Termoszteszt: nem álom az órákon át forró ital

Kiderítettük, hogy 1500 forintért már egész jó kis termoszt lehet venni. Bónusz kisokos arról, hogyan ápold és hogyan fokozhatod a teljesítményét.

Egy pár napig még maradnak velünk a mínuszok, és mivel a téli túlélő készlet egyik fontos eleme a termosz vagy a termobögre, úgy döntöttünk, megnézzük, melyik bírja jobban, és van-e különbség az olcsóbb és a drágább, kisebb és nagyobb termékek között. Előtte persze egy kicsit átvesszük azt is, hogyan született a termosz és hogyan kell vele bánni. 

Így működik!

A termosz kétfalú palack, a két réteg között nincs levegő, vagyis vákuum uralkodik. Ez miért jó? Mert így a hővezetés (kondukció) szinte minimális, a palackok jól záró kupakja pedig a konvekciót, vagyis a hőáramlást hivatott megakadályozni, vagy legalábbis a lehető legjobban lecsökkenteni. És mi a helyzet a hősugárzással? Ezért van az ezüstbevonat, ami ezt visszaveri akár belülről, akár kívülről érkezik.

Egy kis termosztörténelem

A termoszt 1892-ben találta fel egy skót tudós, Sir James Dewar, miközben a palládium fajhőjét próbálta megállapítani, ehhez ugyanis szüksége volt egy olyan tárolóedényre, ami megfelelően tartotta a hőt. Dewar a találmányát nem szabadalmaztatta, de két német üvegfúvó, Reinhold Burger és Albert Aschenbrenner viszont meglátta benne a lehetőséget. 1903-ban meg is tették azt a lépest, amit a skót kihagyott, pár évvel később Gustav Robert Paalennel közösen pedig létrehozták a Thermos nevű céget, és hamarosan kereskedelmi forgalomban is debütált az italokat melegen vagy hidegen tartó eszköz.

Forrás: Wikipédia

Hozd ki a legtöbbet a termoszodból!

Ha azt szeretnénk, hogy a termosz a lehető legtovább tartsa forrón az italunkat, akkor nem maradhat ki a bemelegítés. Ez mit jelent? Mielőtt beletöltenénk a teát, kávét vagy éppen levest, forraljunk fel egy kis vizet, majd öntsük bele a termoszba. Egyes források szerint fél-egy perc is elég, hogy elérje az üzemi hőmérsékletet, mások szerint 5-10 perc is kell hozzá. Ha ez megvan, akkor öntsük ki a vizet, és mehet bele az általunk preferált tartalom. Ugyanazt a módszert lehet akkor is alkalmazni, ha hideg italt töltünk bele, csak akkor értelemszerűen a forró víz helyett jeges vizet kell használni.

Így gondoskodj a termoszodról!

Kezdjük az elején: nem szabad mikróba tenni, nem szabad szénsavas italokat tárolni benne, nem szabad teljesen megtölteni, a folyadék szintje a maximum jelzésnél legyen, vagy az űrtartalom 80 százalékát töltse ki, és érdemes megnézni, mely részei azok, amiket mosogatógépbe lehet tenni.

A tisztítás alapvetően nem egy bonyolult feladat: a termoszt minden használat után meleg vízzel és mosószerrel kell elöblíteni, majd hagyni kell kupak nélkül megszáradni, és hogy véletlenül se legyen penészes, érdemes azok nélkül tárolni - figyelmeztet a termobögréje használati utasításában a Tchibo. A Bergen szerint pedig a barna foltokat úgy lehet eltüntetni, ha a forró vízhez adunk citromszeleteket, majd 3-4 óra múlva gondosan kiöblítjük az eszközt, a Tesco pedig a citrom helyett a szódabikarbónára esküszik. 

Az internetet böngészve azért ennél forradalmibb megoldásokkal is találkoztunk, van, aki szerint összetört tojáshéjjal lehet eltüntetni a kávé- és teamaradványokat, de persze klasszikus iskolát (szódabikarbóna vagy ecet) képviselő vloggerek vannak többségben.

Ha nem akarod kidobni kedvenc, de valami oknál fogva használhatatlan termoszod, akkor is érdemes az internethez fordulnod, ahol találtunk videót arról, hogyan lehet megjavítani a kupakot, de akkor sem kell kidobni, ha valami más okból ereszt. 

Olcsó vs. drága, kicsi vs. nagy, termobögre vs. termosz

A teszthez négy terméket vettünk: egy termoszt és egy termoszbögrét a Tescóból, ezek képviselték az olcsóbb kategóriát, hiszen előbbi 1490 forint volt (az egyliteres ára is 3000 alatt van), utóbbi pedig 2790 forint, a drágább termékeknek pedig a Tchibo 4495 forintos termoszos kávébögréjét szántuk, és egy Bergner termoszt, ami a Media Marktban 5499 forintba került. Miután a termékeket megtöltöttük forró vízzel, öt órára feltettük ezeket egy parkolóház tetejére, és húshőmérővel rendszeresen ellenőriztük, aktuálisan mennyi a víz hőmérséklete. 

A Tesco termékei az ígéretek szerint 5 órán át melegen, illetve 9 órán át hidegen tartják az italokat, utóbbit nem próbáltuk ki, de a mellékelt táblázat mutatja, hogy az első állítás igaz. Persze volt némi hővesztés, de azért tisztességesen teljesítettek, és szemmel láthatóan a termosz azért jobb választás a termobögrénél.  

A Tchibo nem dobálózott számokkal, csak annyit írnak, hogy hosszabb ideig tartja az italok hőmérsékletét, sajnos méréseink alapján a hosszabb idő az majdnem percekben mérhető, és már akkor sejtettük, hogy el fog vérezni, amikor beleöntöttük a vizet, és szinte azonnal átforrósodott a fala, míg a többieké viszont kellemesen langyos lett csak. Jó hír viszont, hogy akárcsak a többi termék, ez is szivárgásmentes, amikor mindegyiket a fejükre fordítottuk és kicsit megráztuk, ebből sem távozott egyetlen csepp víz sem. 

A  Bergnernél visszafogottan szórtak szét pár információt a csomagoláson, így nem derült ki, hogy szerintük mennyi ideig is lesz meleg vagy éppen hideg a termoszba töltött kávé vagy tea. Mondjuk lehettek volna magabiztosabbak, hiszen a tesztet egyértelműen ez a termék nyerte, és ehhez lehet, hogy űrtartalmának is volt egy kis köze.

   Bergner termosz (1l /5499 Ft) Tesco termosz (500 ml/1490 Ft) Tesco termobögre (420 ml/2790 Ft) Tchibo termobögre (355 ml/4495 Ft)
30 perc (-5 ℃) 91 91 91 90
1 óra (-5 ℃) 90 89 81 64
2 óra (-5 ℃) 85 82 68 40
3 óra (-4 ℃) 80 76 60 30
4 óra (-5 ℃) 78 72 52 24
5 óra (-6 ℃)  75 69  48  18

Mit kapni még?

Mi csak egy nagyon kis szeletét mutattuk be a kínálatnak, a Decathlonban a legolcsóbb darab 2490 Ft, de mi a Nyugati téren csak egy 4490 forintos, 1 literes termosszal találkoztunk. Az IKEA-ban is vannak pénztárcabarát termoszok, 1690 forintért egy olyat vehetünk, amit csak egy nagyon zöld réten lesz nehéz kiszúrni, egy fémtermosz dupla űrtartalommal pedig 2490 forint. Ha kicsit nagyobb a keretünk, akkor 11 ezer forintért elég szép termobögréket rendelhetünk két év gyári garanciával, és van olyan típus, amihez teaszűrő betétet is lehet vásárolni. Szeretnéd, ha hideg italod akár 24 órán át, a forró italod pedig akár 12 órán át is viszonylag tartaná a hőmérsékletét, erre is van megoldás, igaz, nem teszteltük, hogy ez az állítás igaz-e, de azok a minták és színek!

Csináld magad!

A mellékelt videó szerint a DIY-termoszhoz nincs másra szükség, csak

  • egy nagyobb műanyagpalackra
  • egy kisebb üvegpalackra
  • alufóliára
  • ragasztószalagra
  • ragasztópisztolyra
  • sniccerre

Első lépésként le kell nyesni a műanyag palack tetejét, majd utána félbe kell vágni, majd az üvegpalackot be kell tekerni egy-két réteg alufóliába a fényes részével befelé, utána pedig ragasztószalaggal lehet rögzíteni. Ezt követően az üvegpalackra rá lehet húzni a műanyagflakon két felét, és jöhet a ragasztás minden mennyiségben. Közben ügyeljünk arra, hogy amennyire csak lehet, légmentesen illesszük össze a részeket, így sokkal hatékonyabb lesz a házi készítésű termosz. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek