Minden, amit a karácsonyfa-vásárlásról tudni akartál

Amennyiben szeretnéd megkímélni magad a traumától, hogy egy olyan csenevész karácsonyfával kelljen kiszúrnod szeretteid szemét (remélhetőleg nem szó szerint!), amelytől minden jó érzésű harkály elfordítaná a tekintetét, tegyél magadnak egy szívességet, és ne az ünnep előtti utolsó délutánon indulj beszerzőkörútra. Cikkünkből nemcsak az árakról tájékozódhatsz, hanem a tökéletes példány felkutatásához is hasznos tippeket kaphatsz.

Először is egy jó hír: a karácsonyfa árak nem változtak számottevően a tavalyi évhez képest. Ettől függetlenül azért nem teljesen mindegy, hogy hol ejted meg a vásárlást. Ha Budapesten élsz, készülj fel rá, hogy kénytelen leszel mélyebben a zsebedbe nyúlni.

Honnan jön a fenyő?

A Magyar Díszkertészek Szövetségének adatai alapján Magyarországon mintegy 2 ezer hektáron termesztenek fenyőt, ebből a karácsony közeledtével mintegy 400-500 hektárnyit vágnak ki. Az 5-10 éven át cseperedő fák főként Zala, Vas és Somogy megyékből származnak, ahol a hat-nyolc nagyobb gazdálkodó mellett több száz kistermelő is ténykedik – olykor a kert végében.

GettyImages-135281122
Oli Scarff / Getty Images Hungary

A kínálatban mindazonáltal nem csupán hazai fenyőkkel találkozhatsz, az ünnepi szezonban gazdára találó 2-2,5 millió fából egymillió darab importból érkezik, jellemzően Dániából vagy Németországból. Az, hogy a fa honnan van, a vásárlásnál sem másodlagos. Míg a külföldi fenyőket rendszerint november 10. körül termelik ki, addig itthon jóval később, november végén, december első napjaiban történik meg ugyanez. Az import változat éppen ezért jóval „hullékonyabb".

Mennyi az annyi?

A fenyőfa piacon három fajta vívja rendületlen küzdelmét. A legnépszerűbb Nordmann-fenyő az eladott mennyiség 47 százalékát teszi ki, melyet árban lassan kezd behozni az egyre jobban, 43 százalékos arányban fogyó luc, míg a sor végén az ezüstfenyő kullog 9 százalékkal. Ami a piszkos anyagiakat illeti, jelenleg a következőkre számíthatsz:

  • lucfenyő (50–100 centiméteres): 3 ezer forint
  • Nordmann-fenyő (60–80 centiméteres): 5 ezer forint
  • ezüstfenyő (70–100 centiméteres): 4 ezer forint

(A nagyobb fákat a korábbi évekhez hasonlóan darabárban adják.)

Mi a különbség?

Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke szerint a vásárlók körében nem véletlenül a Nordmann-fenyő a favorit. Előnye, hogy fényes, hosszú, puha tűi vannak, amelyek nem hullanak, és maga a fa is csinos termetű.

A lucfenyő apró tűi elég hamar lehullanak, ugyanakkor a jellegzetes, finom fenyőillat csakis erre a fajtára jellemző, ezért sokan ragaszkodnak hozzá. Érdekes módon az ára növekedett az idén (már megközelíti a Nordmann-fenyőét), egyesek szerint azért, mert egyre kevesebben termesztik és emiatt hiány van belőle

Az ezüstfenyő ellenben hiába elegáns, tűlevelei rendkívül szúrósak, ezért kevésbé népszerű. 

GettyImages-158019180
Joern Haufe / Getty Images Hungary

Összegzésként elmondható, hogy ha elő fenyőre vágysz, de nem szeretnél hosszasan tűkön ülni/állni, a Nordmann- vagy az ezüstfenyő a legtutibb választás. Vannak ugyan, akik a feketefenyőre esküsznek, mert annak sem hullik a levele, de ez némi lemondással jár. Szépsége ugyanis meg sem közelíti a két legnépszerűbb fajtájét.

Hol vegyem meg?

A Magyar Díszkertészek Szövetsége azt javasolja, hogy valamelyik kertészeti árudában, mert ott decemberben kivágott fát kaphatsz, ami szebb és tartósabb. Az utak menti árusokkal viszont nem feltétlenül jársz jól, mert fenyőiket általában november második felében termelik ki, így gyorsabban elvesztik frissességüket.

Milyen akciók vannak?

Elég jók! Az Oázis Kertészetben például levásárolhatod a fenyőfa árának egy részét: méterenként egy ezer forintos forintos kupon ütheti a markodat, amelyet december 27. és 2018. január 31. között válthatsz be.

Az IKEA szintén levásárlásos kedvezménnyel támad. Nálunk fixen 5990 forintért szerezheted be a fádat, melyhez a klubkártya birtokában egy 3 ezer forintos utalvány jár. Ezt 2018 januárjától márciusáig végéig használhatod fel.

shutterstock 199351409

És ha nem akarok vágott fenyőt?

Az egyik kézenfekvő megoldás a gyökeres fenyő. Legalábbis, ha ki tudod ültetni a szabadba, mert a fűtött szobában nem hozza túl sokáig. Nincs hová? Még így sem kell lemondanod róla, mivel az Oázis egy kölcsönzéses konstrukciót is kínál. Ha január 2. és 7. között visszaviszed hozzájuk a cserepes fenyőt, levásárolhatod az összeg felét. Ebből a legolcsóbb 4590 forintba kerül.

A másik tűlevélmentes kiút nyilván a műfenyő, ami már fényőillatú változatban is elérhető. A vásárlás előtt azonban alaposan nézz körül, mert áruk és minőségük viszonylag széles spektrumot ölel fel: 5 ezer forintnál kevesebből biztosan nem fogod megúszni, míg a prémium termékek százezrekkel tehetnek szegényebbé. És véletlenül se ringasd magad abba a hitbe, hogy döntéseddel a környezetet is kíméled.

Ha műanyag fenyőt vásárolunk, elég csak arra az ökológiai lábnyomra gondolni, amit az áru az európai országokba való fuvarozásakor hagy. Ráadásul míg az élő fenyőket az ünnepek elmúltával elégetik vagy komposztálják, addig a szemétre kerülő, megunt vagy amortizálódott műfenyő talán soha nem bomlik le

– hívta fel a figyelmet Biza Klára.

Nincs kedvem cipekedni. Mit tegyek?

Kérj házhoz szállítást! Mondjuk a Silvanus kertészetnél, amely december 21-én ingyen viszi ki a náluk vásárolt karácsonyfákat, feltéve, hogy a III. kerületben, Pomázon vagy Szentendrén laksz. Apropó, környezetvédelem. Ha ez is fontos a számodra, csekkold le a Kantaa futárszolgálat ajánlatát, ami bringával fuvarozza el hozzád karácsonyfádat a belvárosban egy előre megbeszélt időpontban. Valahogy így: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek