Egészen eddig rosszul kevergetted a teádat

A királyi család komornyikja szerint teljesen rosszul kavargatjuk a teánkat.

Hogy milyen a jó tea, hogy a filteres tea minek számít, és hogy a szálas közül is milyeneket lehet lelkiismeret-furdalás nélkül teának hívni, az egy olyan vita, aminek egyetemes feloldására nem sok esélyt látunk. De most itt a következő nagy dilemma, miszerint eleve rosszul kevergetjük a teát. Legalábbis egy angol királyi komornyik ezt állítja

Grant Harrold Károly herceg és feleség, Kamilla szolgálatában állt komornyikként, és a mai napig a highgrove-i birtokon teljesít szolgálatot, szóval ha valaki, akkor ő biztosan tud minden apró titkot a királyi család szokásairól. Harrold a BBC-n arról mesélt, hogy a tökéletes tea elkészítése négy lépésből áll, és ennek az egyik kiemelkedően fontos állomása a kavargatás. 

GettyImages-57077439
Anwar Hussein / Getty Images Hungary

1. Öntsd a teát a csészébe egy teáskannából!

Őfelsége is a hagyományos módon, teáskannából önti ki az Earl Grey vagy Assam teáját, és szűrővel akadályozza meg, hogy a tealevelek a porcelánban landoljanak. 

2. A tej mindig a tea után kerüljön a csészébe!

Vannak ugyanis olyanok, akik a hideg tejre öntik rá a forró teát. Na, ez királyi körökben teljesen elfogadhatatlan. Ilyet csak az alagsorban csinál a személyzet, mert nekik nincs kínai porcelán csészéjük, és félnek, hogy a hirtelen hőingadozás tönkretenné a csészéjüket, ezért egy kis langyos tejet öntenek a csésze aljára, hogy az kicsit átmelegedjen. 

GettyImages-94615492
Bloomberg / Getty Images Hungary

3. Sosem körkörösen, csak előre-hátra kevergess!

Ha körkörösen kevergetjük a teát, akkor az egész csészében egy háborgó, örvénylő teatenger lesz, és valószínűleg a csésze mellé is lötyögtetünk belőle, az pedig elég ciki a királyi családnál. A megoldás pedig az, ha nem körkörösen, hanem előre-hátra tologatjuk a kanalat, így a cukrot és a tejet is el tudjuk keverni minden kalamajka nélkül. 

Szintén a kavargatós részhez tartozik, hogy a körkörös kavargatás közben nagyon könnyedén összeérhet a kanál és a csésze széle, és koccanó hangot ad. Ez a legutolsó dolog, amit a királyi család hallani szeretne a délutáni teázás közben Harrold szerint, vagyis ha esetleg valaha Károllyal, Vilmossal, Kamillával vagy bármelyik királyi sarjjal teázgatnál, erre mindenképpen ügyelj. 

4. Kortyolgasd, ne szürcsöld!

Nem nehéz elképzelni, hogy amennyiben egy kiskanál koccanása, vagy a tea kilöttyenése is mély megvetéssel jár, akkor a szürcsölés egyenesen felségárulás. Vagyis a teát mindig szépen kortyolgatni kell, nem pedig szürcsölni. Fontos megjegyezni azt is, hogy a komornyik soha egyetlen olyan királyi családtagot sem látott még, aki eltartotta volna kisujját teázás közben, vagyis ha azt hiszed, hogy ettől lesz arisztokratikus a teázásod, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsunk. 

GettyImages-79721374
Hulton Archive / Getty Images Hungary

És azt is fontos tudni, hogy a tea mellé felszolgált szendvicsek és teasütemények világának is megvan a maga etikettje. Például a kekszeket vagy széttörik tányér felett, vagy késsel és villával eszik, de semmiképpen sem harapják szét. És az sem mindegy, hogy először a krémet teszed rá, és aztán a lekvárt, vagy fordítva. "Cornwallban a hercegné először a lekvárt teszi a süteményre. Ha Devonban jár, akkor pont fordítva, mert az etikett az ilyen apró részletekre való odafigyelést is megkívánja" - meséli a komornyik. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek