17 trükkös módszer, amivel lehúzhatnak utazásaid során

Az Európa nagyvárosaiban ténykedő tolvajok találékonysága nem ismer határokat, ha a turisták kifosztásáról van szó. Gyakran olyan furmányos módszerekhez folyamodnak, hogy fel sem merül benned, hogy rosszban sántikálnak, mire pedig feleszmélsz, már rég messze járnak értékeiddel. Cikkünkből megismerheted jellemző trükkjeiket, illetve praktikus tippeket kaphatsz a lopások megelőzéshez.

Ha valamelyik népszerű európai turistacélpontba készülsz, tartsd szem előtt, hogy könnyen belefuthatsz azokba a tolvajokba, akiknek elsődleges bevételi forrását az óvatlan külföldiek megkopasztása jelenti. Ezek a bűnözők rendszerint a felkapott látványosságoknál és a tömegközlekedési járműveken lesnek prédáikra: vagy kivárják az alkalmat, hogy észrevétlenül cselekedhessenek, vagy valamilyen trükköt bevetve terelik el a figyelmüket, amíg megszerzik zsákmányukat, majd köddé válnak a tömegben. A következőkben a Wolters World YouTube-csatorna videói alapján ismertetjük bevett technikáikat, hogy utazásaid során ne ess áldozatul nekik.

1. Beállnak a metróajtóba

Ezt a lopási formát nem kizárólag külföldön alkalmazzák, Budapesten is vannak hagyományai. A metróajtóban ácsorgó tolvaj közvetlenül azelőtt nyúlja le pénztárcádat, mobilodat, hogy elindul a szerelvény, majd az utolsó pillanatban hátralép, te meg tehetetlenül szemléled, ahogy becsukódnak az ajtók és az értékeiddel együtt eltűnik látóteredből.

2. Körbevesznek a metrón

A zsebtolvajok gyakran csapatostul portyáznak a tömegközlekedési járműveken. A herring-effektus különösen kedvez nekik: amikor három-négy másik ember passzírozódik hozzád, kevésbé tűnik fel, hogy valaki a táskádban, zsebeidben matat, főleg, ha egy profi csinálja.

3. Átcsusszannak mögötted a beléptetőkapun

Ahol a metrónál beléptetőrendszer működik, bevett szokásnak számít, hogy a bliccelők a jogkövető utasok mögött slisszolnak át a kapukon. Ezzel jobb esetben tényleg csak a fizetést akarják megúszni, rosszabb esetben viszont két legyet ütnek egy csapásra, és a testi közelséget kihasználva elorozzák javaidat.

4. Levágják rólad a táskád

A kétes egyének nem mindig vesződnek holmi cselekkel. Megesik, hogy a legegyszerűbb utat választják: elvágják a táskád pántját, aztán gyorsan elszelelnek vele. Ha nagyon tele van, ezért túlzottan feltűnő lenne a dolog, akkor sem jönnek zavarba. Ebben az esetben oldalról, hátulról hasítják fel, hogy hozzájussanak tartalmához.

5. Segédkeznek a jegyvásárlásnál

Amikor tanácstalanul vizslatsz egy jegykiadó automatát, egy önzetlennek tűnő helybéli bukkanhat fel melletted, hogy felajánlja a segítségét. Elképzelhető, hogy valóban a jó szándék vezéri, de az is lehet, hogy nem. Lenyúlhatja a visszajárót, kifigyelheti a bankkártyát adatait, továbbá lehetőséget teremthet társának, hogy amíg a gépet nyomkodod, elvigye a holmidat.

6. „Véletlenül” neked mennek

A jelenet látszólag teljesen hétköznapi. Sétálsz az utcán és jön egy járókelő, aki keresztezi az utadat, ezért véletlenül – legalábbis akkor még azt hiszed – egymásnak ütköztök. Az illető ezután udvariasan bocsánatot kér, majd mindenki megy a dolgára. Számodra meg csak később esik le, hogy nemcsak a személyes aurádat sértette meg, hanem a magántulajdon szentségét is.

7. Összekennek mustárral

Ez szintén ártatlan dolognak tűnik. Egy jól szituált személy elkezd szabadkozni neked, hogy bocsi, olyan béna vagyok, összekentelek a hot-dogommal (vagy valaki más), majd a károk mérséklése érdekében felkínálja, hogy letisztogatja rólad a mustárt. Csakhogy miután lerakod a földre a táskád, mögéd settenkedik a cimborája, aki lenyúlja. Itt egy videó, amelyen láthatod, ahogy a trükköt alkalmazva a pénztárcájától szabadítanak meg valakit. 

8. Szólnak, hogy letojt egy madár

Ez szinte ugyanúgy épül fel, mint a mustáros kelepce. Bekamuzzák neked, hogy letojt egy madár (de igazából összekennek valamivel), aztán a közös törölgetés folyamán lopnak meg.

9. Felajánlják, hogy viszik a táskádat

Ha egy helybéli túlzottan segítőkésznek tűnik, fogadd egészséges gyanakvással. Nem kizárt, hogy csakugyan viszi helyetted a táskádat, csak épp nem oda, ahova szeretnéd, és mire felocsúdsz, egy életre búcsút inthetsz neki.

10. Az ATM-nél sündörögnek

Az idegenek közelsége semmi jót nem jelent, miközben pénzt veszel fel egy automatából. Ilyenkor könnyű célpontnak számítasz, ezért legyél roppant körültekintető. Soha nem tudhatod, hogy az emberek, akik mögötted sorakoznak, nem a pénzedre, bankkártyádra pályáznak-e.

11. Aláíratnának veled egy petíciót

Itt szintén arra megy a ki a játék, hogy eltereljék a figyelmedet. Bármilyen nemes célról is legyen szó, nem ér annyit, hogy kockáztass. Mondj nemet és oldalogj el, mielőtt megtörténne a baj.

12. Melléd/mögéd ülnek a bárban

Az étteremben, bárokban fokozott elővigyázatossággal érdemes eljárnod. A szék háttámlájára terített kabát, a földön kallódó táska és az asztalon hagyott mobil felettébb csábító a tolvajok számára, ezért ezeket ne téveszd szem elől.

13. Megkérnek, hogy vigyázz a babájukra

Igen, a tolvajok sajnos ennyire alantasak: vannak, akik saját gyermeküket is képesek bevonni az akcióba. Például úgy, hogy a gondterhelt anyát eljátszva megkérnek, hogy vedd át tőlük egy percre a babájukat, amíg elintéznek ezt-azt. Ne higgy nekik, mert jó eséllyel át akarnak verni.

14. A taxijukba invitálnak

Külföldön csakis az ismert társaságok szolgáltatásaid vedd igénybe és lehetőleg telefonon rendelj taxit. Az utcákon hiénák karmai közé kerülhetsz, akik változatos módokon húzhatnak le. Azt mondják, hogy elfelejtették bekapcsolni az órát, majd a valós viteldíj többszörösét kérik el, vagy kivesznek valamit a táskádból, mialatt a csomagtartó takarásában vannak.

15. Éjszaka felhívnak a „recepcióról”

A bűnözők olykor az éjszaka közepén, a recepciós szerepébe bújva hívják fel a hotelvendégeket, majd megkérik őket, hogy szíveskedjenek újra megadni hitelkártyájuk adatait, mert elkeveredtek valahol. A vendég meg félálomban azt sem tudja, hogy hol van, ezért bárgyú módon megteszi.

16. Utcai játékra invitálnak

Az itt a piros, hol a piros, illetve az utcai kártyajátékok teljes mértékben kerülendőek. Hiába erősködnek, ne élj a lehetőséggel. Még ha az elején hagynak is nyerni, nem tisztességesen játszanak, ezért a végén tutira rosszul fogsz kijönni belőle.

17. "Ingyen" adnak barátságkarkötőt 

A trükk úgy indul, hogy megjelenik egy mosolygós fiatalember, majd a csuklódra köt egy barátságkarkötőt, esetleg ráteszi a válladra. Talán még szimpatikusnak is találod, mert megrázza a kezed és megkérdezi, milyen napod van. Aztán egyszer csak közli: 10-20 euró lesz. Amennyiben elzárkózol a fizetés elől, felbukkannak a társai, akik már kevésbé barátságosak, és nem szállnak le rólad, csak ha kicsengeted a kért összeget.

Így védekezhetsz

A túlzott paranoia persze kerülendő, nem kell minden emberben az ellenséget látnod, de azért külföldön járva érdemes szemmel tartani a környezetedet és a lehető legkisebb támadási felületet adni a tolvajoknak.

Nézz utána a dolgoknak!

Mielőtt útnak indulnál, végezz némi kutatómunkát az interneten, vagy kérdezd ki ismerőseidet, akik már jártak az adott helyen. Így hasznos információkhoz juthatsz, hogy mennyire biztonságos a környék, ahol meg akarsz szállni, valamint az elterjedt lehúzási szisztémákról is képet kaphatsz.

Köss utasbiztosítást!

Utasbiztosítás nélkül külföldre utazni hatalmas felelőtlenség, ezért tegyél magadnak egy szívességet, és ne feledkezz meg róla. Biztosítódtól elveszett értéktárgyaid, okmányaid után is kártérítést kaphatsz, sőt akár azonnali pénzsegélyben részesülhetsz.

Ne legyél hivalkodó!

Tudjuk, hogy nem könnyű feladat, de próbálj önmérsékletet mutatni. Méregdrága, márkás gönceid, csilli-villi ékszeredeit hagyd otthon, mert ezekkel csak magadra irányítod a zsebesek figyelmét.

Ne tegyél semmit a hátsó zsebedbe!

A pénztárcád, mobilod az első zsebedben tartsd, mert a hátsóból könnyen lábuk kelhet, a zsúfolt helyeken pedig – másodlagos védelmi vonalként – pihentesd rajtuk a kezedet. Még jobb, ha beszerzel egy nyakba akasztható pénztárcát. A hátizsákod, kézitáskád szintén hord elől.

Használd a hotel széfjét!

Mindössze annyi pénzt vigyél magaddal, amennyire aznap szükséged lesz. A többit az útleveleddel egyetemben hagyd a hoteled széfjében. A táskádat lehetőleg zárd le, mondjuk egy kis lakattal, így megelőzheted, hogy illetéktelenek férjenek hozzá.

Ne mászkálj egyedül éjszaka!

Pláne akkor nem, ha előtte felöntöttél a garatra, vagy egyedülálló nő vagy, mert ezek a tényezők tovább növelik a kockázatokat.

Írd fel a fontos telefonszámokat!

A rendőrség, a mentők, a biztosítód, a bankod, illetve a magyar nagykövetség számát érdemes előre lementeni, leírni, hogy ha bajba kerülnél, ne vesztegesd az értékes időt, és azonnal megtehesd a szükséges lépéseket. A fontos irataidról készíts másolatot.

Ne félj a rendőrökhöz fordulni!

Egy lopás esetén elég minimális az esélye annak, hogy valaha is előkerüljenek értékeid, de azért járd végig a hivatalos utat, vagyis jelentsd az esetet a rendőrségnek.

A legveszélyesebb városok

A Tripadvisor utazási oldal tavalyi összesítése szerint az alábbi városokban számíthatsz tekintélyes zsebes-populációra:

  1. Barcelona (Spanyolország)
  2. Róma (Olaszország)
  3. Prága (Csehország)
  4. Madrid (Spanyolország)
  5. Párizs (Franciaország)
  6. Firenze (Olaszország)
  7. Buenos Aires (Argentína)
  8. Amszterdam (Hollandia)
  9. Athén (Görögország)
  10. Hanoi (Vietnam)
Oszd meg másokkal is!
Mustra