Így kérj fizetésemelést a profik szerint

Nem egyszerű magasabb bért kiharcolni magunknak, de jobb esélyeid vannak, ha megtanulsz alkudozni. Íme pár trükk.

A szándék már megvan, de még nem tudod, hogyan vágj bele? A Huffington Post megkért pár szakértőt, ugyan mondják el, hogyan érdemes megkérni a főnököt arra, hogy emeljen a fizetéseden. Az érvelést biztosan nem úszod meg, és lehet, hogy nem marad más lehetőség, váltani kell. 

1. Ne rugaszkodj el a valóságtól!

Az inflációkövető béremelés sem egy rossz dolog, hiszen ez sem egyértelmű dolog mindenhol, de nem feltétlenül kell beérni a pár százalékos emelkedéssel. Persze sokkal nagyobb az esély a sikerre utóbbi esetben, ha a munkavállaló nem rugaszkodik el a valóságtól, ehhez pedig az kell, hogy kicsit utánajárjon annak, hogy mi is a munkaerőpiaci helyzet, mondjuk máshol mennyit keresnek a hasonló pozícióban lévő emberek. Ha pedig szeretnél többet keresni, de adott beosztás ezt nem indokolja, akkor nincs mit tenni, vagy elfogadod, hogy ez a munka ennyit ér, vagy megnézed, hogy van-e esetleg olyan állás cégen belül, ami nagyobb felelősséggel, több feladattal, és emiatt magasabb fizetéssel jár - javasolja Rosemary Haefner a CareerBuildertől. Ha nincs, akkor pedig az is egy lehetség, hogy szépen elkezdesz új munkahelyet keresgélni, hátha valahol egy jobb ajánlat vár rád.

shutterstock 222502768

2. A fizetésemelés nem jár

Day Merril, a 2BDetermined karriertanácsadó cég munkatársa szerint fizetésemelés nem jár csak azért, mert szeretnéd vagy szükséged van rá, de még igazán akkor sem, amikor elvileg megérdemled. Hozzáteszi, amellett, hogy ez egyfajta elismerése a munkádnak, egyúttal azt a célt is szolgálja, hogy ne vándoroljanak el a kompetens, tehetséges alkalmazottak, akikre a cégnek nagy szüksége van. És akkor megint csak oda lyukadunk ki, hogy szépen fel kell sorolni, hogy mi mindent tettél a munkahelyedért az elmúlt évben, és hogyan tudod emelni a tétet a jövőre nézve, így talán belátják, hogy érdemes még több pénzt fektetni beléd.

3. Bizonyíték kell, nem ígéret

Ne általánosságokban beszélj, amikor az eredményeidről van szó, emeld ki, hogy milyen projektekben vettél részt, hogy az erőfeszítéseidnek milyen pozitív hozadékai lettek akár csoport- , akár osztály-, akár cégszinten. És persze nem elég, ha csak annyit mondasz, hogy neked köszönhetően nőttek az eladások vagy a forgalom, társíts számokat is az eredményeid mellé.

4. Gyakorolj a tükör előtt!

Ezt Ted Leonhadrt coach tanácsolja, és azért van rá szükség, mert az ilyen szituációkban nem jó, ha egy pillanatra is elbizonytalanodik az ember, határozottan kell képviselni az érdekeinket. Persze teljesen természetes ha kicsit ideges vagy a beszélgetés miatt, de ha egy kicsit felturbózod az önbizadalmadat és nem felkészületlenül lépsz be a főnököd szobájába, akkor olyan nagy baj nem lehet. A szakértő szerint érdemes egyébként közvetlenül a bértárgyalás előtt egy listát készíteni az eredményeinkről, ez sokat segít.

5. Időzíteni tudni kell

Ha éppen rosszul megy a cégnek, ahol csak lehet, megpróbálnak faragni a költségeken, és leépítés egyre valósabb veszélynek tűnik, akkor értelemszerűen nem tanácsos magasabb fizetésért kilincselni a vezetőségnél. Ha viszont felszálló ágban vagytok, akkor hajrá, használd ki a pillanatot. Persze azt sem árt figyelembe venni, hogy mikor áll össze az éves költségvetés, nehogy arra hivatkozva utasítsák el a kérésed, hogy ez már sajnos nem fér bele, talán majd jövőre. 

shutterstock 380011573

6. A bónusz is jobb mint a semmi

Lehet, hogy a munkáltató nem hajlandó emelni a béreden, de egy egyszeri kifizetéssel kiegyezne. Ken Abosch, a Aon tanácsadó cég egyik fejese szerint érdemes azért a bértárgyalásnál a bónusz ötletét is bevetni, hátha arra szívesebben lecsapnak a feletteseid. Az ilyesfajta teljesítménybérezés nem ördögtől való dolog, és rengeteg helyen alkalmazzák.

7. Tanulj meg jól alkudozni!

Az alkudozás alapvetően arról szól, hogy a felek megpróbálják a lehetőségekhez mérten maximalizálni a hasznukat és minimalizálni a veszteségeiket, a bértárgyalásnál azonban nemcsak magunkra kell gondolni, a főnök "boldogsága" is ugyanolyan fontos. Próbáld meg kideríteni, hogy számára mi a legfontosabb, mit akar, mit szeretne, mitől tart a leginkább, és ez alapján állítsd össze az érveidet. Tudasd vele, hogy miért is lesz neki jobb az, ha többet viszel haza havonta, mert az nem biztos, hogy meggyőzi, hogy felment az albérlet ára vagy iskolába készül a gyerek, mondj olyan dolgokat, amiről tudod, hogy hallani szeretne - tanácsolja Victoria Pynchon, a She Negotiates társalapítója. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra