7 fontos tény a hajszárításról

Kényes műveletről van szó, ezért jobb, ha ezekkel a dolgokkal tisztában vagy.

Pár hónappal ezelőtt kipróbálhattuk a Dyson 123 ezer forintos hajszárítóját, aminek kifejlesztéséhez 50 millió fontra, 4 évre és 103 mérnök munkájára volt szükség, és ami több tesztelőnknek is bevált. Nemrég alkalmunk volt arra, hogy a forradalminak kikiáltott eszközt megalkotó cég két munkatársának, Rob Smith kutatásvezetőnek és Amy Johnson tájékoztatási vezetőnek feltegyünk néhány kérdést a hajszárításról, hiszen ha valakik, ők biztosan értenek hozzá. 

1. Nem csak a szárítástól kell félteni a hajunkat

A hajunkra sok veszély leselkedik, a szárítás és formázás közbeni magas hőmérséklet csak az egyik ezek közül, az UV-sugárzás például nem csak a bőrünknek nem tesz jót. És ne feledkezzünk meg a mechanikai és vegyi behatásokról sem, amik szépen összeadódnak, és idővel egyre több lesz a töredezett hajvég, kevésbé lesz fényes és csillogó a hajunk, és a frizuránk sem fog olyan sokáig tartani. 

2. A haj gyorsan nő, de a megelőzés akkor is fontos

A haj az egyik leggyorsabban növő szövet az emberi szervezetben, évente egy szál körülbelül 15 centiméterrel lesz hosszabb. Hogy egy szál meddig marad a helyén, az változó, általában 2-6 évig növöget, és ha az előbb említett káros hatásokat minimalizáljuk, akkor valószínűleg később látjuk viszont a fésű fogai között vagy a lefolyó szája felé úszva. 

DSC0023
Kaszás Tamás / Dívány

3. A nedves haj sérülékeny

Azért fontos az, hogy minél alacsonyabb hőfokon használjuk a hajszárítót vagy ritkább fogú fésűt vegyünk elő szárításhoz és formázáshoz, mert a víz megváltoztatja a hajszálak szerkezetét, azok sokkal sérülékenyebbek leszek. 

4. Azért jó dolog a hajszárító

A nyári hőségben persze nincs is jobb annál, mint hagyni, hogy a hajunk magától megszáradjon, de a szakemberek szerint törekedni kell arra, hogy minél kevesebb „időt töltsön” a hajunk nedves, vagyis sérülékeny állapotban, arról nem is beszélve, hogy hajszárítás közben könnyebben megy a formázás is. 

DSC0046
Kaszás Tamás / Dívány

5. Meg a kiegészítők is

Ha valaki hullámokat szeretne vagy éppen eleve göndör a haja, akkor mindenképpen szüksége van egy jó diffúzorra. És ott van az előtét is, amit sokan nem használnak, pedig ettől lesz igazán szép sima és fényes a haj, és egy csomó energiát megspórolunk azzal, hogy megfelelő helyre irányítja a levegőt. Amire még szükség lehet, az egy jó kör- és/vagy párnás kefe. 

6. 80 százalék a minimum

Ha a haj száraznak tűnik, de hidegnek érzed tapintásra, az azt jelenti, hogy csak 80 százalékban száradt meg, és még előtted van a munka nagy része. Miről beszélünk? Mosás után a haj túl sok nedvességet tartalmaz ahhoz, hogy bármit is kezdjünk vele, és körülbelül 80 százalékban száraznak kell lennie ahhoz, hogy formázni lehessen. Bármilyen furán hangzik, ezzel egyébként időt lehet spórolni a szakemberek szerint.

7. Ne lógasd, de hagyd kihűlni

Te is azok közé tartozol, akik előrehajolnak hajszárítás közben? Nos, úgy tűnik, neked és mindenkinek, aki így cselekszik (igen, mi is bűnösök vagyunk), változtatnia kell ezen a szokásán, mert a megszólalóink szerint így bozontos, rendezetlen lesz a hajunk. Az is segíthet, ha egyszerre egy nagyobb tincsre koncentrálunk ahelyett, hogy összevissza lóbálnánk a hajszárítót. És még egy tipp, a hajat melegen könnyebb formázni, viszont, ha szeretnénk, hogy tartós legyen a frizura, akkor hagyjuk kihűlni ebben az állapotában. Mire gondolunk? Biztos te is megfigyelted már, hogy a fodrászok a körkefére tekerve hagyják a hajat akkor is, ha már rég másik tinccsel foglalatoskodnak. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra