Mit gondolsz mennyi eper van az epres joghurtodban?

Húsmentes húskészítmény, gyümölcsmentes energiaital a boltokban. Most szembesítünk azzal, mi van és mi nincs az élelmiszerekben.

Amikor valamilyen ízesített terméket veszel, akkor az a feltételezésed, hogy az ízforrásból is van az adott termékben. Mondjuk, hogy a gyümölcsjoghurtban valóban van gyümölcs,  az almalében pedig alma. Azt persze senki sem reméli, hogy ez az arány száz százalék felé tendálna, nyilván egy körtés energiaitalban másnak is kell lennie, mint körte, ahogyan egy gyümölcsös tea sem lehet csak gyümölcs. Azzal viszont nem egyszerű szembesülni, mikor kiderül, hogy az epres joghurtban sok minden van, eper viszont alig. 

Mentünk egy nagy kört a boltokban, és rácsodálkoztunk, hogy egyes termékekben miből mennyi van, a legizgalmasabbakat pedig meg is mutatjuk. Azt azért jó tudni, hogy a 100 százalékos almalevekben almasűrítmény van, vagy hogy a sűrített paradicsom is csak paradicsomot tartalmaz, de találtunk néhány terméket, ami nem ennyire egyértelmű. Sőt olyat is, amiben nincs is az a gyümölcs, amit a csomagoláson ígérnek, úgyhogy most vizuálisan is megmutatjuk, hogy valójában mennyi része az, amit a csomagoláson is ígér. 

A képek persze nem teljesen pontosak, nehezen is lehetne szépen megmutatni 0,2 százalékot, viszont igyekeztünk a lehető legarányosabban ábrázolni a termékeket, már ha egyáltalán lehet vizualizálni, hogy milyen kevés van benne. 

Epres tea

Az epres teában sok összetevő van, eperből viszont mindössze 0,8 százalék. Egyébként ebből van benne a legkevesebb, ugyanis javarészt fekete teát és aromát tartalmaz, bár az összetevők listájában kiemelik, hogy 100%-ban természetes alapanyagokból készült. Mondjuk nehéz elképzelni, hogy az epernél természetesebb eperaroma mi is lehet valójában. 

tea
Dívány

Falusi pástétom

Mire gondol valaki, ha azt olvassa, hogy falusi pástétom? Természetesen friss, ízletes pástétomra, aminek magas a hústartalma. Nem véletlen, hogy ez ugrik be elsőre, hiszen ha az lenne ráírva, hogy májpástétom, az az Élelmiszerkönyv szabályozása szerint azt jelentené, hogy a „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia. Ehhez képest a falusi pástétomban javarészt ivóvíz van, a második összetevője a gyártási szalonna, és mindössze 16 százaléknyi sertésmáj van benne, ezen kívül csupa ínycsiklandó összetevő, mint mondjuk a sertésbőr, tartósítószer és sertésbőrkepor.

pástétom
Dívány

Falni jó!

Jöjjön egy másik húskészítmény, a Falni Jó! fantázianevű valami. Ehhez azt kell tudni, hogy tavaly változtattak a Magyar Élelmiszerkönyv szabályain, és már nem lehet beleszámolni a hústartalomba a csontokról mechanikusan lefejtett húst, hanem külön jelölése szükséges. Így egy kicsit trükkös az ábrázolás, ugyanis ez az egész termék ilyen csontokról mechanikusan lefejtett húsból készült, 35 százalék pulyka és 6 százalék csirkéből. Vagyis alapvetően nincs benne hús, de ne legyünk ennyire szőrös szívűek, úgy tettünk, mintha elfogadnánk, hogy a cafatok húsnak számítanak. 

falnijó
Dívány

Lazacos macskaeledel

A család kedvence is a legjobbat érdemli, és mivel a macskák szeretik a halat, nagyon elégedett lehet a cica, ha lazacos étel kerül a táljába. Az állateledeleknél nem olyan szigorúak a szabályok mint az embereknek szánt ételeknél, amivel nincs is semmi probléma, viszont el kell keserítenünk a macskatulajdonosokat, hogy a kisállat nem a haltartalom miatt falja be jóízűen a vacsoráját, vagyis felesleges emiatt választani ezt a terméket, hiszen mindössze 4 százalék lazac van a halszármazékok között. 

macska
Dívány

Almalé

A csomagoláson jól láthatóan feltüntetik, hogy hány százalékos almalevet vásárolsz, de azért ha vizuálisan szembesül az emberrel azzal, hogy a 12 százalék az valójában mennyire kevés, az azért elég rossz érzés. Ebben az almalében tehát vízből van legtöbb, almalésűrítményből és cukorból meg nyilván keveseb. Bár csomagolás szerint van még benne három 3 nagy mosoly és két csipet nevetés is, ezek az összetevők listájára nem kerültek fel. 

almalé
Dívány

Ketchup

A ketchup legfőbb összetevője a paradicsom. Gondolja egy átlagember. Az igazság ezzel szemben az, hogy bármilyen ketchupot emelsz le a polcról, azon vagy egy matematikai feladat van, mint például X kg paradicsom 100 g termékben, vagy egy olyan százalékszám, ami jó, ha több az 50-nél. Ebben például 23 százalék.

ketchup
Dívány

Gyümölcsjoghurt

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályai szerint az ízesített készítmények megnevezésében utalni kell az ízesítőanyagként használt élelmiszer nevére. Vagyis az eperízű joghurt megnevezésbe belefér, hogy mindössze 2 százalék eper van benne. Persze nem állítjuk, hogy egy gyümölcsjoghurtnak joghurtos gyümölcsnek kell lennie, de azért ennél valamivel többre számítottunk. Egyébként nemrég volt is erre vonatkozóan egy tesz, ahol kiderült, hogy elég ritka, hogy sok gyümölcs legyen a joghurtban. 

joghuert
Dívány

Fokhagymakrém

Itt nem olyan rossz az arány, sőt ez a legjobb a felhozatalban, Jó, kerül bele még némi ez meg az, hogy sokáig elálljon, meg egyszerűen lehessen kinyomni, de mégis biztató, hogy 65 százaléknál több fokhagyma van benne. 

fokhagymakrém
Dívány

Energiaital

Jó, belátjuk, hogy az energiaital kapcsán eleve nem számíthat túl sok jóra az ember, de azért egy kicsit reménykedtünk. Nem abban, hogy tele lesz természetes anyagokkal, meg gyümölcsökkel, de abban azért bíztunk, hogy amennyiben azt állítják róla, hogy almás-körtés, abban legalább nyomokban van benne valami ilyesmi. De nincs. Guarna, zöldtea és matekivonat mondjuk került bele (nem sok persze), körte, illetve alma viszont csak a csomagoláson szerepel. 

watt
Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra