Szeletelt baconök: egyre tudtuk azt mondani, hogy zsír

Legújabb kóstolónkon tizenegyféle szeletelt bacon szalonna került terítékre, melyeket serpenyőben átsütve próbáltunk ki.

Ti kértétek, mi megcsináltuk! A szeletelt baconök tesztjének olvasói kívánságra gyürkőztünk neki. Méghozzá nagy örömmel, hiszen a tudomány is megmondta: baconnel minden jobb. Elég csak a rántottára gondolni! De a sort még hosszasan folytathatnánk, mivel a húsipar eme remeke egy sima tésztával vagy egy áltaghambival is csodákat képes művelni.

Mitől bacon a bacon?

Traszkovics Zsolt élelmiszertechnológus mérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, a bacon egy húsos szalonna, ami jellemzően oldalszalonnából készül, bőr nélkül. Gyakorlatilag ebben különbözik a császárszalonnától.

„A pácolása kétféle módon történhet. A gyorspácnál a pácot a húsba fecskendezik, ami felgyorsítja a folyamatot. A hagyományos pácolás ezzel szemben hosszabb ideig tart, viszont magasabb minőséget képvisel. A pácoláshoz többnyire nitrites pácsót használnak, ami a fogyasztás szempontjából biztonságos, és már csak a színrögzítés miatt is fontos. A terméket a következő lépésben főzni, füstölni szokták, de vannak belőlük nyers változatok is. Maga az eljárás nagyban megszabja a bacon minőségét, érzékszervi tulajdonságait. A valamit valamiért elve itt is igaz, azaz a jobb minőségű termékekért általában magasabb összeget kell fizetnünk.”

Don't try this at home

Tesztünk több tanulsággal is járt. Például azzal, hogy a baconök egy részét csak átsütve tanácsos elfogyasztani. Persze, ha valaki veszi a fáradtságot és a vásárlásnál tüzetesebben megnézi a csomagolást, már réges-régen rájöhetett erre, szerkesztőségünkben azonban többen is voltak, akik számára az információ az újdonság erejével hatott. Az igazat megvallva már velem is megesett, hogy az éhségtől hajtva könnyelműen átsiklottam a feliratok felett, ezért simán befaltam a nyers bacont. Az már soha derül ki, hogy a sütés mennyire lett volna indokolt, az mindenesetre jó jel, hogy megúsztam gyomorbántalmak nélkül és azóta is vígan dézsmálom a bacont. 

DSC2183
Kaszás Tamás / Dívány

Traszkovics Zsolt szerint a csomagoláson kiemelt fogyasztási módok (ahol szerepelt, ott mi is feltüntettük) a gyártási technológiából fakadnak. A gyorspácolásnak ugyanis nincs tartósító hatása, ami indokolttá teszi, hogy az így készülő termékeket valamilyen hőkezelés után együk meg. Mivel szakértőnk azt mondta, hogy az ajánlást érdemes megszívlelni, nem akartunk kockáztatni. A multik polcairól begyűjtött termékeket – melyek között sütve, illetve nyersen és sütve fogyaszthatók egyaránt akadtak – serpenyőben átpirítva próbáltuk ki.

DSC2202
Kaszás Tamás / Dívány

A másik fontos felismerésünk az volt, hogy a bacon ugyan tényleg sok mindennel jó, csak épp egy tucatnyi másik baconnel nem. Számunkra legalábbis kifejezetten megterhelő volt egy ültő helyünkben végigenni tizenegyféle terméket. Tesztelőinket elsősorban a baconök sós ízvilága és zsírossága viselte meg, de a végére azért csak felcsillantak a remény szikrái. Találtunk egy sajátmárkás terméket, ami mindenkinek ízlett.

DSC2219
Kaszás Tamás / Dívány

Tesztünk módszertana nem változott: szerzőink szigorúan szubjektív, érzékszeri tényezők alapján értékelhették a termékeket egy 1-től 5 pontig terjedő skálán, majd a végeredményt átlagolással határoztuk meg. 

(Próbánk nem jöhetett volna létre a Polgár utcai Zsuzsa Étkezde közreműködése nélkül, segítségüket ezúton is köszönjük!)

2. helyezett: Auchan szeletelt bacon – 3,6 pont (499 forint/200 g)

Összetevők: sertés bőr- és csont nélküli császárszalonna (92%), víz, étkezési só, dextróz, emulgeálószerek (trifoszfátok, polifoszfátok), savanyúságot szabályozó anyagok (nátrium-acetátok, nátrium-citrátok), antioxidáns (nátrium-eritroaszkobát), aromák (füstaromával), fűszer, fűszerkivonatok, tartósítószer (nátrium-nitrit). (Nyersen és hőkezelve is fogyasztható.)

DSC2159
Kaszás Tamás / Dívány

Az Auchan nyers, gyorspácolt és füstölt résztvevője eléggé megosztotta csapatunk bacon rajongóit. Volt, aki annyira díjazta füstös ízvilágát, hogy gondolkodás nélkül maximális pontszámmal jutalmazta, mások viszont arra hivatkozva pontozták le, hogy szerintük sápadt a színe, kemény és rágós az állaga, ráadásul ennek tetejében az utóíze is fura.

  • Finom, a só mellett van egy jó kis füstös íz.
  • Nem rossz!
  • Sós, rágós, furcsa utóíze és sápadt színe van.
  • Elég sós.
  • Nagyon sós, sütéstől teljesen kiszáradt, kemény lett.

2. helyezett: Belje szeletelt bacon – 3,6 pont (599 forint/100 g)

Összetevők: sertésszalonna, étkezési só, antioxidáns (nátrium-eritoaszkorbát), tartószítószer (nátrium-nitrát).

DSC2163
Kaszás Tamás / Dívány

A Belje szárítással érlelt, füstölt bacon szalonnája már első ránézésre is ínycsiklandónak látszott, és ezen tulajdonságát azután is sikerült megőriznie, hogy a serpenyőből a tányérunkra került. A vékony szeletek szép ropogósra sültek és kellemes, szalonnás ízt hordoztak. Sótartalma ugyanakkor több esetben is átlépte kostólóink tűrőképességének határait, ami egy kicsit lehúzta az átlagát. 

  • Nagyon vékony, ropogós, az íze közepes.
  • Vékony, ropogós.
  • Ez jó szalonna ízű, sonkás is kicsit. Egész jó.
  • Sós! Kicsit ropog.
  • Szép ropogósra sült vékony szeletek. Ez is sós, de legalább az állaga jó.

1. helyezett: Penny Karát szeletelt bacon – 4,2 pont (499 forint/200 g)

Összetevők: császárszalonna (95,8%), étkezési só, stabilizátor (Di-trifoszfát, nátrium-citrát), dextróz, aroma, antioxidáns (nátrium-aszkorbát), füst aroma, tartósítószer (nátrium-nitrit), bükkfafüst. (Csak hőkezelés után fogyasztható.)

DSC2162
Kaszás Tamás / Dívány

A Penny főtt, bükkfával füstölt terméke jött, látott és győzött. Diadalát leginkább annak köszönhette, hogy tesztelőink szerint kellemesen füstösnek, húsosnak és ropogósnak érződött. Az egyetlen hiba, ami felróttak neki, ugyanaz volt, ami a versenytársak jelentős hányadánál is felmerült: lehetett volna kevésbé sós. Ha ettől eltekintünk, nyugodt szívvel merjük ajánlani, hiszen 499 forintos anyagi vonzatával ár/érték arányban is jó választásnak számít.

  • Jó! A só visszafogott, az íze is rendben van. Kérek még! 
  • Jó húsos, de lehetne kicsit sótlanabb. 
  • Ez is nagyon sós, de el tudom képzelni rántottában.
  • Ez a legjobb.
  • Ropogós, füstös, közepesen vastag szeletek, rendben van.

Futottak még 

Az alábbi termékek nem szereztek dobogós helyezést, ezért csak röviden értekezünk róluk. 

4. helyezettek:

Öcsi szeletelt bacon szalonna – 2,6 pont (699 forint/200 g)
(Csak hőkezelés után fogyasztható.)

Az Öcsi füstölt, gyorspácolt bacon szalonnájának legnagyobb pozitívuma abban mutatkozott meg, hogy a termék kellően füstös és nem agresszívan sós, ám kóstolóink csak addig örülhettek ennek, amíg beütött a mellékíze, amit néhányan furának neveztek.

RINGA szeletelt bacon – 2,6 pont (849 forint/150 g)
(Fogyasztása sütve ajánlott.)

A gyorspácolású, füstoldattal füstölt RIGA bacon kapott hideget és meleget is. Bírálói úgy nyilatkoztak, hogy túl vastagra szelték, kicsit rágós és nagyon sós, ketten azonban kimondottan szerették: tőlük négyes osztályzatot kapott.

SPAR szeletelt bacon - 2,6 pont (499 forint/200 g)
(Csak hőkezelve fogyasztható.)

Ezt a bükkfával füstölt, gyorspácolt SPAR terméket a Tamási-hús gyártja. Tesztelőink azt mondták róla, hogy a megszokott sósság mellett üdítő szalonna ízt nyújt, de amúgy összességében nincs benne semmi extra, ami kiemelné a sorból. 

ALDI szeletelt bacon – 2,6 pont (eredetileg: 499 forint, akciósan: 379 forint/200 g)

Az ALDI a Hungaro-Foodnál gyártatja sajátmárkás, gyorspácolt termékét, amely korrekt, visszafogottan sós ízével szerzett magának pár hívet. Csakhogy ketten kifogásolhatónak tartották a zsírosságát, így összességében vegyes érzéseket hagyott bennünk. 

8. helyezettek:

Bakony szeletelt baconszalonna - 2,2 pont (549 forint/200 g)
(Nyersen és hőkezelve is fogyasztható)

A gyorspácolt és füstölt Bakony bacon alapvetően nem lett volna rossz, de az értelőlapokat ellepő panaszáradat rámutatott, hogy nagymértékű sóssága csupán rövid ideig tolerálható extra folyadékpótlás nélkül.

Gierlinger's Premium Bacon – 2,2 pont (749 forint/200 g)
(Csak hőkezelés után fogyasztható).

A Tamási-Húsnál készülő gyorspácolt, bükkfával füstölt Gierlinger's termékre hiába volt ráírva a prémium jelző, tesztelőink sajnos középszerűnek találták, mert műanyagos utóízt hagyott maga után. Persze, sós aromákkal megspékelve. 

10. helyezett: Lidl Pikok szeletelt bacon – 1,8 pont (499 forint/200 g)
(Csak sütés vagy grillezés után fogyasztható.)

A szintén a Tamási-Hús gyártókapacitására támaszkodó, bükkfával füstölt, gyorspácolt Lidl-ös bacon szinte csak füstösségével aratott sikert, ami a sós és zsírosnak vélt összkép miatt mulandónak bizonyult. Valaki megjegyezte, hogy az íze inkább a felvágottra hajaz. 

11. helyezett: Tesco Value szeletelt bacon szalonna – 1,6 pont (649 forint/200 g)

A Tesco gyorspácolt, füstölt terméke 1,6 ponttal zárkózott fel az utolsó helyre. Nem véletlenül: kóstolóinknál azzal vágta el magát, hogy számukra szörnyen zsírosnak – ízre és állagra is –, nyersnek és büntetően rágósnak tűnt.

Búcsúzóul engedd meg, hogy a figyelmedbe ajánljuk két évvel ezelőtti kockázott bacon tesztünket is, amit az alábbi linkre kattintva olvashatsz el.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek