Soha nem találnád ki, honnan érkezik hozzánk a legtöbb banán

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy nemzetközi kutatócsoport részeként igyekezett felgöngyölíteni az Ecuadortól Európáig érő - meglehetősen szövevényes - kereskedelmi láncokat, hogy a végére járjon, honnan importálja hazánk a legtöbb banánt. Kutakodásuk elég váratlan eredménnyel zárult.

A káliumban is gazdag banán népszerűségét jól mutatja, hogy a világ legkeresettebb gyümölcsének számít, és ennek megfelelően az importban is az első helyen áll, vagyis ebből hozzák be a legtöbbet az Európai Unióba.

A TudatosVásárló.hu cikke megjegyzi, egy megvásárolt banán ökológiai lábnyoma akkor lenne a legkisebb (tehát környezetvédelmi szempontból akkor lenne a legkevésbé káros), ha közelről, egyenesen a termelő országból érkezne Magyarországra. Ahogy azonban azt bizonyára sejted, a környező vidékeken nem túl kedvezőek a feltételek a gyümölcs termesztéséhez. 

Jó eséllyel ecuadori banánt majszolsz

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) szerint az Európába behozott banán legnagyobb része ecuadori eredetű. A dél-amerikai ország a világ legnagyobb exportőreként ismert, Világpiaci részesedése eléri a 24 százalékot, ami azt jelenti, hogy irtózatos mennyiségen, közel százmillió kilón ad túl hetente.

A matrica titkai

Ha a következő matricákat látod a banánon, akkor elkönyvelheted, hogy az ecuadori termelők munkájának gyümölcse került hozzád: Bonita, Chiquita, Citronex, Cobana, Del Monte, Derby, Dole, Don Mario, Equapak, Excelban, Fair Nando, Favorita, Fyffes, Golden B, Golden Bio, Onkel Tuca, Pretty Liza, Selvática, Slobana vagy Valentina.

A földrajzi korlátok fényében kijelenthető, hogy ha a banánnak már mindenképpen távolról kell jönnie, legalább jöjjön a legrövidebb úton. Csakhogy a kereskedelmi láncok vizsgálatából kiderült, hogy Ecuador több száz banántermelője mintegy 200 nagyobb exportcégnek értékesíti áruját. És ezzel még korántsem ér véget a történet. Az exportcégektől ugyanis nagykereskedők veszik át, majd adják tovább kézről-kézre a gyümölcsöt.

shutterstock 375477457
Shutterstock

Ezt tükrözi az is, hogy a MIT grafikonjai szerint a legnagyobb banánexportáló országok élmezőnyében Ecuador és Costa Rica után rögtön Belgium következik, ami az USA után a második legnagyobb értékben importáló ország.

Közelebbről jön, mint gondolnád

Magyarországra meglepő módon nem a legnagyobb dél-amerikai termelőtől, és nem is a legjelentősebb európai importőrtől, hanem lényegesen közelebbről érkezik a banán. Az itthon kapható termés 37 százalékát

Szlovákiából vásároljuk.

Ha feldolgoztad az információt, hozzátennénk, hogy a fennmaradó mennyiség teljes egésze szintén európai eladóktól származik, méghozzá Belgiumból, Ausztriából és Franciaországból.

kepernyofelvetel 13.png
MIT / Tudatos Vásárlók Egyesülete

A szlovák kereskedők egyébként nagyjából 70 százalékos arányban közvetlenül a termelő országokból – elsősorban Ecuadorból, Kolumbiából és Kamerunból – szerzik be árujukat, a maradék 30 százalékot pedig a csehektől és franciáktól importálják.

Az érlelés már itt történik

Ahhoz, hogy a banán ennyit utazhasson, és ne satnyuljon el, mire a kosaradba teszed, az kell, hogy éretlenül, még zölden szedjék le. Ezután hűtve szállítják, és csak a célországban kezdik meg mesterséges érlelését.

Luxor, Banana Island, Banana Tree, Egypt, Oct 2004
Wikipedia

Hazánkban a Budapesti Nagybani Piacon működik a legnagyobb ilyen üzem. Itt banánérlelő kamrákban történik a mesterséges érlelési folyamat: az éretlen banánt 15 Celsius-fokon nitrogén-dioxiddal kezelik, hogy besárguljon.

Küszöbön a banánválság?

A Pénzcentrum még szeptemberben az Independentre hivatkozva írta meg, hogy végérvényesen eltűnhet a banán a magyar üzletek polcairól, a gyümölcsöt ugyanis egy agresszív gombafaj fenyegeti, ami akár teljes kihalásához is vezethet. Ha azt hiszed, hogy a cikk biztos túloz, jobb ha tudod, hogy egyszer már történt hasonló eset.

A világ legnépszerűbb banánfajtája évtizedeken át a Gros Michel volt, egészen addig, amíg az ötvenes években megtámadta egy gombafaj, ami teljes egészében elpusztította. A termelők emiatt tértek át a Cavendish fajtára, amely jelenleg a banánexport 99 százalékát adja. Ezt támadta meg egy TR4 nevű gombafaj, melyet veszélyesebbnek tartanak annál, mint ami kiirtotta a Gros Michelt.

Elég egy adag fertőzött por ahhoz, hogy futótűzként terjedjen el autók, víz vagy szél segítségével, és fertőzést okozzon ott, ahová eljutott

– nyilatkozta a CNN-nek Dan Koeppel, a Banán: a gyümölcs sorsa, amely megváltoztatta a világot című könyv szerzője.

A gomba által okozott fertőzés, ami elpusztítja a növényeket, már Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában és Afrikában is felütötte a fejét. Bizonyos vélekedések szerint ezért a világ teljes banántermelése veszélyben lehet. Szakértők egy csoportja arra jutott, az egyetlen megoldás talán az lenne, ha felégetnék a földeket.

Közben viszont szerencsére fény derült egy kevésbé drasztikus kiútra is. A Queensland University of Technology kutatói sikeresen módosították a Cavendish fajtát, ami így már ellenáll a fertőzésnek. 

Nálunk egyelőre nem tapasztalható hiány

Miután megjelent a banánapokalipszisről szóló hír, a Dívány több nagy láncot is megkérdezett, hogy a gombafaj megjelenése okozhat-e ellátási zavarokat, illetve áremelkedést a hazai boltokban. Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője akkor azt mondta, egyelőre nem tapasztalnak semmilyen problémát.

A banán ára nagyban függ természetesen a vásárlói igényektől, azaz a kereslet-kínálat párosától. A vásárlói igényeket pedig nagyban befolyásolja több tényező a zöldség-gyümölcs kategória tekintetében: a helyettesítő termékek árfekvése, az elérhetőségük, és az időjárás. Banánnal foglalkozó partnereink megkérdezése alapján létező betegségről van ugyan szó, de vészhelyzetről egyáltalán nem beszélhetünk. Az európai ellátottság véleményük szerint teljes mértékben biztosított, nincs semmilyen ellátottsági probléma az említett betegség miatt.

Hasonló választ kaptunk az Aldi Magyarországtól is. Pákolicz Attila, az áruházlánc kommunikációs ügynökségének vezetője közölte:

A banán esetében semmilyen fennakadást nem tapasztalunk a szállításban, továbbra is elérhető mind a 125 magyarországi üzletünkben a kedvelt gyümölcs, amely esetében áremelkedésre sem számítunk.

Jobban jársz a biobanánnal

A Tudatos Vásárlók Egyesülete májusban összesen 15 különböző márkájú banán növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgálta meg. Ezek közül nyolcnál mutattak ki vegyszermaradványokat, de mindegyik messze a határérték alatt volt. A vizsgálat során egyértelműen a fairtrade és a bio minősítésű termékek szerepeltek a legjobban. Egy kivételével egyáltalán nem találtak bennük káros anyagokat.

Unod a banánt?

Akkor készíts karamellás-banános fordított tortát vagy krémes banánfagyit, és ne hagyd, hogy bárki is azzal tántorítson el a finom falatoktól, hogy a gyümölcsön lévő fehér izé az apokalipszis háncsszerű lovasa.

shutterstock 598979300
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek