150 ezer forint alatt is vannak jó telefonok

Nem kell kétségbeesned akkor sem, ha nem akarsz vagyonokat költeni egy új csúcstelefonra. Olcsóbban is találhatsz jó készülékeket.

Az idei Mobile World Congress-en senki sem lophatta el a showt a Samsung elől, akik itt mutatták be a legújabb csúcstelefonjukat, de azért több gyártó is megpróbálkozott hasonlóval, sőt sokan már a rendezvény előtt megmutatták, hogy egy felső középkategóriás, vagy akár egy belépő szintű telefon is lehet izgalmas. Nézzük, melyek azok készülék, amikre szóba jöhetnek, ha nem akarsz százezreket költeni. 

A csúcstelefon nyilván azért is csúcstelefon, mert az mutatja meg, hogy hol is tart éppen az adott gyártó, abba pakolja az összes újítását, és az kerül a legtöbbe is. De ez nem jelenti azt, hogy ne vehetne jót olcsóbban az, aki képes lemondani néhány olyan funkcióról, amire talán nincs is feltétlenül szüksége. A kutatások szerint az emberek többségének új telefon vásárlásakor a legfontosabb, hogy sokáig bírja az akkumulátora, jó képeket készítsen, és megbízható legyen, azaz ne adja fel a harcot már attól, ha megnyitod a Facebookot. Nos, ezek azok a kritériumok, amik miatt valóban nem érdemes a legdrágább készüléket venni, de akkor nézzük mit lehet beszerezni helyettük. 

Asus

Barcelonában debütált a Zenfone 5 telefoncsalád, aminek a csúcsmodellje 180 ezer forint körül lesz majd kapható júliusban. Addig viszont jön a Zenfone 5 Lite áprilisban 110 ezer forint körüli áron. Ennyiért egy 6 hüvelykes, 18:9 képarányos, 4 GB RAM-os telefont lehet beszerezni, ujjlenyomatolvasóval és NFC-vel, valamint 4 kamerával - kettő elől, kettől hátul, hogy ne kelljen lemondani a széles látószögű szelfikről és a bokeh-hatásról sem.

De ott a a Zenfone 5 is, ami szintén 150 ezer forint alatt lesz beszerezhető. Ez a készülék első ránézésre nagyon hasonlít egy iPhone X-hez. Nem, ez nem koppintás, a cég szerint tulajdonképpen a trendek követéséről van szó. Úgyhogy ha már trendkövetés, akkor nem hiányozhat belőle a mesterséges intelligencia sem, ez segít a fotózásban, és természetesen van benne arcmimikát utánzó emoji is. A gond csak az, hogy erre a készülékre még nyárig kell várni. 

asus zenfone5.png
asus.com

Honor 

A Honor eleve arról híres, hogy kiváló ár/érték arány jellemzi a telefonjait, ez pedig a Honor 9 Lite készülékre is igaz. Gyakorlatilag mindent tud, amire egy átlagos felhasználónak szüksége lehet, ráadásul egy olyan átlagos felhasználónak, aki egyébként szeret fényképezni is. A különlegessége a 4 kamera, kettő elől és kettő hátul. Igaz, a 2 megapixeles második kamera az nagyjából tényleg csak arra jó, hogy segítse a mélységérzékelést, és jobban működjön az elmosódott hátteres fényképezés. Nagyjából 70-80 ezer forint körül lehet hozzájutni a telefonhoz

DSC6978
Kaszás Tamás / Dívány

Huawei 

A Huawei P Smart első ránézésre meglepően hasonlít a Honor 9 Lite-hoz. Igaz, ez a készülék nem kapott üvegborítást, ami egyébként egyesek szerint arra jó, hogy prémium érzetet keltsen, mások szerint viszont csak arra, hogy hamar pókhálósra törjön. Szóval ez nincs, van viszont duplakamera, meg full view kijelző, ami már  nem csak a csúcskategóriák kiváltsága, és őszintén szólva sokkal jobban néz ki mint az egyre divatosabb notch, vagyis mikor a kijelzőbe benyúlik a kamera és a hangszóró. A két kamera ugyanúgy 13 megapixeles és 2 megapixeles mint a Honor 9 Lite esetében, bár itt csak egy 8 megapixeles elülső kamerát kapott a készülék. Egyébként ez is bővíthető tárhelyes, a machine learning segít a békés együttélésben a telefonoddal, mivel tanul, az ára pedig 80 ezer forint körül van, szolgáltatóknál pedig még olcsóbban is hozzájuthatsz. 

DSC6961
Kaszás Tamás / Dívány

Mivel nemsokára érkezik a Huawei P szériájának új csúcstelefonja, így érdemes elgondolkozni egy P10-en is, főleg hogy már 135 ezer forint körül is hozzá lehet jutni a hivatalos eladóknál. Ez a tavalyi csúcskészülék, amit imádni fognak azok, akik szeretnek a telefonjukkal jó képeket csinálni, ebben segít a 12 és 20 megapixeles hátlapi kamera. Az 5,1 hüvelykes kijelzőméretével pont kézre áll és zsebben is kényelmesen elfér, és a frissítésekkel sem lesz gond még egy ideig. Sőt, aki tényleg nem szeretne sokat költeni a telefonjára, annak pedig 70 ezer forint körüli összegért ott a P10 Lite is.

GettyImages-645928390
Bloomberg / Getty Images Hungary

LG 

Sok ajánlattal sajnos nem tudunk szolgálni, az LG V30 készüléke jó, de annyiba kerül mint bármelyik csúcskészülék, a Q6 viszont nagyjából 80 ezer forintért szerezhető be, viszont nem a legújabb darab. A gyártótól mindenki a G6 utódját várja, ám egyelőre nem tudni, hogy mikor jöhet a következő széria, addig a megfizethető középkategóriát a Q6 uralja. A gyártó kifejezetten fiatalos telefonnak szánta,  ezért 18:9 teljes szélességű képernyőt, tartós fémvázat, arcfelismerést és széles látószögű szelfikamerát is kapott, ám az igazi nagy dobás ebben a kategóriában is a következő G-széria bemutatása után jön majd. 

LGq6
LG

Motorola

A Motorola Z családja a cserélhető modokkal még mindig nagyon menő és egyben vicces is. Ez az a széria, aminek a hátlapjához külső akkumulátort, JBL hangszórót, hordozható projektort, fényképezőgépet vagy akár vérnyomásmérőt is kapcsolhatsz, meg egy csomó mást is. A Moto Z2 Play olyan 120 ezer forinttól szerezhető be. Ennyiért egy nagyon megbízható, tiszta androidos telefont kapsz, amiben bár nincs duálkamera, viszont viszonylag sokáig bírja az akkumulátora, és a modoknak köszönhetően gyakorlatilag bármit kihozhatsz belőle. 

moto-z2play-specs-expanded-d-en
Motorola

Nokia

Nagyon erős a Nokia felhozatala, ugyanis ebben a mezőnyben több indulót is tudunk javasolni. Kezdjük azzal, hogy ott a Nokia 8, ami bár tavalyi csúcskészülék, de még így is több dolog szól mellette. Kezdve azzal, hogy már 150 ezer forint körül hozzá lehet jutni, ráadásul teljesen vegytiszta Android fut rajta, vagyis semmi felesleges gyártói kiegészítő és alkalmazás nincs rajta, csak stabil és tökéletes rendszer, ami tényleg jól működik a mindennapi használat során. 4K videót és fotót készít, valamint a Nokia ezzel a telefonnal hozta be a köztudatba a bothie kifejezést, amikor egyszerre működik a hátsó és az elülső kamera is, így nemcsak azt lehet képen vagy videón megmutatni, hogy mit látsz, hanem azt is, hogy ennek például mennyire örülsz. Egyébként amennyire semmilyennek hangzik ez elsőre, később annyira szórakoztató lesz, főleg az olyan típusoknak, akik szeretnek mindenről képekben kommunikálni. Oké, nem egy animoji, viszont legalább annyira szórakoztató azoknak, akik nem ragaszkodnak hozzá, hogy mondjuk Mickey egér legyen belőlük. Vékony, aluminium ház, dualkamera és 360 fokos térhangzás, vagyis gyakorlatilag tényleg csúcstelefont kapsz, csak éppen sokkal olcsóbban. 

Nokia 8
Nokia 8Kaszás Tamás / Dívány

És a Nokia itt nem állt meg. Az MWC-n bemutatott még néhány telefont, ami szintén érdekes lehet azoknak, akik megfizethető áron szeretnének menő telefont, merthogy a Nokia 7 Plus is ilyen. Egyrészt nagyon jól néz ki, másrészt 2 napos akkumulátor időtartamot ígérnek  a 3800 mAh akkumulátornak köszönhetően. Android One rendszer fut rajta, ami két évig egészen biztosan megkap minden frissítést, ráadásul nincsenek rajta felesleges dolgok. A készülékben 12, illetve 13 megapixeles Zeiss duálkamera, ami kétszeres optikai zoomra képes, az elülső kamera pedig 16 megapixeles, és nyugodtan használható rossz fényviszonyok melletti szelfi készítésére is. Az ára pedig 125 ezer forint körül lesz áprilistól, ami baromi jó alternatívát jelent azoknak, akik nem akarnak sokat fizetni egy jó telefonért.

És akkor még nem beszéltünk a Nokia 8110-ről, vagyis az újragondolt retrotelefonról, ami persze nem veszi fel a versenyt egy Nokia 8 vagy 7 Plus készülékkel, de nem is ez a célja. Hogy pontosan mi, az nem tiszta, viszont ez legalább 4G képes, vagyis lehet vele chatelni és wifi kapcsolódási pontnak is használni, szóval például fesztiválra tökéletes készülék, főleg hogy 24 ezer forint körüli áron lehet majd hozzájutni. 

Nokia 7 Plus
Nokia 7 PlusDívány

Sasmsung Galaxy A8 (2018)

Az A8 2018-as kiadása szintén nagyon jó választás lehet azoknak, akik nem szeretnének vagyonokat költeni a telefonjukra, de azért egy megbízható készülékre vágynak. A Samsung nem dob piacra a csúcstelefonjából egy Lite vagy butított verziót, hanem egészen egyszerűen más szériába helyezi a készüléket. Ez a mi esetünkben az A8, ami nem sokkal marad le a csúcstelefonok mögött. Aminek sokan örülni fognak, hogy ez is végtelen kijelzős, és persze annak is, hogy vízálló, persze nem korlátlanul, de nem lesz semmi baja, ha véletlenül ráömlik egy pohár víz, vagy ha beesik a kádba.

Két kamera figyel a tökéletes szelfiélményre, egy pedig hátul arra, hogy rossz fényviszonyok mellett is jó képeket lehessen készíteni. A készülék megkapta az arcfelismerő funkciót is, így azzal is feloldhatod, illetve az ujjlenyomat-olvasó is jobb helyre került mint az S8 esetében, pontosan oda, ahol az S9-ben is van, vagyis a kamera alá. Összességében ez a telefon tud mindent, amire egy átlagos felhasználónak szüksége van, a vízállósága miatt pedig tökéletes azoknak, akik rettegnek attól, hogy vízbe esik a telefonjuk. Az ára 128 ezer forint körül van szolgáltatófüggetlenül, de különböző csomagokban olcsóbban is hozzá lehet jutni. 

IMG 20180125 131451
Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra