Így ízesíthetsz só nélkül

Az egészségügyi problémák és az egészséges életmód által visszaszorított sóhasználat mellett sem lehetetlen ízes ételeket készíteni, még ha a só az ételhez vágásánál nagyobb fáradtsággal jár is a dolog.

Szinte minden recept előírja legalább egy kevés só használatát, ez ugyanis az édes ételek és a recept által előírt egyéb összetevők és fűszerek ízét is képes felerősíteni és intenzívebbé tenni, ráadásul a kissé keserű vagy túlságosan erős ízű zöldségek ízén is képes enyhíteni. Nem könnyű tehát helyettesíteni a nálunk a csipetnyi helyett többnyire inkább maroknyi adagokban mért csodaszert, a magas vérnyomás veszélye mégis sokakat rávesz a dologra. Szerencsére van azért néhány trükk, amivel ők is újra ízletesebbé varázsolhatják a só hiányában egyszerre sterillé és unalmassá lett kedvenceiket, a Kitchn pedig össze is gyűjtött ezekből néhányat. 

1. Több fűszer

A felhasznált só mennyiségének csökkentésével párhuzamosan elkezdődhet a fűszerek szinte végtelennek tűnő világának felfedezése. Valószínűleg otthon is van egy pár, amit szinte sosem használsz. Ideje elkezdeni a kísérletezést, a fűszerek, élükön a piacról frissen beszerzett fűszernövényekkel rengeteget javíthatnak ugyanis a só hiányában kissé ellaposodott ételek ízvilágán.

shutterstock 107738948

2. Ecet

Az ecet is képes feldobni egy-egy ételt. Rengeteg variáció létezik, a vörösborecet például kifejezetten erős ízű és pikáns, míg a balzsamecet inkább édeskés ízvilággal rendelkezik. Valamilyen hús kisütése előtt is hozzáadhatjuk a serpenyőben összedobott alapléhez, és sült zöldségekre is löttyinthetünk egy keveset.

3. Citrusfélék

Az ecet savasságához hasonlóan egy kevés kifacsart citrom vagy lime is azonnal és sokat változtathat egy étel ízvilágán, sokszor már-már „otthonos”, nagymamás ízvilágot kölcsönözve az ételeknek. Egy kevés citromhéj a szószba reszelésével, vagy egy már elkészült étel tálalás előtti felcitromozásával is dolgozhatunk.

shutterstock 131119130

4. Egy kevés reszelt sajt

Már-már csalásnak tűnik, de az összesített sótartalom esetében talán még mindig jobban járunk, ha egy-egy kemény és sós sajttal ízesítjük az ételünket. Egy kevés parmezánnal tényleg csodákat lehet művelni, a pikáns és erős ízű sajtokból ráadásul elég egy csipetnyit hozzáadni az ételhez.

5. Hagymafélék

Az aromás hagymákkal a fűszerekhez hasonló hatást érhetünk el. A sómennyiség csökkentésével párhuzamosan növelhetjük a serpenyőben megfuttatott fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma vagy mogyoróhagyma mennyiségét, úgy feltúrbózva az ételeket, hogy közben a rosszalló hitvesi/kardiológusi pillantásoktól sem kell tartanunk. 

shutterstock 614533241
Oszd meg másokkal is!
Mustra