Hogyan védekezzek a betörők ellen?

Betörésbiztos bejárati ajtó, speciális redőny, fólia az ablakokon, riasztó, biztosítás. Ezek a legelterjedtebb védekezési formák az iletéktelen behatolók ellen. A klasszikus trükkök a bűnözők jó részét távol tartják ugyan, az egyre változatozatosabb betörési módszerek ellen azonban érdemes folyamatosan naprakészen tartani magad. Segítünk.

A téma most az ABC15 tévécsatornánál került elő, amely a helyi rendőrség segítségével szedte össze, mit tehetünk, hogy megvédjük magunkat a betörőkkel szemben. Ha a betolakodó már a kapun belül van, a rendőrök szerint lényegében három lehetőséged marad: elmenekülni, elbújni vagy harcba szállni vele. Mivel azonban csak másodpercek állnak rendelkezésre, hogy meghozd a helyes döntést, sok múlhat azon, hogy felkészültél-e minden eshetőségre. 

shutterstock 597156740

Késztesd meghátrálásra!

Egy gyanús alak ólálkodik a házad körül? Akkor hallgass Lily Duran nyomozóra, és hozd egyértelműen a tudtára, hogy otthon vagy (kapcsold fel a villanyokat, indítsd el a tévét, stb.)! A legtöbb betörő a könnyű célpontokra utazik, így már a puszta jelenléted is eltántoríthatja szándékaitól. 

Arra eszmélsz, hogy berúgja az ajtót vagy betöri az ablakot? Ebben az esetben ne kísértsd a sorsot, és próbáld elhagyni a házat egy másik kijáraton, például a garázson vagy a teraszra nyíló ajtón keresztül! Ha ezt nem tudod megoldani, igyekezz tisztes távolságot tartani tőle. Húzd meg magad egy ruhásszekrényben, vagy zárkózz be a hálószobába!

Kérj segítséget!

Egy extrém stresszhelyzet fura dolgokat hozhat ki az emberből. Elképzelhető, hogy annyira eluralkodik rajtad a pánik, hogy hirtelen egyik segélyhívószám sem jut eszedbe (ami Magyarországon a 107 és a 112). Éppen ezért jobban teszed, ha előre elmented a számokat a mobilodba.

Az Egyesült Államokban a 911-es segélyhívóra SMS is küldhető, ami különösen hasznos lehet, amikor a bejelentőnek bujkálnia kell. Magyarországon viszont egyelőre nincs erre lehetőség – tudtuk meg a Gál Kristóf rendőrségi szóvivőtől.

Bármennyire is csábítónak tűnik a gondolat, hogy odakiabálj a behatolónak, hogy a rendőrök már úton vannak, a rendőrség szerint ezzel csak felfednéd a pozíciódat, szóval tegyél magadnak egy szívességet, és maradj nyugton, amíg megérkezik a segítség.

shutterstock 518201302

További tippek:

  • Ha az éjjeliszekrényen hagyod a slusszkulcsot, majd a hívatlan látogató érkezésekor megnyomod a pánikgombot, a bömbölő riasztó már önmagában is elég lehet ahhoz, hogy jobb belátásra térítsd az illetőt.
  • Egy bűnözővel nyíltan szembeszállni kifejezetten rossz ötlet, de ettől még nyugodtan felkaphatsz egy tárgyat, amit menekülés közben önvédelmi fegyverként használhatsz. 
  • Ha van biztonsági kamerád, gondoskodj róla, hogy a megfelelő pozícióba nézzen (mondjuk a bejáratra), hiszen egy felvétel lényegesen megkönnyítheti a betörő azonosítását és kézre kerítését.
  • Végül, de nem utolsósorban: ha lehetőséged nyílik észrevétlenül megfigyelni az elkövetőt, igyekezz jó szemtanú lenni, és véss az agyadba minden apró részletet, ami a nyomozást segítheti.

Így készülj fel a nyaralásra

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban részletes útmutatót tett közzé arról, hogy milyen lépéseket érdemes tenned, mielőtt huzamosabb időre elhagyod az otthonod, hiszen a vakációzók üresen hagyott lakásai „nagy csáberőt” jelentenek a betörők számára - egyes környékeken különösen.

shutterstock 413627077

1. Nézz körül az udvaron!

Ellenőrizd, hogy nincs-e olyan tárgy – létra vagy egyéb kerti bútor – az ablakok közelében, melyet kihasználva a betörők bejuthatnak a házba!

Kétszer is csekkold le, hogy az ajtók, ablakok biztosan be vannak-e zárva, mert ha az utazás előtti kapkodásban megfeledkezel akár csak az egyikről is, komoly árat fizethetsz érte!

Zárd le a villanyóra szekrényét is, hogy ne tudják elsötétíteni a lakást, és az elektromos riasztást se iktathassák ki!

Tarts rendet a kertben, a széthagyott kerti szerszámok, gépek, gyerekjátékok és mozdítható kerti bútorok ugyanis mágnesként vonzzák a besurranó tolvajok figyelmét!

Ne hagyd, hogy a kerted dzsungel jelleget öltsön, hiszen a sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. Ha végeztél a dúsabb bokrok, fák ritkításával, vágd vissza az ablakokhoz közel álló fák ágait is!

2. Biztosítsd be a lakást

Ha beszerzel néhány időzített kapcsolót, beállíthatod, hogy a lámpáid automatikusan bekapcsolódjanak, így azt a látszatot keltheted, mintha otthon lennél.

Ne hagyj a lakásban nagy mennyiségű készpénzt és ékszereket sem, hacsak nincs egy széfed, ahol biztonságban tudhatod őket.

shutterstock 521516479

3. Mondd le az előfizetéseidet!

A postaládában felhalmozódó újságok, szórólapok árulkodóak lehetnek a betörők számára, így ha hosszabb utazásra készülsz, célszerű lehet legalább időlegesen lemondanod újság-előfizetéseidet.

4. Kérj segítséget a szomszédtól!

Ha jó fej a szomszédod, vagy van egy barátod, aki megnyerhető az ügynek, kérd meg, hogy –megtévesztés gyanánt – időnként ürítse ki a postaládádat, a szemétszállítás napján rakja ki a kukát a ház elé, kapcsolja fel a villanyokat, húzza be a függönyöket (de azért ne sokáig), vagy parkoljon az udvarodra.

A segítődnek adj egy elérhetőséget is, ahol a vakációd során elérhet, hogy vész esetén értesíteni tudjon.

5. Ne reklámozd, hogy nyaralni mész!

Minél kevesebben tudnak róla, hogy üresen hagyod a lakást, annál kisebb annak a lehetősége, hogy rossz fülekbe jusson a hír.

6. Erősítsd meg az ajtót!

Az otthonod legkritikusabb pontja a bejárati ajtó, ezért fontos, hogy kellően biztonságos legyen. Rakhatsz rá pótzárakat vagy biztosítóláncot, de ezek csak akkor érnek bármit is, ha az ajtó tokszerkezete stabil. Az extra védelem az alacsonyabban fekvő ablakoknál sem árt. Erre a célra a rácsozat, a betörésgátló fólia, a redőny és a zárható fogantyú is alkalmas.

shutterstock 635718122

7. Helyezz ki mozgásérzékelőket!

A bejáratoknál működő mozgásérzékelős lámpák elbizonytalaníthatják a betörőket. Amennyiben szóltál a szomszédnak, hogy elutazol, ez abból a szempontól is hasznos lehet, hogy felfigyelhet a gyanús fényáradatra.

8. Ne hagyd a kulcsot a lábtörlő alatt!

Nemcsak te nézel filmeket, hanem a betörők is, ezért a legtöbb "titkos hely" – a lábtörlő alatt, az ablakpárkányon, az ajtókeret fölött, egy odvas fa belsejében – a valóságban nem válik be. A pótkulcsot bízd inkább a szomszédra vagy egy közeli barátra.

9. Szereltess be riasztót!

És ha már megteszed, akkor olyat válassz, ami riasztja a megbízott biztonsági szolgálatot, vagy közvetlen összeköttetésben áll a rendőrséggel. A távfelügyelet némi plusz költséggel jár, hiszen a rendszer kiépítésének anyagi terhén túl havi díjat is kell fizetned (sőt, a téves riasztásoknál a kiszállásért szintén megsarcolnak), de cserében legalább nyugodtan alhatsz, mert ha bármilyen gubanc adódna, lesz valaki, aki a helyszínre siet.

Zárt térbe mozgás- és nyitásérzékelő riasztók kombinált kiépítése javasolt erős hang- vagy távriasztással.

Ha korlátozottak a pénzügyi lehetőségeid, a barkácsáruházak kínálatában egyszerűbb berendezéseket is találhatsz. Van, ami ajtó- és ablaknyitást érzékel, de léteznek mozgás-, hő- és hangérzékelő megoldások is. Hátrányuk, hogy általában gyorsan hatástalaníthatóak: ha földhöz csapják őket, vagy elvágják a drótjukat, működésképtelenné válhatnak.

shutterstock 496333603

+ 1. Értesítsd a rendőrséget!

Ez viszonylag egyértelmű lépés, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: amikor mégis megtörténik a baj, haladéktalanul értesítsd a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, vagy 112-es segélyhívószámokon!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek