Fagyasztási kisokos: így kell ezt csinálni

Nem mindegy, miben fagyasztod le a maradékot, bizonyos ételekkel pedig jobb meg sem közelíteni a fagyasztót.

A megfelelő módon lefagyasztott készételek és hozzávalók felgyorsíthatják egy étkezés előkészítését, arról nem is beszélve, hogy az amúgy megromló ételek jelentette pazarlást is megakadályozhatjuk, ha még időben a mélyhűtőbe tuszkoljuk a kaját. Az ételek állagát és textúráját könnyen tönkreteheti ugyanakkor, ha nem megfelelően csomagoljuk be őket, bizonyos ételeket pedig egyáltalán nem jó ötlet lefagyasztani. A Greatist összegyűjtötte, mit és hogyan kéne lefagyasztanunk.

shutterstock 1049644040

Rengeteg fólia és cipzár

A megfelelő eszköztár beszerzése is nélkülözhetetlen persze, ha hosszú ideig szeretnél jelentős állagromlás nélkül a mélyhűtőben tárolni valamit. Kellenek:

  • fagyasztásra alkalmas, jól záródó edények
  • zárható tasakok
  • alufólia és folpack
  • többször használatos címkék

Utóbbiakra nyilván azért van szükség, hogy el tudd dönteni, pontosan mi bujkál abban az amorf, alufóliával bevont csomagban, és mikor csomagoltad be. Emellett azt is érdemes észben tartani, hogy a félig-meddig megromlott és az utolsó pillanatban a fagyasztóba gyömöszölt ételekkel odabent sem történnek majd csodák.

Fehérjék, kenyér

A fehérjék dominálta ételeket, például egy csirkemellet ajánlott jó szorosan műanyag fóliába tekerni, majd alufóliával is bevonni, hogy sehol se érintkezzen a levegővel. A kenyerekkel is hasonlóan kell bánni a Greatistnek nyilatkozó táplálkozási szakértő szerint, bár ebben az esetben még egy zárható tasakba is beleszuszakolhatjuk az alaposan becsomagolt veknit.

Köretek, zöldségek

A már elkészített köretek és hüvelyesek esetében sok helyet megspórolhatunk, ha műanyag edények helyett a fagyasztókban szépen elnyúló cipzáras tasakokba adagoljuk őket. A nyers zöldségeket és gyümölcsöket érdemes még a bezacskózás előtt sütőpapírra helyezni, hogy ne ragadjanak össze a fagyasztóban.

shutterstock 534174562

A következő ételekkel viszont érdemes egyáltalán nem kísérletezni, teljesen használhatatlanná válnak ugyanis a fagyasztóban:

  • saláta, zeller, uborka, paradicsom, és úgy általában minden olyan zöldség, amit nyersen szándékozol elfogyasztani.
  • citrusfélék, alma
  • tojás/tojásos ételek
  • tej, joghurt, lágy sajtok
  • tejszínes szószok
  • főtt tészta.

Emellett az is fontos, hogy bármit is fagyasztunk le, mindenképp várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek az ételek, csak utána gyömöszöljük őket a mélyhűtőbe, hogy lehetőleg friss, minőségi ételekkel kísérletezzünk, és nyugodtan lefagyaszthatjuk egy étel hozzávalóit külön-külön is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra