13 termék, amit nem kéne megvenned a szupermarketben

Ahogy arra tesztjeink során is rendszeresen rácsodálkozunk, a sajátmárkás áruk gyakran éppen olyan jók (vagy még jobbak is), mint az ismert gyártók termékei, így ezekért nagyon is megéri betérni a szupermarketbe. Vannak azonban a kínálatnak más elemei is, amikről ez kevésbé mondható el.

A Thrillist jelenlegi és korábbi bolti dolgozók beszámolóiból, illetve iparági jelentésekből gyúrt össze egy listát azokról a termékekről, amelyekre nem feltétlenül érdemes pénzt áldoznod a szupermarketben. Legalábbis az általános tapasztalatok alapján, mert a világ összes boltját értelemszerűen nem lehet egy kalap alá venni. 

1. Salátaöntetek

A bolti salátaönteteket általában 10-20 összetevőből, egy halom mesterséges adalékanyag hozzáadásával gyártják, akár 100-200 kalóriát is tartalmazhatnak (ezzel együtt már rögtön nem lesz annyira diétás a salátád), ráadásul még aránytalanul drágák is. Különösen ahhoz képest, mintha minimális energiabefektetéssel saját magadnak dobnád össze az öntetet. Az a 3-4 hozzávaló, ami tényleg szükséges hozzá, a késztermék árának a töredékéből hozható ki, a végeredmény pedig egészségesebb, sőt ideális esetben finomabb is lesz.

shutterstock 81343384

2. Szinte minden, ami nem élelmiszer

Az élelmiszerboltba élelmiszerért jársz, ugye? Akkor az isten szerelmére, ne ott vegyél villanykörtét, iskolaszert vagy szülinapi üdvözlőkártyát. Persze, ha van egy ütős akció, azt nyugodtan használd ki, és az olcsó háztartási kellékekért – mint amilyen a konyhai papírtörlő – sincs értelme kilométeres kitérőket tenned, de egyébként próbálj meg az adott termékcsoportnak szentelt szaküzletekben, áruházakban vásárolni, mert az árakban 50 százalékos különbség is lehet. Nyilván, az utóbbiak javára.

3. Szeletelt és reszelt sajtok

Az mindenképpen üdítő, hogy otthon már nem kell az előkészítésükkel szenvedned, de ennek ára van: a kényelemért cserébe kevesebb sajtot kapsz a pénzedért. Ha egyáltalán azt kapsz! Nem tudhatod ugyanis, hogy a terméket felütik-e valamilyen oda nem illő anyaggal. Emlékezetes, hogy egy 100 százalékos parmezánként hirdetett termékről például kiderült, nincs is benne parmezán, és amit te annak gondolsz, az igazából fapép.

shutterstock 347492660

4. Bármi, aminek nincs csomagolása

Itt nem magával a termékkel van a gond, hanem a bevásárlókocsival, amibe beleteszed, mivel egy kutatás szerint 72 százalékos esély van arra, hogy székletmaradványok tapadnak hozzá. Mielőtt még félreértenéd, nem arról van szó, hogy egyes emberek vécének használják a kosarat. Ez annak a következménye, hogy teli pelusú babák, igénytelen szülők vagy épp befolyásolt tudatállapotban shoppingoló éjszakai teremtmények fogdossák össze őket. Ha tehát nem akarod egy esetleges higiéniai rémálom közepén találni magad, legalább egy papírzacskót vagy szatyrot tegyél a csomagolás nélküli termékek alá, hogy ne érintkezzenek a kocsival. 

5. Előrecsomagolt húsok

Ha láttál már NÉBIH-videókat, akkor talán nem fog annyira váratlanul érni, hogy a kereskedelem sötét bugyraiban időnként megesik, hogy a boltok átcímkézett, sós és ecetes vízzel szalonképessé tett húsokat árulnak. Szerencsére nem ez a jellemző, de ha egyszer mégis úgy hozná a sors, hogy kétségeid támadnának egy csomagolt termék frissessége felől, inkább ne kísértsd a szerencséd. Járulj a hentespulthoz, vagy keress fel egy igazi hentest, akinél meggyőződhetsz róla, hogy tényleg kifogástalan-e az áru.

shutterstock 674119936

6. Kész levesek

Amikor a húsok már a lejárati idő határán táncolnak, levelesekbe darabolva még simán le lehet nyomni őket a gyanútlan vásárlók torkán. Főleg, ha meghintik egy kis chilivel, hogy az uralkodó erős íz miatt véletlenül se jöjjön rá senki a turpisságra. A másik jellemző probléma, hogy a levest kora reggel készítik el, így fél napot tölt a pultban – ki tudja, hogy mennyire szabályszerű körülmények között –, mire az ebédidőben hozzájutsz.

7. A pénztár melletti polcok tartalma

A pénztárak köré kipakolt színes-szagos termékkel a multik az impulzus alapú vásárlásra hajtanak, vagyis abban reménykednek, hogy hátha a sorodva várva meglátsz valamit, aminek nem tudsz ellenállni. Ezekre javarészt semmi szükséged sincs, és csak azért vágyakozol utánuk, mert elkövetted azt a hibát, hogy éhesen mentél a boltba. Szóval, bármennyire is csábítónak tűnik az az akciós mogyoróvaj, legyél erős, és mondj rá nemet.

shutterstock 581462764

8. Egzotikus áruk

A mangó vagy a papaya sokak számára már bőven kimeríti az egzotikus fogalmát, ami a gyakorlatban azzal jár, hogy – mondjuk az almához képest – jóval kevesebb fogy belőlük. Meg azt is, hogy viszonylag hosszú ideig senyvedhetnek a bevásárlótérben, mire a bolt végre belátja, hogy menthetetlen állapotba kerültek és nincs értelme tovább tartogatni őket. Amennyiben frissen szeretnéd megkapni az egzotikus árukat, olyan helyre menj értük, ahol állandó részét képzik a kínálatnak és nagyobb tételben fogynak.

9. Babcsírák

A babcsírát meleg és nedves közegben terem, ami a baktériumok, köztük a E. coli elszaporodásának kedvez. Neked ez azért lehet rossz hír, mert a felületes mosás csúnya fertőzéseket eredményezhet. Amennyiben úgy érzed, hogy képtelen vagy babcsíra nélkül élni, igyekezz kerülni az előrecsomagolt változatokat, mert azok fokozott kockázatot jelenthetnek.

shutterstock 277589177

10. Saláták

Amikor egy zöldség látványosan romlott, akkor kidobják, ha viszont csak egy kicsit látszik rajta, egy salátába téve kaphatja meg az utolsó lehetőséget, hogy hasznot hozzon a boltnak. Az sem véletlen, hogy mellé karakteresebb összetevők – sajt, olíva és öntet – kerülnek: azt a cél szolgálhatják, hogy elfedjék a necces komponensek ízét (lásd még: élelmiszerek sós lében). Hacsak nincs egy bejáratott helyed, ahol mindig príma alapanyagokkal dolgoznak, akkor jársz a legjobban, ha magadnak készíted el a salátát, vagy ha nem sajnálod rá a pénzt, egy étteremben kéred ki magadnak.

11. Pelenkák

Az élelmiszerboltok tisztában vannak vele, hogy az agyonhajszolt szülők bármire képesek egy kis extra kényelemért, ami pompás lehetőséget teremt arra, hogy visszaéljenek a helyzettel. Például úgy, hogy akár 50 százalékkal magasabb áron adják a pelenkát, mert abban bíznak, hogy nem lesz energiájuk egy másik üzletbe is elzarándokolni érte. Sok esetben ugyanez mondható el a bébiételekről, a törlőkendőkről és az egyéb, babákhoz kapcsolódó termékekről is.

shutterstock 1021867009

12. Palackos vizek

Számos palackos víz lényegében egyenértékűnek tekinthető azzal, amit a csapból engedsz a poharadba, te mégis ezerszeres áron veszed meg műanyag palackba töltve. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a műanyagból máshová is szokott jutni. Magyarországon rendszerint jó minőségű az ivóvíz, ezért ennél hasznosabban is elkölthetnéd a pénzed.

13. Guacamole, hummusz, salsa

Ezekkel ugyanaz a helyzet, mint a salátaöntetekkel. A bolti termékekkel adalékanyagokat és extra kalóriákat juttathatsz a szervezetbe, amelyektől könnyedén mentesülhetnél, ha rászánnád azt a 10 percet, amíg otthon elkészíted őket. Így amiatt sem kell aggódnod, hogy romlásnak indult alapanyagokból kutyulták össze, amiket te már rég kihajítottál volna a fenébe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek