Így tudsz a leggyorsabban lejönni a koffeinről

A legtöbb elvonási tünet néhány nap után eltűnik, vagy legalábbis enyhülni kezd majd.

Vagyis a leghatékonyabban, a többi droghoz hasonlóan a koffeint sem igazán ajánlott ugyanis egyik napról a másikra teljes mértékben eltávolítani az életünkből. A leszokásra számos kellemetlen mellékhatás okot adhat: a rossz alvásra, a szorongásra, a szinte semmi máshoz nem hasonlítható kávé indukálta ideges vibrálásra és a barna fogakra is megoldást jelenthet a koffeintől való megszabadulás. Illetve arra is jó persze, hogy később újra felturbózhasd magad egy ritka, de annál potensebb feketével.

Számold ki, mennyit átlagolsz

A Popular Science szerint először nem árt pontosan meghatározni, mennyi koffeint viszel be a szervezetedbe egy nap. A kávé mellett a tea, a kóla, az energiaitalok, bizonyos gyógyszerek és a kakaó is tartalmaz valamennyi koffeint, ezeket sem árt tehát beleszámítani a végösszegbe.

shutterstock 400789120

A táplálkozási szakértőként dolgozó Leslie Bonci szerint ezután érdemes minden héten egy csészével vagy nagyjából 100mg koffeinnel csökkenteni a napi fejadagunkat. Ez persze elvonási tünetekkel is együtt fog járni, nem árt tehát előre felkészülni a tünetekre. A fejfájás, a hányinger, az idegesség, a szorulás és természetesen a fáradtság/lomhaság is felbukkan majd. Ezeket a tüneteket a kiadósabb edzésekkel felturbózott endorfintermeléssel, illetve egy hasonló űrtartalmú, de a kávénál kevesebb, nagyjából feleannyi koffeint tartalmazó teával is enyhíthetjük.

Az első nap a legrosszabb

A szorulás 1-2 nap alatt elmúlik egyébként a szakértő szerint, a fejfájások és a levertség pedig szintén az első napokban a legrosszabbak, utána ezek a tünetek is enyhülni kezdenek majd. Minél kevesebbet fogyaszt valaki, annál kevésbé lesznek drasztikusak az elvonási tünetek, és annál gyorsabban felbukkannak majd a kakaslépésben vánszorgó, ködös elméjük mocsarából a fürge és agilis koffeintúlélők.

Ha három-négy ködös hét után sikerül leszorítanunk a koffeinbevitelünket, két lehetőség áll előttünk: megpróbálhatunk örökre búcsút mondani a kávénak, de választhatjuk azt a megoldást is, hogy alkalmanként, a legszükségszerűbb szituációkban begyújtjuk azért a rakétákat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek