11 dolog, amiről nem gondolnád, hogy alkalmas a takarításra

A vodkát, a kólát és a fehérbort eddig valószínűleg belsőleg alkalmaztad, és ezért senki sem hibáztat téged. De ez megvan, hogy a háztartásban külsőleg is hasznukat veheted?

A szódabikarbóna, az ecet vagy a citrom tisztítóerejét már egyre szélesebb körök ismerik, vannak azonban más élelmiszerek is, amelyek éppúgy hatékonyak, mégis méltatlanul kevés szó esik róluk. Ezen próbált meg változtatni összeállításával a New York Times. Ha idegenkedsz a tisztítószerekről (sajnos jogosan), most jól figyelj!

1. Kukoricakeményítő

A kukoricakeményítő a zsírfoltok eltávolításában nyújthat hathatós segítséget – különösen az olyan nem mosható, kényes anyagoknál, mint a selyem és a velúr. További jó hír, hogy használata rendkívül egyszerű: csak leszórod a zsírfoltot kukoricakeményítővel, állni hagyod 12-48 órán keresztül, majd a végén lesöpröd róla mondjuk egy kefével. Igen, tényleg ennyi! Ha a zsírfoltot elsőre nem sikerül maradéktalanul felszámolnod, akkor se ess kétségbe, helyette inkább egyszerűen ismételd meg a műveletet egy újabb adag kukoricakeményítővel.

shutterstock 576969943

2. Kukoricaliszt

A kukoricaliszttel piszkos, elnyűtt szőrmekabátodba lehelhetsz új életet. Feltéve, hogy a következőképpen jársz el: a szebb napokat is látott bundát rakd bele egy lezárható papírzacskóba vagy műanyag tasakba, öntsd nyakon egy-két bögrényi kukoricaliszttel, zárd le a zacskót és rázd össze a tartalmát. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a kezeiddel, netán egy pár cipővel „kiporolod” az anyagot, hogy megszabadulj az apró szemcséktől.

3. Szeletelt kenyér vagy krumpli

Amikor véletlenül összetörünk egy poharat, a kárelhárításhoz általában seprűt használunk. Ez azonban csak részmegoldás, mert bár a nagyobb üvegdarabokat valóban összeszedhetjük vele, az apró szilánkokat már nem feltétlenül. Itt jön a képbe a kenyér. Ha megragadsz egy szeletet, és óvatosan körbenyomkodod vele a kérdéses területet, a pohár maradványai beleragadnak, így nem kell attól tartanod, hogy balesetet okoznak. Hasonló eredményt érhetsz el egy félbevágott krumplival is.

shutterstock 100324721

4. Tabasco szósz vagy ketchup

A két szósz nem rendeltetésszerű használatával elszíneződött réztárgyaidat tisztíthatod meg, méghozzá azért, mert a bennük lévő sav reakcióba lép a patinával. A tabascót a biztonság kedvéért ronggyal vidd fel a kiszemelt területre, a ketchupot viszont közvetlenül is rányomhatod. A lényeg, hogy legalább 5 percig hagyd rajta, mielőtt letörölnéd, majd a tárgyat szappannal és vízzel öblítsd le. A ketchup egyébként az öntöttvas edényeket elcsúfító rozsda ellen is hatásos.

5. Fehérbor

Még Barbra Streisand is erre esküszik! De ha neki nem is hiszel, akkor a háziasszonyoknak talán igen, mivel a módszer szerintük is működik. A fehérbornak nem az az egyetlen érdeme, hogy finom, hanem például az is, hogy eltüntetni a vörösbor foltokat. Önts egy keveset egy világos színű ruhára vagy rongyra, dörzsöld be vele a pecsétet, és addig ismételgesd ezt, amíg csak szükséges. (Ha ez nem jött be, próbálkozhatsz tejjel is.)

shutterstock 420710872

6. Vodka

A vodka kitűnő szagsemlegesítőnek számít, így aztán könnyedén elbánik a bűzlő ruhákkal is. Tölts egy kicsit egy spriccelős palackba, majd fújd le vele a felfrissíteni kívánt göncöt. Mire megszárad, a kellemetlen szagok is tovaszállnak. Egy pro tipp: ehhez az olcsó vodka is tökéletesen megteszi, a drágábbnak jobb helye lesz a gyomrodban (ha szereted, és persze csak ésszel!).

7. Vaj vagy majonéz

Bizarrul hangzik, de nem csak lárifári. A lágy vaj vagy majonéz cigarettahamuval összekeverve hatékonyan semmisíti meg a vízfoltokat a fabútorokon. A masszát egy puha ronggyal vagy régi pólóval, körkörös mozdulatokkal oszlasd el a kritikus pontokon, majd egy tisztával újra menj végig rajta. Meglátod, a foltoknak hírmondója sem marad.

8. Kóla

A kóla egy csomó területen alkalmazható a háztartásban. Foszforsav tartalma miatt például alkalmas a dugulások megszüntetésére, a vécékagylóba öntve (majd egy órán keresztül benne hagyva) pedig a drága toalett-tisztítók kiváltásra. Sőt, van, aki egyenesen azt állítja, hogy a – mosószerrel együtt – a mosógépbe öntve kiszedi a makacs olaj- és zsírfoltokat a ruhákból.

shutterstock 681125983

9. Cukor

Ha előfordult már veled, hogy a körömlakkod a bútorra vagy a csempére borult, és te ettől pánikba estél, ideje lenne stratégiát váltanod. Az ilyenkor követendő magatartás ugyanis az, hogy ráborítasz némi cukrot. Ez könnyedén felszívja az oda nem illő anyagot, így a későbbiekben nem kell vad kapargatásba bocsátkoznod.

10. Húspuhító

Mármint nem a klopfoló, hanem a só, amivel a vérfoltokra mérhetsz megsemmisítő erejű csapást. Egy tálban keverj össze egy-két evőkanál húspuhító sór egy kevés vízzel, majd az így kapott masszát kend rá a megtisztítandó felületre, adj neki 30-90 percet, hogy kifejthesse hatását, végül pedig hideg vízzel öblítsd le.

shutterstock 253044214

11. Olívaolaj

Amennyiben rendelkezel gumicsizmával, egy napon arra ébredhetsz, hogy fehér foltok lepték el. A jelenség ugyan „virágzás” néven vonult be a köztudatba, de ettől még nem valami esztétikus a látvány. Ahhoz, hogy visszafordítsd a folyamatot, önts egy kicsi olívaolajat egy puha rongyra, és kínáld meg vele a foltot. Ezzel a módszerrel a kiszáradt fát – legyen szó akár egy vágódeszkáról, vagy akár egy bútorról – is feltámaszthatod.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek