Van, aki egyszerűen soha nem lesz büdös

Ilyen időben kevésbé irigylésre méltó a dolog, de azért így is igazi szuperképeségnek tűnik a jelenség: létezik ugyanis egy gén, ami bizonyos esetekben egyszerűen fölöslegessé teszi a dezodorhasználatot.

A két, alapvetően járványtannal foglalkozó genetikus, Ian Day és Santiago Rodriguez által még 2013-ban publikált tanulmány 6495 nő adatait gyűjtötte össze, és arra a következtetésre jutott, hogy egy, a nők nagyjából két százalékának esetében inaktív génnek, az ABCC11-nek köszönhetően a 117 superwoman gyakorlatilag a legdurvább kánikulában is garantáltan testszagmentes képes maradni. 

Az inaktív gén a hónaljak izzadságmirigyeinek működésére van hatással, visszafogja ugyanis bizonyos, a testszagért is felelős aminosavak és szteroidok kiválasztását. A kelet-ázsiaiak esetében kifejezetten gyakori jelenség csupán az esetek 0-3 százalékában figyelhető meg a régión kívül, és bár a kutatók csak nőket vizsgáltak meg, szerintük a nemeknek nincs szerepe a dologban.

shutterstock 551795578

Meglepő módon egyébként csupán a 117 nő 22 százaléka hagyott fel a dezodorhasználattal, a többiek vagy csak azt gondolták, hogy most aztán tényleg megtalálták a leghatékonyabb márkát, vagy pusztán a szociokulturális elvárásoknak engedelmeskedtek, de továbbra is használtak dezodort. A legkönnyebben egyébként furcsa módon a fülzsír állagáról lehet felismerni, hogy valaki a szerencsés 2 százalékhoz tartozik, szintén az inaktív génnek köszönhetően száraz, nem pedig ragacsos ugyanis a kiválasztottak fülzsírja. Ha tehát száraz a fülzsírod, jó eséllyel te is megspórolhatod a jövőben az eddig dezodorra költött forintokat, és megkímélheted a szervezetedet bizonyos vegyszerektől is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra