10 növény, melynek a NASA szerint a hálódban lenne a helye

Nem pusztán esztétikai szempontból érdemes megakadályoznod, hogy hálószobád sivatagos jelleget öltsön. Ha a megfelelő növényekkel bástyázod körül magad, az kifejezetten jótékony hatással lehet az életminőségedre.

A növények áldásos tevékenysége nem áll meg a légtisztításnál. A kizöldített otthoni környezet támogatásával könnyebben birkózhatsz meg a stresszel, szorongással, és ezáltal az álmatlansággal, sőt a megfázással is. Vagyis összességében sokkal jobban érezheted magad a bőrödben. Most már az sem kérdés, hogy ehhez milyen növényeket tanácsos beszerezned. A NASA és az American College korábbi kutatásába nemrég az Elle Décor és a The Joy of Plants ásta bele magát, melynek köszönhetően megszületett a hálószobában tartható növények TOP10-es listája.

1. Aranypálma: Egyetlen növény sem jó annyira a beltéri légszennyeződések felszámolásában, mint a madagaszkári aranypálma. A kutatók szerint leginkább azok számára ideális, akik hajlamosak a náthára és arcüregi problémákra, mert növeli a páratartalmat, ami megkönnyíti a légzést és az elalvást.

shutterstock 623270831

2. Aloe vera: A gyógyhatású növény a légtisztítás tekintetében a második helyen áll a NASA listáján. Egyrészt rengeteg oxigént bocsát ki, ami alapvetően is ideálissá teszi a hálószobád számára, ráadásul segít megszabadulni a lakás levegőjében felhalmozódó káros anyagoktól, mint amilyen a tisztítószerekből származó benzol, vagy a lakkokban és farostlemezből készült bútorokban lakozó formaldehid. Egyszóval: szuper tisztán tartja a levegőt.

3. Közönséges borostyán: Az örökzöld növény nemcsak a csúnya házfalak elfedésére vagy karácsonyi dekorációnak alkalmas. Az American College of Allergy, Asthma & Immunology kutatói szerint a penész elleni küzdelemben is éppúgy jeleskedik: mindössze 12 órára van szüksége ahhoz, hogy leszámoljon a spórák 78 százalékával.

shutterstock 370330106

4. Törpe datolyapálma: Ha növényeid földi pályafutása leginkább hetekben mérhető, ennél nem találsz jobb választást. Remekül tolerálja a szórványos öntözésből fakadó szárazságot, sokáig él, és tökéletesen alkalmas a beltéri légszennyező anyagok, különös tekintettel a xilol eltávolítására.

5. Szobapáfrány: A szemrevaló növény a viktoriánus korszak óta a lakások dísze, és nem véletlenül. A NASA eredeti listáján a kilencedik helyen áll – elsősorban a formaldehiddel vívott harcban szerzett érdemei miatt.

shutterstock 622845155

6. Rákvirág: Ezt szintén az igénytelen szobanövények között emlegetik. Mivel rendkívül alacsony a fényigénye, a hálószobád sötét sarkába száműzve sem fogod tudni egykönnyen kinyírni. Minél nagyobbra nő, annál több méreganyagot távolít el a levegőből.

7. Vitorlavilág: A szemet gyönyörködtető növény a levelein keresztül nyeli el a penész spóráit, miközben akár 60 százalékkal is javíthatja a légminőséget.

shutterstock 656515426

8. Zöldike: A viharos gyorsasággal terebélyesedő növény mindössze két alatt végzi el a piszkos munka oroszlánrészét, megszabadítva a káros anyagok 90 százalékától. Ha porallergiában szenvedsz, ne is keresgélj tovább, mert sokat segíthet tüneteid enyhítésében.

9. Botpálma: Ez a pálmaféle ugyancsak kimeríti a hasznos növény fogalmát. Amennyiben hálószobádban helyezed el, a formaldehidnek, az ammóniának, a xilolnak és toluolnak egyaránt bottal ütheted majd a nyomát.

10. Kislevelű fikusz: Erényei főleg a szőnyegekből és bútorokból szivárgó szennyeződések eltávolításában mutatkoznak meg, mint az említett formaldehid és benzol, illetve egy harmadik fenyegetés, a triklóretilén.

shutterstock 755301730

Az irodában is hasznosak

A statisztikák szerint egy átlagos városlakó az ideje 90 százalékát a négy fal között tölti, ami minden, csak nem ideális. A Royal Horticultural Society szakértői ugyanakkor megállapították, hogy ha beviszed a külvilágot az otthonodba, vagyis növényekkel népesíted be lakásodat, mérsékelheted azokat a negatív hatásokat, amelyek a betondzsungelben tengődve érnek.

A tudományos vizsgálatok alapján a növények stresszmentesítő, hangulatjavító szerepe más helyeken is érvényesül: az irodai dolgozók például produktívabbak lesznek a jelenlétüktől, a kórházi betegek pedig jobban viselik a fájdalmat.

De talán ennél is fontosabb, hogy megkötik és kiszűrik a szennyeződéseket a levegőből, amelyeket éves szinten több ezer halálesettel hoznak összefüggésbe. A kutatók ezért azt mondják, hogy a beltéri növények által megteremtett jobb légminőség számos egészségügyi előnnyel jár.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek