Így kezeld a tojásodat

Húsvétkor gyakrabban fordulnak elő tojásos konyhai malőrök. Ezen próbálunk most segíteni.

Ha te sem szeretnéd hasfájással ágyban tölteni az ünnepeket, akkor pedig érdemes pár szabályra figyelned. Például a tojást pont nem kell megmosni, de a kezedet viszont igen. Tojáskisokosunk következik!

Nem (csak) darabra megy, sőt!

Fontos, hogy vásárláskor ne csak a tojások darabonkénti árát nézd meg, hanem a kilónkénti ára is lényeges, sőt fontosabb is - a tojások sokféle méretben kaphatóak. A gyakorlatban ez a következőt jelenti: a Mindenár.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal szerint a Tescóban 30 darab S méretű tojás 1049 forint, a kilós ár pedig 800 forint felett lesz. Ezzel szemben az auchanos, 1000 forintos szintén 30 darabos csomagban M-es és L-es tojások vannak, darabonként 33 forintért, így kilónként 530-630 forintra jön ki. Tehát a kilós árban jelentős az eltérés pedig darabszámban megegyeznek.

Mosni vagy nem mosni?

A megvásárolt tojásokat, ha viszonylag tiszták, nem kell megmosni. A mosással ugyanis eltünteted a természetes pajzsot, ami védi. Ha koszos kívülről, akkor is inkább szárazon próbáld meg letisztítani, mondjuk egy ronggyal. Ha elkerülhetetlen a vizes mosás, akkor ezt közvetlenül a sütés előtt tedd meg. A tojások mellett a kezedről se feledkezz meg! Ha biztosra akarsz menni, akkor ezt főzés során többször is megteheted, hogy a tojásról a kezedre került bacikat is eltüntesd. A tojással érintkező eszközöket, edényeket se hanyagold el: mosd el, mielőtt nekiállsz a következő fogásnak.

shutterstock 585265235
Shutterstock

Elsüllyed?

Ha friss a tojás, akkor nagy bajod nem lehet. Azt, hogy egy tojás friss, borzasztó egyszerű kideríteni. A friss tojás elsüllyed, ha vízbe teszed, az öreg tojás pedig lebeg. Ezeket érdemes tovább vizsgálnod: egyenként, külön edénybe feltörve nézd meg, mielőtt bármit kezdesz velük. Ha a sárgája nagyon folyós, a fehérjéje meg zavaros, akkor mehet a kukába. Természetesen akkor is, ha büdös vagy a szaga nem olyan, mint, amit megszoktál.

Így készítsd el!

A tojásos ételeket alaposan süsd vagy főzd meg, hogy a belsejük is átforrósodjon! Ehhez legalább 75 °C feletti hőmérsékletre van szükség. Ha például rántottát csinálsz, akkor addig süsd, amíg megszilárdul. Ha marad az elkészült ételből, akkor ne felejtsd el ezt visszatenni a hűtőbe, másnap pedig rendesen melegítsd fel az ételt. 

Ha főzött tojásos krémet készítesz, akkor a krémeket minél előbb hűtsd le és tedd be a frigóba, de a kész süteményt is (például krémes, képviselő fánk) hűtőszekrényben kell tárolni. 

Ha mégsem használod fel a tojásokat azonnal, akkor a a következőt kell tenned: körülbelül 70-80 százalékos páratartalmú, 2-18 fokos helyiségbe vagy a hűtőbe (de nem annak az ajtajába) való a tojás, ezt szereti a legjobban. Itt még arra kell figyelni, hogy a ne érjenek hozzá többi eledelhez, mert a tojáson lévő mikroorganizmusok átköltözhetnek rájuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek