Mit lehet tenni, ha meglopnak vagy kirabolnak külföldön?

Van annál rosszabb, ha mindenedet elveszted külföldön: ha elveszted, és fogalmad sincs, hogy mihez kezdj.

Mikor külföldre utazol, lehet aggódni azon, hogy rossz lesz az idő, hogy nem megfelelő a szállás, hogy lekésed a gépet, vagy éppen attól, hogy minden iratodat, pénzedet és telefonod egy századmásodperc alatt kivesznek a táskádból, és ott állsz egy idegen ország idegen városában. Mit tudsz ilyenkor tenni? Saját bőrömön tapasztaltam ezt meg. 

Az egész egy szimpla nyaralásnak indult a családdal. Gyakorlatilag sorbanállás nélkül jutottunk fel az Akrpoliszhoz, ami különösen nagy mázli, de aztán jött a metró, a tömeg, a harmonikázós kéregető, aki mindenképpen át akart jutni a tömegen, aztán amikor kiléptem a metró ajtaján, valaki még meg is lökött. Reflexből a táskámhoz nyúltam, ami hiába volt végig előttem, abban már sem a pénztárcám, se a telefonom nem volt benne. Nincs annál rosszabb érzés, mikor hirtelen ott állsz minden nélkül, ráadásul olyan dolgot is elloptak, ami csak kölcsönben volt nálad. Ha a saját értékeidtől szabadítanak meg, az is borzasztó, ha valaki más értékét veszik el tőled (esetemben egy teszttelefonról van szó), az még egy fokkal nyomorultabb érzés, mert oké, hogy önhibádon kívül történt a dolog, de mégsem tudsz elszámolni valamivel, amit rád bíztak, és ami nem a tiéd. 

Nem fogod visszaszerezni azt, amit elvittek

Persze az ember próbál azonnal segítséget kérni, de nyilvánvalóan csak az amerikai filmekben várja a rendőrség a következő állomáson a bűnbandát, a valóságban ez úgy néz ki, hogy a forgalmi irodában senki sem érti, mit vársz tőlük, sajnálkoznak egy sort, majd odaadják a rendőrség címét. Hasonló a helyzet gyakorlatilag bármilyen rablásos vagy lopásos esetben, mert a való életben nem jön Pókember, Batman, nem jön senki, hogy visszaszerezze a cuccod és elfogja a rablót. Ekkor már tudatosul benned, hogy ennek a történetnek nem lesz jó vége, csak minimalizálni tudom a károkat. 

shutterstock 1056959963
Shutterstock

Először tiltsd le a bankkártyád!

Ha veled van egy ismerősöd, akkor az ő telefonjáról, ha nincs senki, akkor próbáld meg elmagyarázni egy idegennek, hogy hatalmas bajban vagy, hidd el, látszódni fog rajtad a kétségbeesés, ahogyan te is látnád azon, ha valaki mondjuk Budapesten kérne ilyen idegállapotban segítséget tőled. Végighallgatni a hülye ajánlatokat, az összes infót, és azt is, hogy rögzítik a beszélgetést egy örökkévalóság, de mikor végére jutsz, az hihetetlenül felszabadító érzés. Jó, igazából káröröm, hogy azok a piti tolvajok már nem az én pénzemen vesznek maguknak bármit a közeli boltban vagy az interneten. Fontos, hogy ezt minél előbb tedd meg, mert ha már közben elkezdték használni a kártyád, azt a pénzt nem kapod vissza, csak a bejelentés után indított tranzakciókat tudják letiltani. 

Legfontosabb telefonszámok

Ha szerencsés vagy, egyszer sem lesz rá szükséged, de ha mégis megtörténik a baj, akkor minden egyes perc számít.  Éppen ezért írd fel a legfontosabb telefonszámokat és címeket papírra. Ne egyre persze, hogy ne az legyen, hogy pont az is a pénztárcádban volt, vagy a telefonodon, amit elloptak, vagy a táskádban, amit szintén elloptak, esetleg a másik nadrágod zsebében, ami a szálláson van. Sokkal egyszerűbb ezeket az utazás után otthon kidobálni, mintsem azon szentségelni, hogy miért nincs meg akkor, mikor kellene. 

  • Írd fel rá a külképviselet elérhetőségeit.
  • A telefonszámot, amin keresztül a bankodnál le tudod tiltani a kártyád, illetve töltsd le a telefonodra is a bankod alkalmazását.
  • Írd fel az utasbiztosítás kötvényszámát, illetve a telefonszámot, amelyen keresztül segítséget kérhetsz a biztosítótól.
  • Legyen meg az a telefonszám, amelyen a szolgáltatódnak bejelentheted, hogy ellopták a SIM-kártyádat, és azt is le tudják tiltani. 
  • Jó, ha a telefonod IMEI-száma is szerepel a papíron, hogy a készüléket is le tudd tiltani
  • Legyenek meg a legfontosabb családi telefonszámok, hogy tudj kit értesíteni ha baj van
  • Írd fel a szállásadód számát is, hiszen ha a kulcsod is eltűnt, akkor neki kell segíteni, hogy bejuss a lakásba, és az is lehet, hogy tud segíteni neked a helyi ügyintézésben is. Ne írd fel rá a szállásod pontos címét, senki sem szeretné, hogy a kulcscsomód és a pontos cím rossz kezekbe kerüljön.
  • Ne írj a papírokra semmilyen személyes adatot. Ne szerepeljen rajta a PIN-kódod, születési időd, semmi olyasmi, amivel visszaélhetnek, ha illetéktelen kezekbe jut. 
  • Esetleg kereshetsz olyan csoportokat Facebookon, ahol kint élő magyarok tudnak segíteni ha bajba jutottál, vagy ha bármilyen kérdésed van, esetleg kell valaki, aki el tudna kísérni a rendőrségre, vagy el tudnak látni néhány jótanáccsal. 

Aztán jöhet a telefonod tiltása

Ha megfelelően véded a telefonod, akkor az ujjlenyomatod és a jelszavad nélkül még nem tudtak belépni, hogy hívásokat indítsanak róla. Ha még nagyobb szerencséd van, akkor még ki sem tudták kapcsolni, és talán internet segítségével látod, hol is van pontosan. Ne akarj utánuk menni, mert ebből nem jöhetsz ki jól. Bízd ezt a rendőrségre.  Ha viszont nem tudod már bemérni, akkor azonnal zárold az interneten keresztül, hogy biztonságban legyenek az adataid. Ezt mind az androidos, mind az iOS rendszerű telefonoddal meg tudod tenni, és ebben az esetben megnyugodhatsz, hogy az adataid biztonságban vannak. 

Következő állomás, a rendőrségi bejelentés

Mindenképpen be kell menned a rendőrségre, hogy feljelentést tegyél, ez nem csak azért fontos, hogy a gonosz emberek megkaphassák a méltó büntetésüket, sokkal inkább neked kellenek majd a papírok, hogy tudj ügyeket intézni. Arra ne számíts, hogy azonnal biztonsági kamera felvételeit nézitek majd, meg fantomképeket csináltok, legalábbis nálam annyi volt az egész, hogy egy nyomtatványt kitöltöttem, lepecsételték, és szóltak, hogy ne is reménykedjek, hogy bármi meglesz, maximum ha kikukázza valaki a pénztárcám maradványait, akkor majd értesítenek, hogyan vehetem át személyesen. Úgyhogy ezzel a lendülettel le is mondtam a Tesco meg a Supershop kártyáimról, és beletörődtem, hogy ami nekem a mindenem volt, a gondosan kiválasztott pénztárcám és az irataim, amik nélkül soha nem indultam el sehova, amik miatt ezerszer kaptam szívrohamot, mikor a túl nagy táskámban nem találtam meg elsőre, azok a hatóságoknak az égvilágon semmit nem jelentenek, csak egy újabb adat a statisztikában.

Konzulátus, külképviselet és az új iratok

Ha a rendőrségi feljelentéssel lezártad a múltat és elengedted az irataid és a pénzed, akkor jöhet a jövőbe tekintés, vagyis a nagy kérdés, hogy mégis hogyan jutsz haza iratok nélkül. Átmeneti papírokban és mindenben a konzulátus tud segíteni, akár ügyfélfogadási időn túl is. Az athéni konzulátus egyébként nagyon segítőkész volt, Viberen vagy SMS-en is el lehet őket érni, és gyakorlatilag azonnal hívtak, hogy egyeztessük, hogyan tudnak segíteni. Ha nem vagy olyan szerencsés mint én, és nem tudsz a rablás miatt hazajutni, nem tudsz hol aludni, nem marad semmi pénzed, akkor is ők tudnak intézkedni és akár átmeneti pénzsegélyt is biztostani, amit hazaérkezésed után kell majd visszafizetni. Szintén a konzulátuson állítják ki az ideiglenes útlevelet is, amivel haza tudsz jönni, ez egyébként 30 euró lenne, de mivel bűncselekmény áldozata vagy, és nálad a rendőrségi feljelentés, ezért ingyenesen megcsinálják neked, és azonnal kész is van. 

Ér valamit vagy nem az utasbiztosítás? 

Ha van rá módod, jelentsd be mindenképpen a biztosító felé, hogy mi történt. Arra viszont ne számíts, hogy egy-két megértő szónál többet kapsz. Fel kell, hogy készítsünk arra, hogy a biztosító lesz az egész helyzetben az első, aki potenciális csalóként tekint rád. A készpénz, amit elloptak tőled, az soha nem is volt nálad, és az értékeid jelentős részét is csak kitaláltad, vagy csak neked volt érték, valójában egy néhány ezer forintos vacak. Persze sok függ attól, hogy hol kötöd a biztosítást, milyen csomagod van és mi is történt pontosan, de a kisbetűs és eldugott részek most válnak majd hatalmas, ordító, és persze mindenki számára egyértelmű szabályokká, amiről egyébként is csak akkor tudsz elkezdeni bármilyen érdemi beszélgetést és nézőpontcserét, miután hazaértél. 

shutterstock 159419678
Shutterstock

Amit semmiképpen se felejts el!

Van még valami, ami nem igényel különösebb intézkedést, nem is kapod tőle vissza az értékeidet, de jó ha tudod, és sokszor ismételgeted magadban: az egészről nem te tehetsz. 

Előre kellett volna venni a táskád, jobban kellett volna figyelni, sétálni kellett volna inkább - megannyi jó tanács, amiket egy ilyen eset után kapsz. Hiába figyelsz, hiába veszed előre a táskádat, az ilyen dolog bárkivel megtörténhet. Egyébként is, az egyik legősibb emberi együttélési alapszabály, hogy ne vedd el azt, ami nem a tiéd, vagyis ha kicipzározott táskával alszol a legnagyobb tömegben, akkor sincs senkinek joga elvenni tőled az értékeidet, mert az lopás. Több ezer éve jelenti a másik tulajdonának tiszteletben tartása az emberi együttélés alapját, sőt még néhány állat sem veszi el a másik játékát vagy ételét.

És persze végtelenszer végig fogod gondolni, hogy mit rontottál el, hol voltál te a hibás, mire kellett volna jobban figyelned, de sosem okolhatod magad a történtekért, mert az egyetlen hibás nem más, mint az a piti kis bűnöző. Ezen még az sem változtat, ha tettét meg tudja magyarázni azzal, hogy ételre kell, villanyszámlára kell, gyógyszerre kell vagy a gyerekének venne belőle új cipőt. Hiszen most te állsz egy idegen országban pénz nélkül, most neked kellene ételre, gyógyszerre, hazajutásra, szállásra pénz, és azon jár az agyad, hogyan tudod ezt megoldani, de  egy valami nem jut eszedbe egy percig sem, mégpedig az, hogy mástól lopj vagy rabolj. Ahogyan számtalan olyan embernek sem jut eszébe, akiknek szintén nincs pénzük ételre, villanyszámlára vagy gyógyszerre, viszont van becsületük egy egész életre, ami sokkal nagyobb kincs mint némi euró és forint készpénzben, vagy egy mobiltelefon. 

Ez az elméleti útmutató, hogy mindez a gyakorlatban hogy néz ki, és mire számíts akkor, mikor hazatérve elkezded pótolni az irataidat, arra a következő cikkünkben térünk ki. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek