5 tipp, hogy mindig rend legyen az otthonodban

Folyton takarítasz, mégis mindig fut a lakásod? Eláruljuk, hogy mit csinálsz rosszul.

Hiába szánod az egész hétvégédet arra, hogy felszámold a hét közben keletkezett apokaliptikus viszonyokat a lakásodban, nem telik el pár nap, újra eluralkodik a káosz. Ismerős? A Huffington Posttól merítettünk ihletet, hogy hogyan lehet máshogy csinálni.

1.Tegyél különbséget a rend és a tisztaság között!

Ha felsúrolod a padlót, áttörlöd a felületeket, kiporszívózod a bútorokat és a szőnyegeket, és még a fürdőszobád is ragyog, akkor tiszta a lakásod. Viszont ha ruhákat halmozol a bevetetlen ágyra, játékok fekszenek a padlón, könyvek és papírhalmok borítanak mindent, az otthonod a rendetlenség miatt egyáltalán nem fog tisztának tűnni. Célravezetőbb megoldás, ha a lakás rendezett, de nem makulátlan, így te is könnyebben ki tudsz kapcsolódni egy hosszú nap után, mint a kupi közepén ülve.

Rend és tisztaság? Ne lesz könnyű...

2. Legyen a rendrakás a mindennapos rutinod része!

Azok az emberek, akiknél mindig rend van, nem várják meg, hogy a lakásuk úgy nézzen ki, mint ahol bomba robbant ahhoz, hogy elkezdjenek takarítani. Ehelyett rutinszerűen tartják rendben az otthonukat. Ez azt jelenti, hogy minden reggel beágyaznak, elpakolják a gyerekek játékait (vagy elpakoltatják velük), a nap végén felakasztják a ruhákat, és a mosást egyből a helyére teszik, miután kijött a szárítóból vagy lekerült a fregoliról.

3. Takaríts, amerre jársz!

A takarítás is válhat szokássá. Mosogass el vacsora után, törölgesd el a fürdőben a csapot a nap végén, söpörd fel a morzsákat, ha elnassoltál egy zacskó chipset! A nagyobb felületeket heti rendszerességgel tartsd tisztán, ezzekkel nem kell sok időt töltened, az energiádat tartogasd inkább a felmosásra és a portörlésre.

4. Gyűjts kevesebb holmit!

Az otthonod nehezen tűnik rendezettnek, ha több tonna holmid van. Ahelyett, hogy rengeteg időt töltesz azzal, hogy a dolgaidat próbálod rendszerezni, és egy hét múlva előről kelljen kezdened az egész rituálét, törekedj a minimalizmusra.

Felülről a harmadik fiókot már be se lehet tolni!

5. Nevezz ki egy (két) kupifiókot!

Lássuk be, senki sem tökéletes, és nem lehet meg mindennek a maga helye. Azoknak a holmiknak, amelyek a pulton elölhagyva zavarba hozhatják a a váratlanul betoppanó barátokat, nevezz ki egy kupifiókot, ahová ezeket a tárgyakat egy pillanat alatt elsüllyesztheted.

Ezek a szokások egyszerűek, és sokkal kevésbé időigényesek, mint gondolnád - hosszú távon időt takarítanak meg neked. Ha szeretnéd, hogy a te otthnod is mindig rendezettnek tűnjön, kezdd el ezeket egyesével beépíteni a heti rutinodba!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek