Ezek a legjobb ablaktisztítószerek

Házi keverékkel is lehet próbálkozni, de egy igen alapos fogyasztóvédelmi teszt szerint a boltban kapható az igazi varázsszer. El is áruljuk, hogy melyik az.

Itt a tavasz, az ablakpucolás és a függönymosás szezonja. Nem véletlen hát, hogy a német Stiftung Warentest mostanra időzítette az ablaktisztítószerek tesztjét. A fogyasztóvédelmi magazin munkatársai tavaly ősszel összesen 19 terméket vásároltak be, és az érdekesség kedvéért egy házi keveréket is bevettek a körbe. Utóbbi egyébként egy liter desztillált vízból, egy félliter spirituszból és egy kevéske mosószerből állt. De melyik muzsikált a legjobban? A hajtás után kiderül! 

De hogyan is kell ablakot pucolni?

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, íme pár tipp egy profitól. A Test magazinnak és olvasóinak Daniel Baumann adott pár tippet az ablakpucolásról. A 35 éves férfi 19 éves kora óta van a szakmában. 

Milyen eszközök használ az ablakpucoláshoz?

Először is fogok egy mikroszálas törlőkendőt, benedvesítem, és letörölgetem az ablakkeretet, aztán egy mosószerbe és vízbe áztatott ablaktisztító szivaccsal lemosom az üveget, majd a másik oldalával lehúzom. Nem szabad, hogy a gumin repedések legyenek. Végezetül a maradék nedvességet letörölgetem egy bőrből készült ablaktisztító kendővel. 

Mi a megfelelő technika? Van ilyen egyáltalán?

A mosószeres szivaccsal lentről felfelé törlöm át az ablakot, a másik oldalával pedig fordítva. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a mosószer rászáradjon az üvegre. 

Van bármilyen olyan szennyeződés, amivel külön kell foglalkozni?

Igen, a nikotin elég makacs, ezért néha általános tisztítószert is bevetek ellene. A festék- és a ragasztópöttyöket üveggyaluval távolítom el. Ez az eszköz arra is alkalmas, hogy az ablakra festett dekorációt leszedjük az üvegről. Gyorsabban végzünk, mintha körmünkkel próbálnánk lekapargatni. 

Mit gondol az újságpapírról?

Én nem használom, mert túl sokáig tartana vele az ablaktisztítás, és egy csomó szemét keletkezik. 

További tippekért kattints ide!

shutterstock 752992786
Shutterstock

Így alakultak ki a pontszámok

Tisztítás - 40 %: Olajból és timföldből álló keveréket vittek fel üvegcsempékre, majd ezeken végigmentek egy tisztítóautumatával, ami természetesen a vizsgált termékekkel próbálta tisztává varázsolni a koszos felületeket. Persze nemcsak az előbbi szennyeződéssel tettek próbát a magazin munkatársai, adtak egy esélyt a zsír és nikotin keverékének, a vízkőnek, valamint a sminktermékeknek és a hajlakknak is. 

Csepp- és csíkmentesség - 20%: Két szakértő megfelelő megvilágítás mellett megnézte, hogy egy tisztítógéppel végzett pucolás után maradtak-e foltok az üvegen. 

Egyéb - 10%: A vizsgált, zsírral és nikotinnal bevont felületek egyik részére tisztítószert vittek fel, a másik felüket pedig kezeletlenül hagyták. Arra voltak kíváncsiak, hogy melyikről könnyebb eltávolítani a szennyeződést. És ez nem minden, üvegcsempéket spricceltek le tízszer 16-os keménységű vízzel, hogy megnézzék a tisztítószeres vagy a kezeletlen felületek vízkövesek lesznek-e. 

Kíméletesség - 10%: Ehhez a szemponthoz a szakértők ugyanannyi mennyiségű tisztítószert vittek fel üveg-, tükör - és fafelületekre, majd 24 óra elteltével megnézték, hogy megváltozott-e azok színe, felülete, képződtek-e foltok és így tovább.

Használat - 10 %: Öt szakértő azt vizsgálta meg, hogy milyen jól működnek a szórófejek (célzás, egyenletesség) és hogy mennyi tisztítószer szükséges egy egy négyzetméteres üvegfelelület megtisztításához, hat illetékes pedig azt vette alaposabban szemügyre, hogy a használati utasítás és az összetevők listája mennyire érthető, olvasható és hogy tartalmaz-e minden szükséges információt.  

Egészség és környezetvédelem - 10%: Egy szakértő megvizsgálta a termékek összetevőit figyelembe véve azt, hogy mennyire lehetnek veszélyesek az egészségre. Ami a környezeti terhelést illeti, megnézték, hogy mennyi vízre van szükség ahhoz, hogy az esetlegesen mérgező anyagok koncentrációja elérje azt a szintet, amikor már nem minősülnek veszélyesnek. Természetesen arra is odafigyeltek, hogy milyen és mennyi csomagolóanyagot használtak a gyártók. 

A győztes
A győztesfrosch

Végkövetkeztetés

A legjobb minősítést a Frosch spirituszos terméke kapta, aminek ára 600-800 forint körül mozog. A többi szer közül kilenc jól teljesített a teszteken, nyolc pedig kielégítően.  

És mi a helyzet a házi keverékkel? Nos, nem éri meg a magazin által kikevert szerrel ablakot pucolni, mert a bolti termékek közül 13 sokkal jobban tisztított mint ez, ráadásul nem jövünk sokkal olcsóbban mintha megvennénk a legbarátibb árú és még elég jól teljesítő tisztítót. Oké, a házi szer környezővédelmi és egészségügyi szempontból picit jobban teljesített mint a többiek, és sokak számára ez a döntő szempont.

Persze a többieknek sem kell szégyenkezniük, ezen a téren azért mindenki elég jól teljesített. Ja, és csak két termék volt, ami maradandó foltokat hagyott maga után: az Ajax és Sodasan. Mondjuk előbbi javára válik, hogy azt ígéri, a pára ellen is jó. Igaz, még nyolc termék volt, ami szintén képes volt megakadályozni azt, hogy percekre használhatatlanná váljon a fürdőszobai tükör. 

A táblázatban dőlt betűvel írt termékek Magyarországon nem kaphatóak.

   Minősítés Tisztítás Csepp- és csíkmentesség Egyéb Kíméletesség Használat Egészség és környezetvédelem
Frosch (spirituszos) 1,5 (nagyon jó) 1,9 (jó) 1,0 (nagyon jó) - 1,0 (nagyon jó) 1,6 (jó) 1,4 (nagyon jó)
Mr. Muscle 1,6 (jó) 1,7 (jó) 1,4 (nagyon jó) - 1,4 (nagyon jó) 1,6 (jó) 1,6 (jó)
Blink (Müller) 1,8 (jó) 1,9 (jó) 1,3 (nagyon jó) 3,1 (kielégítő) 1,1 (nagyon jó) 1,6 (jó) 1,4 (nagyon jó)
Putzmeister (Aldi) 2,1 (jó) 2,6 (kielégítő) 1,1 (nagyon jó) - 1,0 (nagyon jó) 1,5 (nagyon jó) 1,5 (nagyon jó)
W5 (Lidl) 2,1 (jó) 2,6 (kielégítő) 1,0 (nagyon jó) 1,9 (jó) 1,0 (nagyon jó) 1,7 (jó) 1,5 (nagyon jó)
Saubermax (Norma) 2,1 (jó) 2,6 (kielégítő) 1,1 (nagyon jó) 1,1 (nagyon jó) 1,1 (nagyon jó) 1,9 ( 1,5 (nagyon jó)
Blik (Penny) 2,1 (jó) 2,6 (kielégítő) 1,2 (nagyon jó) - 1,2 (nagyon jó) 1,5 (nagyon jó) 1,6 (nagyon jó)
Ajax 2,3 (jó) 2,8 (kielégítő) 1,0 (nagyon jó)    3,0 (kielégítő) 1,9 (jó)   1,5 (nagyon jó)
Domol (Rossmann) 2,4 (jó) 1,8 (jó) 3,2 (kielégítő) 4,0 (kielégítő) 1,1 (nagyon jó) 1,7 (jó) 1,6 (jó)
Ja! (Rewe) 2,5 (jó) 3,0 (kielégítő) 3,2 (kielégítő) - 1,2 (nagyon jó) 1,6 (jó) 1,6 (jó)
Edeka 2,6 (kielégítő) 1,5 (nagyon jó) 3,1 (kielégítő) 3,1 (kielégítő) 1,1 (nagyon jó) 2,4 (jó) 1,7 (jó)
Priva (Netto) 2,6 (kielégítő) 1,5 (nagyon jó) 3,1 (kielégítő) 3,1 (kielégítő) 1,1 (nagyon jó) 2,4 (jó) 1,7 (jó)
Viss 2,6 (kielégítő) 1,3 (nagyon jó) 3,1 (kielégítő) 1,1 (nagyon jó) 1,1 (nagyon jó) 1,7 (jó) 2,0 (jó)
Zekol (Aldi) 2,7 (kieléígtő) 2,6 (kielégítő) 1,3 (nagyon jó) 4,0 (kielégítő) 1,2 (nagyon jó) 1,5 (nagyon jó) 1,6 (jó)
Sidolin Cristal 2,7 (kieléígtő) 2,6 (kielégítő) 1,6 (jó) 4,0 (kielégítő) 1,1 (nagyon jó) 2,1 (jó) 1,6 (jó)
Sodasan 2,7 (kieléígtő) 3,2 (kielégítő)    - 3,0 (kielgítő) 1,7 (jó) 1,4 (nagyon jó)
Sidolin Pro Nature 2,8 (kieléígtő) 3,3 (kielégítő) 1,0 (nagyon jó) - 1,0 (nagyon jó) 2,1 (jó) 1,3 (nagyon jó)
Jeden Tag! 3,0 (kielégítő) 3,5 (kielégítő) 2,8 (kielégítő) - 1,2 (nagyon jó) 2,6 (kielégítő) 1,4 (nagyon jó)
Denkmit (dm) 4,0 (elégséges) 3,2 (kielégítő) 4,0 (elégséges) 2,3 (kielégítő) 1,2 (nagyon jó) 2,1 (jó) 1,5 (nagyon jó)
Házi szer 2,8 kielégítő 2,8 (kielégítő) 1,1 (nagyon jó) - 1,0 (nagyon jó) - 1,3 (nagyon jó)
Oszd meg másokkal is!
Mustra