Megveszed a legdrágább telefont, majd ráköltöd még a negyedét

Veszel egy csúcsmodellt és közben észre sem veszed, hogy még hány tízezer forintot költesz, hogy valóban minden nap a legtöbbet hozd ki belőle.

2017-ben sorban jelentették be a gyártók a menő telefonokat, a legtöbbnek már kapásból két kamera van a hátlapján, vagy éppen mesterséges intelligencia került bele, és egyébként is mind olyan képeket csinál, hogy azzal a World Press Photora is be lehetne nevezni. Egyébként is szépek, vékonyak, dizájnosak, és ha azt akarod, hogy elismerjenek az üzleti életben vagy csak a villamoson, akkor jobb ha rászánod azt a pár száz ezer forintot, hiszen a tükrös szelfiken sem mutat túl fényesen egy két évvel ezelőtti modell, legalábbis vannak, akik ezt szeretnék velünk elhitetni 

De az élet nem áll meg az után, hogy kifizetted a telefonodat, összeszedtük, hogy mennyibe is kerülnek igazából a csúcskészülékek. Már ha ezeket mind megveszed hozzá. Persze egy szóval sem állítjuk azt, hogy a telefonnal ne kapnál meg mindent, amire csak szükséged van, viszont van néhány olyan kiegészítő, ami gyakorlatilag elengedhetetlen ha biztonságban szeretnéd tudni a készüléked, vagy ha ki akarod használni azt, amit valójában tud és tényleg élvezni akarod, hogy a telefonod igazi kis erőmű, vagy ki tud váltani egy laptopot is. Élni persze mindegyik nélkül lehet, de a legtöbben még bőven költenek a telefonvásárlás után is a készülékre, és itt most nem is számoltuk bele azt sem, hogy milyen havidíjjal és adatforgalommal érdemes kalkulálni. 

Apple iPhone X 

Az Apple telefonok sikere megkérdőjelezhetetlen, sokan még akkor is megveszik a legújabb típust, ha fogalmuk sincs mennyivel tud többet mint az előző. A bejelentéskor az iPhone X modell ára 999 dollárt kóstált, itthon 379 990 forint az induló ár, de ezen már nem lepődik meg senki, tudjuk, hogy más az árképzés, az ÁFA, a váltási arány és minden. Szóval tételezzük fel, hogy megvetted a 380 ezer forintos telefont. Azt hiszed itt vége a költekezésnek? Sajnos nem. 

shutterstock 749114053

Kell rá egy tok

Meg kell hagyni, tényleg gyönyörű ez a telefon, csak az üvegborítás nem túl szerencsés akkor, mikor kiesik az ember kezéből. És hát előbb-utóbb ki fog esni az ember kezéből. Vérmérskéklettől függ, hogy a plüss nyuszis vagy a törésbiztos bumszlit vásárolod meg, de annyi egészen biztos, hogy egy majdnem 400 ezer forintos telefont nem feltétlenül érdemes egy 1 dolláros, Kínából rendelt tokkal védeni. A megoldás a legtöbbeknél egyébként a pár ezer forintos tok és a nem mindig szép üvegfólia szokott lenni, számoljunk erre 7000 forintot. 

Biztosítás

Az Apple telefon szép, lehet másoknak is megtetszik, és egy óvatlan pillanatban eltűnik. Vagy csak sikerül úgy leejteni, hogy azon már a tok sem segít. A lényeg az, hogy megsérül és a javítani kell, ami nem olcsó, kivéve ha az embernek van biztosítása. Egy új készülék esetében ez az iStyle-nál 17 900 forintba kerül mindez 3 évre, ami egyébként nem is rossz ár a piacon. 

Fülhallgató

Mivel nincs jack bemenet, így több választása is van annak, aki szeretne zenét hallgatni a készülékén. Az egyik, hogy használja a hozzácsomagolt fülhallgatót, ez a költséghatékony megoldás. A másik, hogy használja a régi fülhallgatóját és a dobozba csomagolt átalakítót, amit viszonylag nehéz nem elhagyni, és minden soron következő darab 3900 forint lesz. Vagy vehetsz egy új bluetooth fülest is. Ha márkahű szeretnél lenni ez 59 900 forintba fog kerülni, sima bluetooth fülhallgatót persze már olcsóbban is vehetsz. 

A vezeték nélküli töltő

Ha már egyszer lehet tölteni vezeték nélkül is a telefont, akkor jó ha ezt élesben is megtehetjük, csak hát ehhez kell egy vezeték nélküli töltő, ami nem az alapfelszereltség része. Az Apple oldalán ennek a kiegészítőnek az ára 21 932 forinttól kezdődik. 

GettyImages-869823684
Justin Sullivan / Getty Images Hungary

Járulékos költségek

Ide soroltuk az olyan költségeket, mint például az appok díjja, vagy például az extra tárhely az iCloudba, hogy meglegyenek a fotóid. Ez persze szintén embertől függ, de azért legrosszabb esetben is úgy 1000 forintot csak rákölt az ember néhány valóban hasznos és jó applikációra, illetve havi 299 forinttal kell számolni, hogy 50 GB tárhelyet kapjon az ember, ez a következő iPhone megjelenéséig 3600 forint lesz, vagyis olyan 4500 forinttal lehet kalkulálni. 

Összegzés

Az olyan költségeket nem számoltuk, mint egy külső akkumulátor vagy ha valamilyen extra kiegészítő, mint mondjuk egy LED vaku, egy szelfibot vagy egy autós töltő jelenthet. Vagyis ha nem is veszel hozzá új fülhallgatót, akkor is 51 332 forintot költöttél a telefonodra, így összesen 431 322 forint a legalapabb iPhone X készüléked. 

Samsung S8 és Note 8

244 990 forintba kerül a Samung S8 készüléke, a Note 8-ért pedig mostanában 334 ezer forintért lehet hozzájutni. Természetesen itt sincs vége a kötelező költéseknek, de nézzük mennyibe kerül majd, mire mindened megvan hozzá. 

Tok

A Led View tok az előlapját is védi a karcolásoktól, miközben a legfontosabb információiról sem maradsz le, igaz, mindez 17 990 forintba kerül. A Clear View tok 12 990 forint, míg a sima Clear Cover tok 5999 forint lesz, ez a legegyszerűbb darab, és ha még üvegfóliát is szeretnél rá, akkor még erre kell rászámolni az összeget. 

GettyImages-660217680
Drew Angerer / Getty Images Hungary

Biztosítás

A Telekomnál havi 2999 forintba kerül egy ilyen összegű telefonra a biztosítás, ez nem a legdrágább csomag, viszont véd akkor is, ha ellopják a készülékedet. Ez egy évre 35 880 forintba kerül. 

Vezeték nélküli töltő

8999 forintért már lehet kapni Samsung vezeték nélküli töltőt, ez gyakorlatilag egy kis téglalap, erre kell tenni a telefont. Míg ha valami esztétikusabbat szeretnél, akkor 19.990 forintot kell kifizetni egy állítható töltőért. 

Dex dokkoló

Ez az a dokkoló, amihez már csak egy monitort, billentyűzetet és egy egeret kell csatlakoztatni és máris kilőheted vele a telefonod tartalmát, dolgozhatsz nagyképernyős módban. Az S8 és a Note 8 telefonoknak pont ez az egyik legnagyobb vonzerejük, úgyhogy kár lenne ezt nem kihasználni. A dokkoló 39 990 forintba kerül. 

Járulékos költségek

Szintén tételezzük azt fel, hogy néhány applikációt megveszel, mondjuk ezer forint értékben, és vegyük hozzá, hogy szeretnéd a Samsung saját felhőjében tárolni a fotóidat és a telefonod beállításait, amire nem elég a 15 GB. Az 50 GB-os csomag 265 forintba kerül havonta, vagyis az egész egy évre vetítve 5380 forint. 

GettyImages-841569594
Bloomberg / Getty Images Hungary

Összegzés

Mivel nem kell hozzá új fülhallgatót venni, így azzal nem számoltunk, illetve az olyan extrákkal sem, mint mondjuk a VR-szemüveg vagy a 360 kamera. Tehát S8 esetén 96 230 forintra jönnek ki a pluszköltségek, vagyis a 244 990 forintos telefon mindennel együtt 341 220 forint. Ha pedig Note 8-at vettél, akkor gyakorlatilag ugyanerre az összegre számíthatsz, így a készüléked összesen 430 230 forintba kerül. 

Huawei P10 és Mate 10 Pro

A Huawei két csúcskészüléke nem lesz annyira durva mint a vetélytársaké, bár tény, hogy a 159 990 forintos P10 és a 254 990 forintos Mate 10 Pro telefonra is lehet még költeni. 

Tok

Természetesen a Huawei is készült gyári tokokkal, a gyári hátlap 3990 forint, de ha smarttokot vennél, vagyis olyat, ami a telefon előlapját is védi, de egy csomó funkciót elérsz anélkül, hogy kinyitnád a tokodat, azért már 6490 forintot kell fizetni. A Mate 10 Pro esetében a telefon előlapját is védő gyári tok 5990 forintba kerül, rugalmas hátlapot pedig mellékelnek a gyári csomagoláshoz. 

Biztosítás

Ugyanúgy a szolgáltatónál tudsz biztosítást kötni, mint a Samsungok esetében, bár érdemes körbenézned a piacon, mert néhány cégnél a lakásbiztosítás kiegészítő tételeként hozzá lehet csapni az okoskészülékek biztosítását is. De ha marad a Telekom, akkor itt is a 2990 forintos havidíjjal kell számolni, vagyis évente 35 880 forint lesz az, hogy biztonságban tudd a telefonod. 

GettyImages-645928390
Bloomberg / Getty Images Hungary

Fülhallgató

A Mate 10 Pro készüléken sincs már jack dugó, van cserébe átalakító, illetve egy USB-C típusú fülhallgató. De ha ez nem megfelelő, mert például olyat szeretnél, ami sokkal jobban szól, akkor marad a bluetooth megoldás, aminek az ára teljesen preferenciafüggő. 

Járulékos költségek

Nagyjából ugyanazokkal a költségekkel számoltunk, vagyis 1000 forint alkalmazásokra, és mivel nincs külön gyártói felhő szolgáltatás, itt most a Google tárhelybővítés árát vettük alapul, vagyis mikor havi 690 forintért kapsz 100 GB extra tárhelyet, ez pedig egy évre vetítve 8280 forintot jelent. 

Összegzés

A Huawei zászlóshajóira nem feltétlenül azért nem kell sokat költeni, mert mindent belepakoltak a dobozukba, hanem mert például a készülékek nem támogatják a vezeték nélküli töltést, vagy mert a gyártónak nincs hozzá külön dokkolója (oké, a Samsung Dex dokkolóval ez a készülék is kompatibilis). Aki szeretne, vehet hozzá 360 kamerát, okos kiegészítőket és a többit, de szigorúan véve a P10 telefonra 51 650 forintot költhetünk még rá, igaz, ekkor már a drágább tokot vásároltuk meg. A Mate 10 Pro esetében ez az ár 50 150 forint lesz, viszont ebbe még nem kalkuláltuk bele az új fülhallgató árát. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek