Így vásárolnak be a profik

A sokszor inkább szellemvasutazásra emlékeztető bevásárlás is felgyorsítható, ha bevezetsz néhány szabályt, amelyek képesek rendszert vinni a dologba.

Úgy tűnik, létező pálya a professzionális bevásárló és étkezésszervező, a TheKitchnnek ugyanis öt ilyen szakembert is sikerült összeszednie, és bármilyen nevetségesen is hangzik a titulus, tényleg vannak olyan tippek, amelyek megkönnyíthetik az ember dolgát, ha az egész heti főzést egyetlen bevásárlásból szeretné megoldani.

1. Rendezett bevásárlólista

A nagy tömegben már-már cirkuszi mutatványnak minősülő bevásárlást stresszmentesebbé teheti, ha elkerüli valaki a hétvégi csúcsforgalmat, és valamelyik hétköznap, azon belül is korán reggel vagy későn este vásárol be. A következő hétre betervezett étkezésekhez szükséges hozzávalók és alapanyagok szép kis listává formázása is segít persze. Bevásárlásszekértő #1 például 4 kategóriába sorolja az élelmiszereket bevásárlás előtt:

  • zöldég- és gyümölcsfélék
  • a konyhaszekrényben is tárolható ételek (fűszerek, liszt stb.)
  • hús és tejtermékek
  • fagyasztott ételek.

Egy rendezett lista segíthet elkerülni, hogy mérgezett egérként rohangálj a sorok között, fölöslegesnél fölöslegesebb termékeket halmozva fel a bevásárlókocsiban.

shutterstock 297263261

2. Jelölj ki egy napot!

Van, akit a hétfőnként megejtett rendszeres boltlátogatás mentett ki a néhány naponta megismétlendő kisebb-nagyobb bevásárlások poklából. Janssen Bradshaw szerint így sokkal egyszerűbb elkerülni a kisebb, összességében mégis költségesebb villámvásárlásokat. A bevásárlónap rendszeresítése óta ráadásul az is teljesen egyértelmű számára, mikorra kell elkészülnie a heti menüvel.

3. Parcellázd fel a bevásárlókocsit!

A bevásárlókocsi a legerősebb fegyvered, használd okosan. Nem dodzsemezésre és az utolsó csomag jégkrémért versenyzők megbüntetésére kell gondolni a Kitchn szerkesztője szerint, hanem a bevásárlókocsi praktikus felosztására. Elsőre fölöslegesnek tűnik a dolog, pedig a külön zacskókba vagy kosarakba pakolt méretes zöldségek és a szivárgó húsok különválasztása átláthatóbbá teszi majd a kocsit. A törékeny, sérülékeny ételeket is érdemes lehet elkülöníteni, a magunkkal hozott kosarakban így elhelyezett ételeket pedig otthon is sokkal gyorsabban bepakolhatjuk majd a hűtőbe.

shutterstock 512548540

4. Egy lista mind fölött

Talán a bevásárlós best of legjobb megoldása: egy minden eszközről elérhető és élőben frissíthető Google-dokumentum, vagy valamilyen más felhőalapú fájltároló segítségével létrehozott lista. Különösen akkor hasznos, ha az egész család részt vesz a bevásárlósdiban. Így mindenki láthatja, mi az, ami már megvan. Ha pedig a menüt és a recepteket is itt tárolja valaki, vásárlás közben is könnyebb helyettesíteni a hozzávalókat, ha valami épp nem kapható.

Bónusz: rendelj!

Ha pedig minden kötél szakad, még mindig lehet rendelni. Ez igazából nemcsak a mizantrópok kedvence, hiszen amellett, hogy gyorsabban, a szokásos ide-oda szaladgálás nélkül elvégezhető, még a pénztárak környékén felhalmozott, az utolsó pillanatban is vásárlásra csábító kacat sem vonja el ilyenkor az ember figyelmét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek