5 jó tanács halvásárláshoz

Ha halat veszel, nem az ár az egyetlen szempont, amit érdemes szem előtt tartanod. Elmagyarázzuk, hogy mire figyelj a boltban, és a biztonságos otthoni feldolgozás részleteibe is beavatunk.

A halak a szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket és vitaminokat tartalmaznak, a belőlük készült ételek pedig könnyen emészthetőek, nem fenyegetik a vonalaidat és még finomak is. A Nébih terméktesztes oldala, a Szupermenta ugyanakkor azt javasolja, akár friss, akár fagyasztott formájukat választod, ne feledkezz meg gondos ellenőrzésükről.

1. Csak megbízható kereskedőtől vásárolj!

A legfontosabb szabály, hogy mindig megbízható forrásból vásárolj. Ha biztosra szeretnél menni, keress fel egy halkereskedőt vagy egy piaci halárust. Már csak azért is, mert jó eséllyel egy hozzáértő ember fog kiszolgálni, aki megválaszolhatja felmerülő kérdéseidet, ráadásul megszabadíthat a pucolás terheitől: csak ráböksz egy halra az akváriumban, és pillanatok alatt konyhakésszé varázsolja neked.

Bár a választék sem másodlagos dolog, van, ami ennél is lényegesebb: a hal minősége. Első lépésként alaposan nézz körül a halkereskedésében, amit kiszemeltél, így a környezetet látva azonnal el tudod dönteni, hogy érdemes-e ott vásárolni.

152343779
Bloomberg / Getty Images Hungary

A pultban a friss árut az olvadó jég hőmérsékletén (0 °C-on), jégágyon, tálban vagy tepsiben, halfajonként elkülönítve tartják. A kínálatban általában egész, zsigerelt és filézett, patkóra vágott példányok is szerepelnek. A szálkátlanított, pikkelyezett darabok már eleve konyhakészek.

A halpulttól ne várj hatalmas bőséget: látványa leginkább arra szolgál, hogy vásárlásra ösztökéljen. A többi halat még biztonságosabb körülmények között, hűtve tárolják a háttérben. Az igényesebb pultokban azt is feltüntetik, hogy a hal tenyészett vagy vadon fogott-e, sőt megjelölik származási helyét.

Az élő halak ideális esetben egy tiszta, átfolyós rendszerű, levegőztetett akváriumban úszkálnak, ami nincs túlzsúfolva. Azt, hogy megfelelő állapotban vannak-e, a mozgásukból ítélheted meg. Az egészséges hal testfelülete sérülésmentes, és nem „pipál” a víz felszínén.

2. Frissen fogyaszd a halat!

A halhúsból készített ételeket azonnal, frissen fagyaszd el, mert gyorsan megromlanak, és megbetegedést okozó bomlástermékek képződhetnek bennük. A halpaprikást és a halászlevet például csak 24 órán tárold a hűtőben, mert utána már semmi sem biztos.

Miből derül ki, hogy jó-e a hal? Először is az illatából. A bántóan erős, kellemetlen szag romlásra utal. A friss hal szeme tiszta, telt, domború, esetleg üveges, vizes csillogású, kopoltyúja élénkvörös vagy rózsaszínű, úszói nedvesek, míg pikkelyei mélyen, szilárdan tapadnak a testhez és mentesek bárminemű elszíneződéstől.

3. A fagyasztott halat gyorsan készítsd el!

A hal feldolgozását próbáld minél hamarabb elvégezni: a halhús csak addig legyen hűtetlenül, ameddig feltétlenül szükséges. Az olvasztást a hűtőben, 0-5 °C-on végezheted el, de előtte nézd meg, mit ír a csomagolás. A fagyasztott termékek egy részét ugyanis azonnal megsütheted, megfőzheted, miután kivetted a mélyhűtőből.

IMG 3264
Dívány

4. Előzd meg a szennyeződéseket!

A friss hal – mint minden nyers élelmiszer – szemmel nem érzékelhető szennyeződéseket, mikroorganizmusokat hordozhat. Éppen ezért nem szabad hagynod, hogy a fagyasztott hal leve ráfolyjon a hűtőre, a konyhapultra és más eszközeidre. Ha mégis megtörténne a baj, vesd be a háziasszonyok régi, jól bevált taktikáját: a takarításhoz használj ecetes, citromos vizet. A halat jól záródó dobozban helyezd el a hűtőben. Ezzel megelőzheted, hogy más ételek átvegyék a szagát.

5. Ha nem készíted el azonnal, fagyaszd le!

Amennyiben a friss halhúst nem közvetlenül a vásárlást követően szeretnéd elkészíteni, tanácsos konyhakész állapotban, teljes felületén résmentesen, becsomagolva és felcímkézve lefagyasztani, majd felhasználásáig a mélyhűtőben tárolni. Nagyobb mennyiség esetén adagokra osztva fagyaszd le. Így később, amikor megfőződ, már nem szükséges annyit fáradoznod vele.

IMG 3257
Dívány
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek