Mikor kell kiérni a reptérre?

Van, aki azt mondja, hogy az indulás előtt legalább két órával kint kell lenni, mások szerint minimum 3 órát kell számolni, míg vannak, akik szerint egy óra is elég. Mi az igazság?

Repülni alapvetően jó dolog, hiszen az ember valami olyan helyre jut el, ahol új dolgokat fedezhet fel, vagy esetleg kipihenheti a fáradalmakat. A repüléssel járó stresszt viszont sokan kihagynák. Nem is feltétlenül magával a repüléssel járó izgalmakat, sokkal inkább azt a tortúrát, ami a reptéri előkészületeket jelenti. Ennek egyik sarkalatos pontja a folyamatos rohanás és idegeskedés, hogy vajon odaérünk-e még a kapu zárása előtt, vagy maradhatunk otthon, és csak a Google segítségével ismerhetünk meg szép új tájakat. Az örök vita pedig az, hogy vajon a gép indulása előtt mennyivel kell kiérni, hogy elkerüljük a teljes idegösszeomlást. 

Maga a kérdés, hogy mikor kell kiérkezni a reptérre, egy örök konfliktusforrás, ami miatt nyaralások és házasságok mentek már tönkre a világtörténelemben, egyértelmű válasz, viszont nincs rá. Az Elliott próbálta körbejárni a kifejezetten komplex kérdéskört. 

shutterstock 571406200

A reptér és a biztonságiak is szeretik, ha hamar ott vagy

Nem feltétlenül azért, mert ők is izgulnak, nehogy lekésd a nyaralást. A repterek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a lehető legváltozatosabb boltokban és éttermekben tudd elkölteni a pénzedet, és minél több a szabadidőd, annál nagyobb a valószínűsége, hogy legalább egy palack vizet vásárolsz nem túl olcsón. A biztonságiak pedig nem szeretik ha siettetik őket, hiába nagy a sor, hiába ideges mindenki, az ő feladatuk az, hogy alaposan, nyugodtan és kellő körültekintéssel végezzék minden egyes utas biztonsági ellenőrzését, ehhez pedig idő kell. 

Két órával a gép indulása előtt

Ez az az alapigazság, amihez a legtöbben tartják magukat. Nagyjából igazuk is van, de csak nagyjából. Először is érdemes az indulás helyett a kapuk zárásának időpontjához igazítani mindent. Ezt a beszállókártyán találod, és ez az időpont, ameddig mindenképpen ott kell lenned a gépnél, mert utána már egyáltalán nem biztos, hogy felengednek.

Alapesetben a képlet egyszerű, vagyis a reptérre megérkezve fel kell adni a feladandó poggyászokat, végig kell menni a biztonsági ellenőrzésen, esetleg egy útlevélellenőrzésen, majd oda kell fáradni, a kapuhoz, ahonnan indul a gép. Egy tökéletes világban ennek bőven bele kell férni a két órába még úgy is, hogy a duty free részlegen gyorsan kiválasztjuk a legdrágább parfümöt és alaposan befújjuk magunkat vele. De sajnos nem élünk tökéletes világban, így az indulás előtt nemcsak azt kell ellenőrizni, hogy elraktunk-e minden szükséges és nélkülözhetetlen holmit a csomagunkba, hanem még azt is, hogy milyen lassító tényezőkre kell számtani.  

Út a reptérre

Ha a Liszt Ferenc Repülőtérről indulsz, akkor jól meg kell tervezned, hogy mennyi idő lesz a kijutás. Ha tömegközlekedéssel mész, akkor azért, mert például a 100E busz a Deák Ferenc tértől csak félóránként jár, így ha pont lekésed, akkor valószínűleg jobban jársz ha gondolkodás nélkül átszállsz a hármas metróra, és Kőbánya-Kispestnél becélzod a 200E járatot. Ha taxival vagy autóval mész, akkor pedig jóval előtte kezd el figyelni a forgalmat, hiszen bármikor kialakulhat egy dugó. Légy ugyanennyire körültekintő külföldön is, és mindig érdeklődj a szállodában vagy a szállásadódnál, hogy mit javasol, mennyivel hamarabb érdemes elindulni a reptérre az adott időszakban. Ha kocsival mész ki, akkor számold hozzá azt is, amíg parkolóhelyet találsz és onnan besétálsz a terminálig, vagy amíg leadod a bérelt autó kulcsát és papírjait. 

Csomagok

A repterek többségénél két olyan faktor van, ami hosszú várakozást jelenthet, az egyik a csomagfeladás, a másik pedig a biztonsági ellenőrzés. A csomagfeladásnál készülj arra, hogy előfordulhat, hogy egy pultnál egyszerre több gép dolgait is intézik, vagyis hosszú perceket kell majd állni a sorban. Viszont jó hír, hogy aki csak kézipoggyásszal utazik, annak ez a megpróbáltatás azonnal ki is esik, hiszen ha online csekkolt be (és megfelelő méretű csomagja van), akkor amint megérkezik, azonnal mehet is a biztonsági ellenőrzéshez. 

shutterstock 441785272

Rendkívüli események

Nem árt arra sem figyelni, hogy van-e valamilyen olyan nagyobb esemény van az országban, ami miatt indokolt, hogy még korábban érkezz a reptérre. Ilyen ha például ünnepek előtt utazol, vagy mondjuk a nyári csúcsszezonban, de ide lehet sorolni egy nagyobb fesztivált vagy sporteseményt is, ami miatt a reptér forgalma megélénkül. Jó ha annak is utánanézel, hogy az adott reptéren mikor vannak csúcsidőszakok, hiszen általában a kora reggeli és az esti órákban is sorra indulnak egymás után a járatok, így nem nehéz kilogikázni, hogy minél több járat indul, annál több az utazás, vagyis annál nagyobb a sor például a biztonsági ellenőrzésnél is. 

Gyakorlott utazók szerencséje

Aki gyakorlott utazó, az pontosan tudja, hogy melyik napszakban mire számítson, de leginkább azt, hogy mikor merre kell mennie. Egy percet sem hezitál, hogy merre induljon a kapuhoz, már menet közben nekivetkőzik a biztonsági ellenőrzésnek, pontosan tudja, hol van a legközelebbi mosdó, és egyébként is csak kézipoggyászt használ, vagyis ők azok, akik tényleg képesek gyorsan letudni az összes ellenőrzési pontot, és eszük ágában sincs két órával az indulás előtt megérkezni a repülőtérre. Kivéve, ha egy számukra is új reptérről van szó. Ekkor ugyanis még a legtapasztaltabbak is igyekszenek betartani a légitársaságok iránymutatását.

Összegezve

Alaposan tervezd meg az utazásod ezen részét is, hiszen hiába áll minden készen egy jó nyaraláshoz, ha lekésted a járatod. A légitársaságok általában külön fel is hívják a figyelmet arra, hogy mikor kell kiérned, célszerű ezeket betartani, és szintén időt nyerhetsz az otthoni online becsekkolással is. Ha van feladandó poggyászod, akkor valóban érdemes legalább két órával a kapu zárásának időpontja előtt kiérni, főleg ha útlevélellenőrzés is a program része. Ezt javasolja egyébként a Budapest Airport is, ha pedig gyerekkel vagy olyannal utazol, akinek asszisztenciára van szüksége, akkor a saját érdekedben érdemes erre még rászánni pluszban egy kis időt.

Ha kézipoggyászod van, ismered a járást és szintén becsekkoltál otthon, akkor viszont lehetsz egy kicsit ráérősebb, de még így is érdemes legalább másfél, de minimum egy órát rászánni arra, hogy átjuss a biztonsági ellenőrzésen, megtaláld az indulási kaput, nyugodtan elmenj még a mosdóba és ne utolsó pillanatban, rohanva érkezz meg a repülőhöz. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra