5 tipp, ha menő kertet szeretnél

Most már biztos, hogy itt a tavasz, hamarosan elindul a kerti szezon.

Az idei Gardenexpón megtudtuk, hogy mivel lehet feldobni a kertet ha a kerti törpe már nem elég, és esetleg kellene mellé valami más is, mint például a rikító rózsaszín, békakirály locsolókanna vagy a zenélő és világító ülőke. Na, de mik mik azok a trendek, amik most a menő kertet jellemzik? 

Dzsungel

Kiderült, hogy a szépen, katonás sorban álló büdöskék és petúniák ideje lejárt, a jövő a dzsungeleké. Legalábbis a hétvégén mindenki azok előtt a virághegyek előtt szelfizett rendületlenül, amik leginkább esőerdőre hasonlítottak, mégis a sok virág és zöld növény kaotikus egyvelege valami olyan egységet hozott létre, aminek mindenki észrevette a maga báját. Ehhez persze sokkal több virágra lesz szükség mint a rendezett kerthez, viszont jó hír, hogy lehet kísérletezgetni új darabokkal, hagyni burjánzani a növényzetet és nézni, ahogyan a szomszédok irigykednek a rögtönzött botanikus kert miatt. Ráadásul ez pont tökéletes kezdőknek is, mert így egyszerre gyakorlatilag minden virág gondozását ki lehet tapasztalni, és kevésbé kínos ha egy-kettő tönkremegy, mintha az egész előkert egységesen hervadozik és szárad ki. 

Sivatag

Akinek nincs kedve dzsungelt nevelgetni, nem akar naponta locsolni vagy nincs a kertjében kút, az csinálhat kősivatagot is a kertbe. Meglepően sok tippet láttunk erre is, és az egész már nem áll meg  ott, hogy a kert végében egy sziklakertet építünk, hanem simán működhet az, hogy oázist vagy ókori templomra emlékeztető mediterrán stílusú kertet alakítunk ki néhány szárazságtűrő növénnyel. Haladók egymás mellé is tehetik a dzsungelt és a sivatagot, hogy még eklektikusabb legyen az udvar. 

Kerti bútorok

Megnéztük azt is, hogy milyen az idei kerti bútor trend. Nos, a helyzet az, hogy a rattan nem tud kimenni a divatból, de mellé a műanyag és a fabútorok is bejöttek. Ami fix: a nagy puha ülőpárnák és hatalmas árnyékolók és napernyők nélkül nincs divatos kert, csak a hirtelen vihar esetén győzze az ember behordani a sok díszpárnát, és biztonságos helyre menekíteni a napernyőt, mielőtt elviszi a szél. Még valami: a terasz helyett már egy nagy szafarisátorban is lehet ebédelni, sőt kaja után szunyókálni is egyet a friss levegőn. 

Grill

A kertes ház egyik legnagyobb előnye a sütögetés, ennek pedig elengedhetetlen kelléke pegy menő grill. A látottak alapján érdemes olyanba befektetni, amit le lehet fedni, így nemcsak átsül a hús, de kap egy kis füstös beütést is, és a legújabb modellek már kerámialaposak, amiket így tisztítani is könnyebb. Arra viszont számtani kell, hogy az extrásabb grillek sokszor drágábbak, mint a gáztűzhely a konyhában, vagy akár az egész konyha. Jó, így akár egész nyárra ki lehet költözni, és grillezés mellett lehet még bográcsozni, szalonnát sütni vagy kemencében készíteni valami jó kis vacsorát. 

Túlzsúfoltság 

Ahogyan a dzsungelnél már kitértünk rá, többé nem kell megijedni a túlzsúfolt kertektől. Terasz helyett mehetnek szobrok, a kerti bútoroktól nem kell sajnálni a díszpárnákat, plédeket sem, az asztalterítéken pedig nem szabad spórolni, mindenfajta kis asztaldísz, szalvéta, gyertya, virágcsokor kerülhet az asztalra, ami elsőre valóban jól is mutat. Persze nem árt figyelembe venni, hogy mindezeket aztán vissza is kell hordani a házba, így talán már nem is annyira jó móka. Viszont ha vendéget vársz, vagy mondjuk születésnap van, akkor mindenképpen érdemes csurig rakni az asztalt, emiatt pedig érdemes nagyobbat választani, nehogy belefussunk abba a hibába, hogy az étel már nem is fér rá. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek