább a többinél, nem olyan finom.
 • Finom, ropogós, sós.
 • Ropogós, sós, jó ízhatás.
 • Kemény, elég apró szemű, de finom.

2. helyezett: Salty sós mogyoró – 4,5 pont (119 forint/100 g)

Összetevők: földimogyoró, pálmaolaj, só (1%).

A Pennyben vásárolt Salty sós mogyoró igen közel járt a makulátlan eredményhez. Valakinél csak 2 pontot ért, mert neki kicsit édeskésnek, utóízre pedig keserűnek bizonyult, ám másoktól csakis ötösöket kapott. Kóstolóink főleg azt díjazták benne, hogy nagyokat roppan és pont megfelelő mértékben sós.

DSC3663
Kaszás Tamás / Dívány
 • Kicsit édeskés, az utóíze meg keserű. Sehogy sem jó sós mogyorónak!
 • Hú, ez tényleg ropog. Felüdülés. 
 • Elég sós, ropog, rendben van. 
 • Jóízű, nagy ropogós falatok. 
 • Kellemes íze van, megfelelően sós. 
 • Finom, pont jó, nem túl sós. 

1. helyezett: Mogyi sós mogyoró – 5 pont (279 forint/170 g)

Összetevők: földimogyoró, növényi olaj (pálma), só (1%).

Nahát, ez tényleg példátlan győzelem! A Mogyi terméke mindenkinél 5 pontra vizsgázott. Ezt azzal érdemelte ki, hogy nagy szemei jó ropogósak, kellemesek sósak és finomak is. Nem kicsit, nagyon. Ha nem tudod, milyen rágcsálnivalót vigyél a hétvégi buliba, netán a meccsnézéshez keresel valami kiegészítő táplálékot, ebben jó eséllyel megtalálhatod a számításod! A rovására legfeljebb azt lehet felhozni, hogy más termékekhez hasonlatosan pálmaolaj felhasználásával készül.

DSC3659
Kaszás Tamás / Dívány
 • Szép nagy mogyik, kellemesen sósak is. Minden buliban ezt enném! 
 • Ez is jó.
 • Teljesen finom, jó sós mogyi. 
 • Ropogós, sós, finom és nagy. 
 • Jó ropogós, kicsit sós az íze.
 • Színre, ízre és állagra is jó.

Futottak még

Ezek a termékek lemaradtak a dobogóról, ezért értékeléseiket is rövidebbre fogjuk.

4. helyezett: Chio sós mogyoró – 3,83 pont (289 forint/150 g)

Átlag feletti elégedettséget hozott a Chio mogyi-értelmezése is. Egyik tesztelőnk azt mondta rá, hogy remekül hozza azt a fajta „igazi sós mogyoró ízt”, amit a '90-es évek családi vendégségeiben annyira szeretett.

5. helyezett: ALDI sós mogyoró – 3,5 pont (499 forint/500 g)

Az Aldi mogyorója egy kicsit keményebbnek hatott és a színe is sötétebbnek tűnt a többinél, de kóstolóink szerint összességében rendben volt. Az íze ugyanis megfelelt az elvárásoknak.

6. helyezett: Auchan sós mogyoró – 3,33 pont (235 forint/170 g)

Az Auchan termékének látszólag eléggé odapörköltek, ami karakteresebb ízt kölcsönzött neki. Ez egyesek számára furának hatott, ahogy az is, hogy merítésünk további szereplőihez képest nem volt annyira sós.

6. helyezett: Lidl sós mogyoró – 3,33 pont (499 forint/500 g)

A Lidl mogyoróját tesztelőink kissé puhábbnak és sósabbnak ítélték, ráadásul mintha lett volna némi mellékíze is. Ettől függetlenül alapvetően nem volt rossz.

8. SPAR S-Budget sós mogyoró – 3,16 pont (499 forint/500 g)

A SPAR versenyzője ropogott és kellemesen sósnak érződött. Kár, hogy mellé keményebb állag és kesernyésebb mellékíz társult. Többen megjegyezték azt is, hogy pöttyös, ami úgy tűnik, itt nem az igazi.

9. helyezett: Party Snack sós földimogyoró – 2,33 pont (119 forint/100 g)

„Szánalmasan kicsi darabok, égett keksz ízzel” – írta róla valaki, és másoknak sem ízlett sokkal jobban. Csapatunk leginkább a Party Snack termékének puhább állaga és elenyésző sótartalma ellen emelt szót.

A sós mogyihoz legurítanál egy citromos sört? Erről a termékcsoportról itt olvashatod tapasztalatainkat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra