Így ápold az arcbőrödet 30 felett

A ráncok elleni küzdelmet nem lehet elég korán elkezdeni, ebben segítünk egy szakember közreműködésével.

A bőrünk kitüntetett figyelmet érdemel, függetlenül attól, hogy mennyire zavar az, hogy az idő nyomott hagy rajta. Pápai Juci professzionális szépségterapeutával, az Adrienne Feller márka győri referenciaszalonjának tulajdonosával jártunk utána annak, hogy a harmadik X után mi változik meg, és mi a megfelelő bőrápolási rutin.

A kezdetek

Az öregedés első jeleivel már 20-as éveink elején találkozhatunk, és ennek az okai összetettek. Érdemes már előtte is rendszeresen, nagyon odafigyeléssel ápolni bőrünket, hiszen ezzel a folyamat lassítható, kitolható. Az első tünetek közé tartoznak az apróbb ráncok, illetve a mimikai ráncok mélyülése, és ez a kor előrehaladtával felgyorsul. "Már ilyenkor is érdemes a szemkörnyékápolásra odafigyelni. Emellett a 30-as éveink felett csökken a faggyúmirigy működése, lassul a sejtek anyagcseréje, a bőr megújulásra, regenerálódása, a kollagénrostok újraképződése. Ilyenkor már fontos szerepet kap a bőr táplálása is" - figyelmeztet a szépségterapeuta.

Így változik a bőr szerkezete a korral

Húsz és harminc év között minimális ráncok, minimális pigmenteltérések ugyan megjelennek, de még nyoma sincs a keratózisnak, azaz elszarusodásnak, és ebben a korban egy minimális smink is elég a tökéletes külsőhöz.

Harminc és negyven év között korai vagy enyhe öregedésről beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy megjelennek például a mosolyvonalak, a korai fénykárosodásnak a jelei.

Negyven és ötven év között előrehaladott az öregedés, már észlelhetőek a keratózisok és nyugalomban is láthatóak a mélyebb ráncok, emellett értágulatok és különböző színi eltérések jelennek meg.

Hatvan és hetven év között pedig súlyos öregedésről beszélhetünk, a bőr sárgás, szürkés színű lesz, gyakoribb a rosszindulatú bőrdaganat előfordulása. Sminkelni ebben a korban már nem nagyon lehet, mert a dekorkozmetikumok megülnek a ráncok között.

Persze egyénenként változó, hogy kinél mikor, hogyan jelentkeznek az öregedés jelei, és a genetika, az életvitelünk, a bennünket ért stressz, a vízfogyasztás, a táplálkozásunk, illetve a napi bőrápolási rutin is a befolyásoló tényezők között van. "A rendszeres, reggeli, esti teendők, tisztítás, újrahidratálás, táplálás fontos szerepet tölt be, de ezek mellett érdemes odafigyelni az étkezésekre, de az elegendő mennyiségű alvás is fontos szerepet kap, hiszen a bőrünk testünk szerves részeként ekkor méregtelenít, segítve ezzel a regenerálódást" – tette hozzá Pápai Juci.

Meg persze a bőrtípus sem mindegy, akiknél erőteljes faggyúmirigy működés, azoknak elég számukra egy enyhébb tápláló készítmény, ám ott például előtérbe kerül az arc rendszeres tisztítása kozmetikus segítségével.

shutterstock 518711719

Mit és mikor?

Az arclemosó, hidratáló és tápláló krémek, szemránckrém, aromavizek használata napi két alkalommal javasolt. E mellett heti egy arcradírozás, tápláló pakolás, alkalmanként pedig elixír, azaz koncentrált hatóanyag bevitelre is szükség van. "Reneszánszukat élik az arcolajok, melyek mélyen és komplexebben ápolják a bőrt. Fontos a termékek minősége, azok összetevői, a magam részéről kizárólag 100%-ban természetes termékeket ajánlom, hiszen minden, amit a bőrünkre teszünk nagy részben felszívódik szervezetünkben. Megemlíteném az illóolajtartalmú termékeket, melyek a bőr mélyreható regenerálásán túl az illatuk által az idegrendszerre is jótékonyan hatnak. Példának kiemelném a damaszkuszi rózsa illóolaját, amely a női minőséget erősíti és hatékonyan stimulálja a sejtek működését, ezáltal erőteljesen fiatalítja a bőrt. A megfelelő kozmetikum megtalálásához érdemes szakember, kozmetikus, szépségterapeuta tanácsát kikérni. A szépségápolás fogalmába nemcsak az arcbőr, de a test ápolása is beletartozik. A testolajok éppúgy, mint az arcolajok a bőr ápolása és regenerálása mellett a lélekre is felemelően hatnak és az egészséget is támogatják. A hidegen sajtolt növényi magolajok a vitalitást, az erőt ezáltal a szépséget hordozzák magukban.”

Nemcsak az a fontos, hogy milyen termékeket használunk, hanem az is, hogy milyen sorrendben alkalmazzuk ezeket: "A tisztítás után aromaquával, azaz virágvizek elegyével töltődik a bőr újra ásványi anyagokkal, ezt követi a kiválasztott arcolaj, majd a tápláló vagy hidratáló krém használata és a szemránckrém. Heti 1 alkalommal javasolt arcradír használata az arclemosó után, így eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, hogy frissítsük, pezsdítsük a bőrt. Heti egy alkalommal mélytisztító maszk használata erővel és vitalitással ajándékozza meg a bőrt. Az elixíreket heti 3-4 alkalommal az arckrém alá helyezzünk fel" - sorolta a teendőket.

Csak pozitívan!

Természetesen mint az élet minden területén, itt is vannak tévhitek: "Kozmetikusként tapasztalom, hogy a zsíros bőrű vendégek kerülik a hidratálást, mert azt gondolják nincs rá szükség, pedig igenis van. A vízveszteség ugyanúgy jelen van itt is, mely az apró ráncok kialakulásának előszobája. Sokan gondolják azt is, hogy az arckrémet használhatják szemkörnyék ápolására is, ám ide a bőr szerkezete miatt más hatóanyagokra és állagú krémekre van szükség. Típushiba továbbá a nem megfelelő krém használata, mert sok esetben a vendégek nem tudják reálisan felmérni bőrük állapotát. Ezért érdemes szakember segítségét kérni az otthoni ápolással kapcsolatban is."

Persze nemcsak a kozmetikumok használatával vehetjük el a harcot az öregedés első jelei ellen, fontos az egészséges táplálkozás, a mozgás, a pihenés és stresszoldás fontosságát: "A reggeli és esti bőrápolás legyen rituálé, legyen időnk magunkra, ha az akár csak 5 perc is. Az illóolajok azért is töltenek be fontos szerepet ebben, mert az idegrendszerre hatva segítenek ellazítani és feltölteni bennünket. Közhelynek tűnik, de még mindig igaz: a pozitív gondolkodás és a mosoly a legjobb ránctalanító" - nyilatkozta a szakember.

shutterstock 360577748

És mi a helyzet a különböző szépészeti beavatkozásokkal? "A szakemberek pró és kontra érvelnek a lehetőségek ellen és mellett. Én elsősorban a belső harmóniát és korunk elfogadását tartom fontosnak, hiszen minden életszakasznak megvan a maga szépsége, több vagy kevesebb ránccal. Sok esetben találkozom egy idősebb, jó kisugárzású tekintettel és mosolygó, ráncosabb arccal, és az ebből sugárzó életvidámság többet ad bármilyen szépészeti beavatkozásnál."

Folyt.köv. 

Mit tehet, az aki túl van a harmincas évein, sőt, inkább az ötvenesek felé közelít ? "A változó kor elteltével még több táplálás, illetve kényeztetés szükséges. Kiváló lehetőség erre az arc- és testolajok otthoni használata. Ha tehetjük masszíroztassunk többet, bőrünk meghálálja" - tudtuk meg a szépségterapeutától.

Oszd meg másokkal is!
Mustra