Így kerüld el, hogy az új cipőd feltörje a lábadat

Fél napja hordod az új cipőd, máris véresre törte a sarkad? Megsúgjuk, hogy előzd meg a hólyagokat és a sebeket.

Balerinacipő, magassarkú, flip-flop papucs, tornacipő - ezek már mind törték már fel a lábamat. Sokáig azt hittem, hogy genetikailag selejtes vagyok, és ha új cipőt szeretnék, az bizony néhány hetes sántasággal jár. A Today cikkéből azonban kiderült, hogy igazából csak a technikámmal volt probléma.

Semmihez sem fogható öröm először bújni az új cipőbe - kivéve persze, ha sebesre töri a sarkadat. Rengeteg oka lehet, amiért a magassarkúd vagy akár a kényelmesnek tűnő tornacipő első köre után ragtapasszal a lábadon végzed, de ha megfogadsz néhány jó tanácsot, elkerülheted ezeket a harci sérüléseket, még mielőtt belebújnál az új topánodba.

shutterstock 552110419

1. Előzz meg!

A megfelelő bőrápolás és cipőválasztás elengedhetetlenek, ha el szeretnéd kerülni a hólyagokat Dr. Ken Jung, Los Angeles-i lábsebész szerint. Kezdettől fogva tartsd puhán a bőröd. Bár azt gondolhatnád, hogy a bőrkeményedések megvédik a lábadat, ezzel ellentétben hajlamosak a seb- és hólyagképzésre. Amikor a tökéletes cipőt keresed, próbáld meg elkerülni a csontos területeket érő pántokat, törekedj arra, hogy minél puhább anyagú lábbelit találj, ami felveszi a lábad körvonalait.

2. Törd be!

"Miután megvetted a cipőt, törd be. Mielőtt pedig kimennél benne az utcára, viseld otthon pár órát" - mondja Claire Hannum, a YouBeauty.com egészség szakértője. "Ha máris fájdalmat érzel a sarkadnál vagy a lábujjaidnál, helyezz el az irritált területen olyan terméket (például ragtapaszt), ami megakadályozza a hólyag kialakulását. Használhatsz lábbalzsamot is, hogy csökkentsd a súrlódást a bőr és a cipő között. Ha szeretsz balerinacipőt viselni, vegyél bele olyan titokzoknit, ami tapadófelülettel rendelkezik. Ez szárazon tartja a lábadat, nincs izzadás, súrlódás - sem hólyagok."

shutterstock 677858314

3. Le a flip-floppal!

A nyár cipők tekintetében különösen bonyolult időszak, ekkor jelennek meg a flip-flopok, amik biztosan nem kímélik a lábakat. Válassz helyettük inkább ívvel megtámogatott szandált, sokkal egészségesebb a viseletük.

4. Ismerd magad, ismerd a lábad!

Hannum szerint a legfontosabb, hogy ismerd a lábad. "Ha tudod, hogy egy bizonyos sarokmagasság vagy a szűk szandálok fájdalmat okoznak, vásárlásnál tartsd ezt szem előtt. Az is fontos, hogy a boltban őszinte legyél önmagaddal. Amikor megtalálod álmaid cipőjét, nehéz meggyőzni magad arról, hogy túl kicsi vagy kényelmetlen. A boltban érzett, elenyészőnek tűnő kellemetlenség azonban hamarosan kínzó fájdalommá fog nőni, és azt kívánod majd, bárcsak meg sem vetted volna a cipőt. Nehéz, de vissza kell tenned a polcra"  - tanácsolja Hannum.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek