Nem biztos, hogy megéri drágább elemet venni

Könnyen lehet, hogy ugyanott gyártják azokat az Ikeában is kapható, újratölthető elemeket, amelyeket a nagyobb márkák nagyságrendileg drágábban árulnak.

Az Ikea 2450 mAh kapacitású, tölthető elemei azért teljesítenek hasonlóan, mint a drágább márkák háromszor annyiba kerülő termékei, mert igazából pontosan ugyanarról az elemről van szó – állítja Matthew Eargle. Az elemeket letesztelő srác szerint ugyanis valószínűleg egy helyen gyártják a gyanúsan hasonlóan teljesítő Eneloop Pro típusú, újratölthető elemeket, könnyen lehet tehát, hogy csak az áruk és a csomagolásuk különbözik, a beltartalmuk nem – írja a PetaPixel. 

Csak a külsejük lenne más?

A nagy teljesítményigényű készülékekhez, például vakukhoz tervezett újratölthető elemeket eredetileg a japán Takasakiban állították elő, Eargle szerint. Az akkoriban a Sanyo tulajdonában lévő Eneloop azonban később a céget felvásárló Panasonic tulajdonába került. Maga a gyár jelenleg a Fujitsué, és a belépő szintű összeesküvéselméletre hajazó elképzelés szerint ez a létesítmény látja el elemekkel az összes nagy márkát, így többek között a Panasonicot és az Ikeát is.

Szinte ugyanúgy teljesítettek

Az elméletét egy házi készítésű berendezéssel is alátámasztotta az elemek között rendet teremtő igazságosztó. A szinte ugyanolyan tempóban merülő termékek mindegyikét lemerítette, majd újra feltöltötte. A feltöltés után egyenként megvizsgált elemek átlagteljesítménye szinte teljesen ugyanolyan volt a tesztek során. Ehhez hasonlóan a valós kapacitásuk is szinte hajszálpontosan megegyezett: az IKEA elemei esetében 2301,56, míg az Eneloop Pro elemek 2300,59 mAh-es kapacitást mért Eargle.

A szinte pontosan ugyanúgy teljesítő elemeket szerinte szinte biztosan ugyanabban az üzemben gyártják, érdemes lehet tehát a jelenleg 1990 forintért kapható ikeás elemeket, nem pedig a legalább két és félszer annyiba kerülő márkás elemeket előnyben részesíteni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek