Így mosd tökéletesre a törölközőket

Ha a törölközőkről van szó, mindenkinek más a fontos szempont. Valakinek a tapintás, másnak az illat, de olyan is akad, akinek csak az számít, hogy jól szívja a vizet. Mindenre van megoldás!

Kemény vagy puha tapintású, hófehér vagy a fürdőszoba színeihez illő, óriási vagy kisebb – mindenki más típusú törölközőt szeret otthonában látni, más élményre vágyik, ha kilép a kádból. Ha fontos, hogy fürdés után milyen anyag várja, nem mindegy, milyen terméket választ az ember, és az sem, hogy hogyan bánik vele később. A Daily Mail szállodák részlegvezetői, mosásszakértők, mosógépszerelők és törölközőgyártók tapasztalatait szedte össze arról, mit tehetünk a tökéletes, higiénikus és egyben kellemes száradásért.

Milyen a jó törölköző?

Ahhoz, hogy egy frissítő zuhany vagy egy kellemes fürdő után a szárítkozás is üdítő élmény lehessen, először is jó minőségű törölközőkre lesz szükséged. Ebből a szempontból a sűrű, legalább 500 gramm/négyzetméter denzitású frottír a legideálisabb választás. Az ennél lazább, vékonyabb szövésű anyagok néhány mosás után már megkeményednek, még rosszabb esetben foszlani kezdenek. A frissen vásárolt törölközőt mindenképpen érdemes az első használat előtt kimosni. Nemcsak higiéniai megfontolásokból, de azért is, mert ilyenkor még rendszerint számtalan apró szövetdarabka van az anyagban. Ezek egyrészt megtapadnak a bőrön, és a törölköző is kevesebb vizet tud így magába szívni.

shutterstock 75456205

Puha tapintás

Bár vannak, akik kimondottan a karcos, keményre mosott törölközőre esküsznek, a többség mégis inkább a frottír lágy tapintására vágyik zuhanyzás után. A puhaság kulcsa a mosás hőfokában, a mosásnál használt vegyszerekben és a szárítás mikéntjében rejlik. A 60 fokon mosott törölköző például aligha lesz annyira puha, mintha langyosabb vízben tisztítanád. London egyik legjobb hírű szállodájának részlegvezetője pedig egyenesen azt javasolja, hogy még 30 fok fölé se menjünk. Ha puha anyagot akarsz, semmiképp ne használj keményítőt se (nahát!), az viszont segít, ha a törölközőket ecettel öblíted. Végül, de nem utolsó sorban kerüld a szárítógépet, a tűző napot és a radiátort, mert ezek megkeményítik a frottírt. A törölköző akkor lesz a legpuhább, ha szobahőmérsékleten szárad, érdemes tehát olyan napot választani a mosáshoz, amikor viszonylag alacsony a páratartalom. Ha sürgős a dolog, a szárítógép által okozott károk mérsékelhetők, ha a törölközők mellé néhány teniszlabdát is bedobsz a gépbe.

Higiénia

Ami miatt a legtöbbet kell engednünk a törölköző puhaságából, az a higiénia. Ha nem is minden alkalommal, de viszonylag rendszeresen érdemes ezért például magasabb hőfokon is kimosni. A 60, de akár 75 fokos víz ugyanis sokkal hatékonyabban fertőtleníti az anyagot, de még a foltok is jobban kijönnek belőle. Ha mégis nagyon vágysz a lágy frottír tapintására, és nem szívesen keményíted ki a törölközőt, a fertőtlenítő lehet a megoldás. Ezek az öblítő helyett használatos termékek alacsony hőfokon is remek munkát végeznek, különösen, ha az öblítőstop funkcióval egy rövidebb ideig ázni is hagyod az anyagot. Az úgynevezett koszosság ellen pedig az előmosás a leghatékonyabb megoldás. A törölközők leggyakoribb szennyeződése az emberi bőrről rátapadó faggyú és zsír, melyet a jobb minőségű mosószerek hosszabb idő alatt ugyan, de képesek lebontani.

Ami a gyakoriságot illeti, a szakértők három-négy használat után javasolják a törölközők mosását, lehetőleg a többi ruhaneműtől külön. Fontos, hogy ne tömd nagyon tele a gépet, vagyis két fürdőlepedőnél többet semmiképp ne moss egyszerre. Ennek oka, hogy a gép által használt vízmennyiség nagyjából ennyi anyag alapos átmosására és -öblítésére elég. A zsúfolt dobban ezzel szemben a folt és a mosószer is jobban megmarad a textilben.

shutterstock 99213881

Nedvszívó képesség

Ha szeretnéd, hogy a törölköző a vizet is szívja, az öblítő lesz a legfőbb ellenséged. Az anyag rostjaira ugyanis az öblítők egy viaszos réteget vonnak, mely egyrészt megakadályozza a víz felvételét, másrészt hosszú távon magát a textilt is roncsolja. Ezzel szemben az ecet rendkívül hatékonyan távolítja el a szövetből a mosószerek maradékait, az anyag szerkezetét azonban érintetlenül hagyja. A gépből kiszedett törölközőket ezen kívül érdemes jól kirázni, még a teregetés előtt. Ez a mechanikus hatás felrázza a frottír szerkezetét, mely így száradás után sokkal jobban szívja majd a vizet, mint ha szálai lelapulnának (és vasalni is ugyanezért nem szabad).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek