A bringázás ne legyen túlélőtúra! Profik mondják el, hogyan csináld

Fiatal magyar bajnokok tették közkinccsé tanácsaikat az élvezetes és biztonságos erdei bringázáshoz.

A Lőrincz testvérek, a 14 éves Benke és a 16 éves Bendegúz kiskoruk óta a kerékpározás szerelmesei, és máris számos díjjal büszkélkedhetnek. Ha netán neked is kedved támadna hozzá, hogy két keréken fedezd fel az erdőt, tőlük most megtudhatod, hogyan teheted meg anélkül, hogy bajod esne.

1. Legyen védőfelszerelésed

A Szamos Harcipán által támogatott fiatalok, akik a Racing Team Sportegyesület tagjaiként jó eséllyel indulnak az országos megmérettetésen, azt mondják, az amatőrök számára sajnos nem mindig egyértelmű, hogy a biztonságos bringázáshoz elengedhetetlen sisakot viselni. Sőt, emellett a térd- és könyökvédővel, illetve az állvédő sisakkal is érdemes megbarátkoznod. A napszemüveg szintén hasznos lehet, hiszen nemcsak a káros UV-sugárzástól véd meg, hanem a szemedbe repülő bogaraktól és az utadat keresztező ágaktól is, a kesztyű pedig a balesetveszélyes csúszások megelőzésében nyújthat segítséget.

bendeguz

2. És egy hozzád passzoló bringád is

Bár a hobbibringások a vásárláskor leginkább az árat szokták figyelni, a Lőrincz testvérek szerint a túrakerékpároknál fontos szempont a méret és az anyagminőség is. Ha ugyanis olyat veszel, ami nem hozzád való, az alaposan megnehezítheti a dolgod a terepen. A nem megfelelő méret – mondjuk, egy nagyobb testvér menő kerékpárja – a kényelmetlenségen túl fizikai fájdalommal is járhat, ami veszélyes helyzeteket szülhet.

Aki nem tudja uralni a kerékpárt, az nem élvezi a túrát, és balesetet is könnyebben szenved.

3. Készülj fel mindenre

Elegendő folyadék, elsősegélycsomag, esőkabát, világítás, gumibelső, pumpa és valamilyen szénhidrátforrás – elsősorban ezek azok a dolgok, amikre mindenképpen szükséged lesz egy megerőltető biciklitúra során. Ha a mobilodon sporthoz kapcsolódó alkalmazásokat futtatsz, jól jöhet egy powerbank is, míg a térerő hiányára offline térképek letöltésével tudsz felkészülni.

Az ételek, italok csomagolásaival együtt túrád alatt nem kevés szemét halmozódhat fel, ezért vigyél magaddal egy kukászsákot is, hogy ne az erdőben kelljen szemetelned. Sokan úgy gondolják, hogy ha a természetben lebomló anyagokat dobálnak el, az nem számít környezetszennyezésnek, ez azonban nem igaz.

4. Tervezd meg az útvonalat

Manapság már csak az erdészek által kijelölt útvonalon lehet biciklizni az erdőben, ennek ellenére mégis vannak, akik – egy izgalmas kaland reményében – letérnek a „járható útról”. Te ne kövesd a példájukat, hacsak nem akarod, hogy a bringázás hirtelen túlélőtúrává váljon. Ha pontosan megtervezed az útvonalat, azzal elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket, de vedd számításba azt is, hogy a fárasztó nap végén még a hazaúthoz is kelleni fog az erő.

benedek

5. Ne szégyellj tanulni

Napjainkban még nem annyira közismert, de több egyesület létezik, ahol az amatőröket is szívesen megtanítják alapszinten biciklizni, illetve tanácsokkal szolgálnak a gumiválasztáshoz, karbantartáshoz, beállításokhoz, valamint a tartáshibák elkerüléséhez is. Ezek az egyesületek egész évben kínálnak programokat, ahogy táborokat is rendszeresen szerveznek.

+1 Gondoskodj extra energiáról

A megfelelő mennyiségű pihenés és folyadékbevitel egy energiaszelettel megtámogatva akkora löketet adhat, ami átsegít a túra utolsó kilométerein. Mindig legyen tehát nálad elegendő folyadék, vésztartaléknak pedig egy kis méretű, de nagy energiát biztosító energiaszelet.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.