8 dolog, amire nem gondoltad volna, hogy jó lehet az alufólia

Előzetesként: nemcsak grilltálcák bevonására és amorf sajtdarabok becsomagolására alkalmas.

A Daily Mail gyűjtött össze néhány olyan alufólia alapú praktikát, ami segíthet a konyhában, az udvaron vagy épp a gyümölcsösben. A kísérletezőkedvű háziasszonyok ezek szerint madarak elijesztésére, ezüsttisztításra, vagy az összeállt cukor által megformázott kőzetek felpuhítására is igénybe vehetik az alufóliát, amit a kevésbé kreatív fóliatulajdonosok persze formás gömbbé gyúrva a szomszéd vagy galambok nyakszirten találására is felhasználhatnak. 

1. Ezüsttisztítás

Egy műanyag edény alufóliával való kibélelése után csupán egy kis forró vízre és literenként két evőkanál szódabikarbónára van szüksége a Daily Mail szerint annak, aki megtisztítaná a sterling ezüst ékszereit/evőeszközeit. Ha foltos maradt az ékszer, több körre is szükség lehet. Viszont vigyázat, a procedúra során fel fog forrósodni az ezüst!

shutterstock 124202275

2. Madárijesztő

A kedvenc szőlősödet vagy őszibarackfádat megkopasztó seregély bandák ellen szintén hatékony lehet az alufólia. Nem kell persze feltétlenül emberalakú szobrokat létrehozni a kertben, elég ha nagyjából 30 centis szalagokra téped a fóliát és felzászlózod a kertet.

3. Gyorsvasalás

A vasalódeszka huzata alá helyezett fólia hővisszaverő képességét kihasználva gyorsabban felmelegszik a vasalt ruha és a makacsabb gyűrődések is eltávolíthatókká válnak.

4. Cukorkőzetek

Az érdes kövekké összeállt nádcukor vagy barna cukor szintén könnyen és gyorsan felpuhítható alufólia segítségével. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy alu-batyut formázni, belül a cukorral, és magas hőfokon 5 percig hevíteni a csomagot a sütőben.

5. Súrolókefe helyett

Súroláshoz szintén jól jöhet egy durvább labdává alakított alufólia darab. A grillező rácsait vagy a rászáradt, odakozmált ételmaradékokat könnyűszerrel eltávolíthatjuk alufólia galacsinokkal is, ha nincs a közelben súrolókefe.

6. Zsírfogó

Ha bevonod a tűzhelyet egy platni méretű lyukkal ellátott alufólia takaróval egy-egy magas hőfokot igénylő, fröcsögősebb fogás elkészítése előtt, megúszhatod az odaégett, ragadós zsírfoltokkal való későbbi küzdelmet.

shutterstock 423647410

7. Fiókbélelés

Egy-egy gyorsan elkoszolódó konyhai polc vagy fiók alufóliával való kibélelése szintén jól jöhet később. A sütő-takaróhoz hasonlóan ebben az esetben is elég eltávolítani és kidobni az alufólia ívet, és egy friss lappal lefedni a kényesebb területeket.

8. Nehezebb bútordarabok költöztetése

A nehezebb bútordarabok is könnyebben mozgathatóbbak lesznek, ha a bútorok lábait alufóliába csomagoljuk, és csak ezután fogunk hozzá a helyiség átrendezéséhez. Legalábbis ha padlószőnyeggel borított felületekről van szó, a faburkolatokat ugyanis könnyen összekarcolhatja az alufólia.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek