Külföldön vállalnál munkát? Erre számíts!

Megnéztük, hogy mik a hiányszakmák az EU-ban, és kiegészítettük néhány személyes tapasztalattal.

A Google Trends adatai alapján a vasárnap estét követően az egyik legkeresetebb témakör a kivándorlás volt. Ha valaki kiköltözik egy másik országba, nem ülhet sokáig a babérjain. Szerencsére az Európai Unió egyik alappillére a munkaerő szabad áramlása, vagyis egy magyar állampolgárnak sem kell megfeszülve harcolni a büroktarikus elemekkel ahhoz, hogy ez EU-n belül munkát vállaljon, ahol ráadásul a szóbeszéddel ellentétben nem csak a mosogatás az alternatíva. Tippek a hajtás után! 

shutterstock 744304924

Az Európai Szakképzésfejlesztési Központ 2016-ban vette sorra, hogy milyen hiányszakmák vannak az unió területén, és ezek leginkább mely országokat érintik. A helyzet az, hogy egy friss tanulmány szerint elég nagy a szórás abban a tekintetben az egész EU-ban, hogy az emberek mennyire túlképzettek vagy éppen alulképzettek abban a munkakörben, amiben dolgoznak. Ez alatt azt kell érteni, hogy mennyien választják mondjuk egyetemi diplomával a gyári munkát, és mennyien lesznek úgy pincérek, hogy sosem vettek részt ilyesmi oktatáson. Ez a tanulmány szerint leginkább abból fakad, hogy nincs összhangban a kereslet és a kínálat, néhány munkakörbe lasszóval sem sikerül embereket keríteni, míg más munkakörökben hatalmas a túlkínálat. 

Mit kezdjek el most azonnal tanulni?

Nyelveket. Ha az ember ésszel választ magának új országot, és olyan dolgokhoz ért, amiből az adott országban hiány van, akkor máris sikerrel nézhet a munkakeresés elé. Annyi azonban egészen biztos, hogy mielőtt bármibe is belevágsz, a legfontosabb, hogy beszéld az adott ország nyelvét, de legalábbis tudj nyelveket. Enélkül ugyanis túl sok jóra nem számíthatsz, hiszen még egy egyszerű állásinterjún sem tudsz átvergődni, hiába lennél alkalmas a munkára. 

Súlyos hiányszakmák

A jelentés szerint elég sok olyan szakma van, ami kifejezetten súlyos hiány Európa több országában is. Persze nem feltétlenül tudsz mit kezdeni azzal az adattal, hogy Észtországban néhány éven belül alig maradnak bírák, de ettől függetlenül ez is bizonyítja, hogy nemcsak a mérnökökre és orvosokra, na meg szerelőkre van szükség Európában. 

Legnagyobb hiány a STEM területén mozgolódó szakemberekből van, vagyis a matematika, technológia, mérnöki tudományok azok, amikből szükség lenne utánpótlásra, de ebből sem mindenhol, ugyanis Dániában, Észtországban, Finnországban, Görögországban és Cipruson nem kell lehet olyan nagy sikert aratni ezzel a végzettséggel. 

shutterstock 521139397

Az ICT, vagyis az infokommunikációs szakmák körébe elég sok minden belefér, van is hiány belőle Finnországon kívül az egész unióban. 

De óvónőket, bölcsődei gondozókat is keresnek Görögországon, Spanyolországon, Hollandián, Lettországon, Litvánián és Portugálián kívül gyakorlatilag mindenhol. Most mondanánk, hogy ez azért jó, mert így együtt tanulhatod a nyelvet a gyerekekkel, de ez nem igaz, ezek olyan szakmák, ahol nagyon jól kell beszélned az adott ország nyelvét. 

Csak úgy, ahogy a tanár szakmához is, ráadásul míg mondjuk a Pitagorasz-tétel Franciaországban is ugyanúgy néz ki, irodalom tanárként már valamivel nehezebb dolgod van, szóval hiába, hogy ez is hiányszakma, azért ne rohanj feltétlenül külföldre történelemtanárként, mert nem biztos, hogy garantált a siker. 

Görögország, Hollandia, Svédország és Anglia az, ahol az orvosokat már nem annyira keresik, rosszmájúak szerint azért, mert már minden magyar orvos kiment, de a többi országban még lehet próbálkozni. És egyébként nem csak az orvosok, de a többi egészségügyi szakma is hiányszakmának minősül, kezdve a nővérektől a gyógytornászon át a diagnosztikai munkakörökig. 

De országspecifikusan más szakmák is keresettek

  • A tanulmány rávilágít arra, hogy az súlyos hiányszakmákon kívül is vannak olyan területek, amik iránt hatalmas a kereslet. Franciaországban például kevés a jó pénzügyi szakember, úgyhogy ha jól beszélsz franciául és a pénzhez is értesz, akkor jó választás lehet. 
  • Ha építész vagy és szereted a zöld energiákat kihasználni, akkor Olaszországban a helyed, ott ugyanis most nagyon ráálltak erre, ráadásul nemcsak az építészeket keresnek, hanem olyan szakembereket is, akik nem riadnak vissza attól, ha azt mondják nekik, hogy megújuló energiás fűtést kellene kiépíteni. 
  • Ezeken kívül több országban is nehezen találnak igazán jó szakácsot, sok helyen keresnek kamionsofőrt, és hegesztőt is, míg az építőipar lassan már telítődik, kivéve itthon, ahol ugye elég nehéz jó szakembert találni. 
  • De ha szerencséd van, akkor ügyfélszolgálatos munkakörben kifejezetten előny lesz, hogy folyékonyan beszélsz magyarul, ugyanis európai ügyfélszolgálati központokba is keresnek embereket több országban is, sőt az a jó hírünk, hogy vannak játéktesztelő és játékkal kapcsolatos pozíciók is. 
  • Belgiumban és Norvégiában földmérőket keresnek. 
  • És egész Európában szükség van jó könyvelőkre is, akik persze ismerik az adott ország adótörvényeit. 
  • Arról nem is beszélve, hogy nem csak a sebészek, de a röntgenorvosok, fogorvosok, sőt az állatorvosok is keresett hiányszakmák külföldön.
  • Hogy egész konkrétan mely országokban az előzetes várakozások szerint milyen munkavállalókra lesz szükség, arról itt olvashatsz országokra bontva. 
shutterstock 570069568

Személyes tapasztalatok

Ezek a szigorú tények, de meglértünk pár ismerőst, meséljenek nekünk arról, milyen magyarként munkát vállalni külföldön.

Anglia mérnök szemmel

Több mint öt éve élek az Egyesült Királyságban, mérnökként dolgozom, gyógyszeriparban - kezdi sorolni tapasztatait Amanda, aki első munkáját tíz perccel az interjú után megkapta, mert már fél éve kerestek embert a pozícióra. "Beszéltem angolul, mindent megtettem, de azért volt hova fejlődnöm. A főnököm nagyon rendes volt, és a kollégák is rengeteget segítettek az elején is, de azért oda kellett tennem magam rendesen. Rengeteg külföldi dolgozott annál a cégnél, a közvetlen munkatársam például egy kínai nő volt. A tapasztalat elengedhetetlen volt, de nem ellenőriztek semmit, még a diplomámat sem akarták látni, az interjúból úgyis kiderült nekik minden.

Aztán munkát váltottam, most Londonban dolgozom, szintén egy gyógyszeripari cégnél, itt már több körös interjúztatás volt, és teljesen átvilágítottak, mielőtt felajánlották a pozíciót. 19 náció dolgozik nálunk, a kubaitól elkezdve az oroszig, és azt is tudni kell, hogy ennél a cégnél szinte csak diplomásokat, és főleg mérnököket / természettudományi diplomával rendelkezőket, illetve IT szakembereket foglalkoztatnak. Mikor megüresedett egy hely a csoportomban felvételiztettem egy magyar jelentkezőt, aki nagyon ígéretesnek tűnt, de sajnos személyes okokból vissza kellett lépnie. Viszont van olyan ismerősöm is, aki szintén gyógyszeriparban gépkezelőként kezdte, majd mikor látták, hogy jó abban, amit csinál, egy éven belül kinevezték felsőbb pozícióba. 

Összességében azt mondanám, hogy a nyelvtudás elengedhetetlen, muszáj folyékonyan beszélni, de nem kell tökéletesen. Mérnökként, természettudományos diplomával, IT szakemberként simán el lehet helyezkedni, csak kitartóan kell jelentkezni, és ami nagyon fontos, hogy felkészülten kell érkezni az interjúkra, ezt itt nagyon komolyan veszik. Magyarként engem sosem ért hátrányos megkülönböztetés, talán szerencsém volt, de mivel a világ legkülönbözőbb részeiről érkezünk, itt teljesen természetes, hogy toleráljuk a másikat. 

shutterstock 378766312

Anglia nem természettudományos szemmel

Léna szerint a legfontosabb dolog, hogy ismerd a nyelvet. "Egy gyári munkához is alap, hogy tesztet iratnak és szóbeli elbeszélgetés is van, ezeket nyelvtudás nélkül nem lehet megcsinálni. Egyébként gyárakban mindig van felvétel, csak ott úgy kell számolni, hogy abból a minimálbéres fizetésből nem tudsz fenntartani egy lakást, csak egy szobát, több emberrel együtt. Az egészségügyben nem csak az orvos hiányszakma, hanem az ápoló is, de ehhez is nagyon jó nyelvtudás kell. Egyébként a Brexit miatt elég nagy a bizonytalanság, nem biztos, hogy most pont Angliának vágnék neki, mert senki nem tud semmit, emiatt mennek a pletykák és a rémisztgetések. Ugyanez a helyzet munkaadói szinten is, mivel ők sem tudnak semmit, így úgy tűnik félnek is attól, hogy kelet-európaiakat vegyenek fel."

Hollandia pályakezdőként, illetve -elhagyóként

"Két esetben érdemes nekivágni: ha valaki mindenre elszánt és az elején bármilyen melót elvállal, de közben megtanul hollandul, vagy ha van olyan szakmája, amire van kereslet. Amszterdamban és nagyobb városokban vendéglátós, illetve szakács tapasztalattal is könnyű munkát találni, mert sok a turista es sokszor az angol is elég. De a sálgerszakma itt is a programozó és a pénzügyes, ezekhez tuti elég az angol és jó a fizetés is. Szintén előnyben van, aki jól beszél németül, és hajlandó ügyfélszolgálatoskodni, vagy érdekli az adminisztráció. Ebben szintén jó pénz van. Tapasztalataim szerint egyébként a németesek könnyen megtanulnak hollandul is " - meséli Anna, aki az egyetem után döntött úgy, hogy Hollandiába költözik, és egyáltalán nem volt szempont, hogy a szakmájában tudjon elhelyezkedni. És mi a helyzet a lakhatással? "Amszterdam környékén lakóhelyet találni sokkal nehezebb mint munkát, ráadásul drága is. Szóval nem árt valami tervvel rendelkezni, hogy hol fog valaki lakni az első pár  hónapban, mert a keresgélés bizony tovább tart mint gondolnád."

Berlin egy jó város, de türelem kell hozzá

Szandra hét éve, férje 15 éve él Berlinben, kreatív szabadúszóként dolgoznak. "Hiszek a lelkesedésből fakadó cselekvésben, de a külföldre költözésnél érdemes tudásalappal és konkrét célkitűzéssel elindulni. Az elszántság szerintem alapkövetelmény, de a tájékozottság is erősen ajánlott" - mondja. Berlinbe rengetegen érkeznek, van a városnak egy erős sodrása és sajátos a ritmusa, nagyon más, mint mondjuk Budapest.

Szandra elmondása szerint munkát lehet találni, bár hatalmas a verseny és sok minden egymásra épül. "Ahhoz például, hogy lakást bérelj, kell hogy legyen munkád, és megtakarításod, többek közt Schufa-megbízhatósági igazolást, bankkivonatot és munkaszerződést/rendszeres bevételi forrást is kell bemutatni a lakásbérléshez, ahová rajtad kívül még biztosan ötvenen jelentkezni fognak és az nyer, akinek jobbak a kondíciói" - folytatta.  

Berlinben egyébként a legnagyobb kihívás most talán lakást találni elérhető áron, ezért sokan mennek WG-be, azaz lakóközösségbe, bérelnek együtt többen, nagyobb lakást. Szandra tapasztalatai szerint így is sokszor hónapokig eltart a keresgélés, miközben egy szoba ára is 400 euró körül mozog, egy jobb környéken lévő 1,5-2 szobás kislakás pedig 800-1000 euróba kerül havonta. A biztosítás szintén drága 150-250 eurót jelent egy hónapban. Természetesen ehhez jön hozzá még amit költ az ember, és a nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen jól fizető munkát találni. Ehhez képest a keresetek egyáltalán nem magasak.

shutterstock 664000729
Shutterstock

Éljen a realitás és a nyelvkönyvek!

Szandra szerint Berlinnek eleve van egy szabad, friss, felemelő hatása, ebben forogni egy ideig életcél nélkül is boldogító, gazdagító lehet. Úgy látja, hogy szakmában elhelyezkedni közepesnél jobb aktív német nyelvtudással, vagy kiemelkedő angol nyelvismerettel lehet. Sok a kávézó, étterem, oda elég lehet az angol átmenetileg, illetve az ételkihordó cégeknél vagy az építőiparban is lehet szakvégzettséggel munkát lelni. Szandra ismerősei vagy konkrét állásajánlatra, érkeztek és rögtön elkezdtek jól keresni, vagy igen jelentős megtakarítással mentek ki. Ha ez nincs, kiszolgáltatott az ember. 

Nem árt, ha tudod, miért jössz ki, és mit vállalsz be, akár átmenetileg is. Sok két diplomás áll be pultosnak - akár évekre, hogy kiegészítse vagy megteremtse a jövedelmét. Ehhez hozzátartozik, hogy itt nem szégyen leszállni a magas lóról, értékelik a tisztességes munkát. 

 Itt keress munkát! 

Szandra tapasztalatai szerint itt, itt  és itt  érdemes böngészni az álláspiacot. 

Mit tegyél, ha megérkeztél?

Építs szociális hálót, mutatkozz be a szomszédainak, beszélgess a játszótéren anyukákkal – kapcsolódj! Nyiss amerre jól esik, lehet ez bármi: kórus, sportegyesület, vagy a parkban egy sakkör, akár egy kávézás erejéig. Nem muszáj beszélni, a hallgatás és a small talk is tud jól esni. Ha segítségre szorulsz, mert nincs pénzed egy asztalt venni az üres lakásba, lehet kérni, vagy akár csak elfogadni: a Free your stuff Berlin az egyik legjobb csoport a világon. Berlin egy jó város, de bele kell állni és türelem is kell hozzá. Nem beszélve arról, hogy a toleranciára épül. 

Te mit gondolsz?

Külföldön dolgozol? Megbántad, hogy kimentél? Megérte? Mit tanácsolnál azoknak, akik most indulnak útnak? Mire érdemes odafigyelni? Milyen hiányszakmákról tudtok? Várjuk válaszaitokat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra