10 tipp arra az esetre, ha egyedül utaznál

Elképzelhetetlennek tartod, hogy társaság nélkül vágj neki az ismeretlennek? Pedig annak is megvan a maga szépsége! Főleg, ha betartod ezeket az ajánlásokat.

Az emberek többsége erős fenntartásokkal fogadja, hogy akadnak megátalkodott utazók, akik előre megfontolt szándékból választják az egyedüllétet, és így is pompásan mulatnak egy idegen országban. A leggyakoribb aggály, ami ennek kapcsán felmerülhet, az a magány kérdése. Amikor rácsodálkozol egy látványosságra, vagy a helyi gasztronómiai vívmányokkal juttatod új dimenziókba ízlelőbimbóidat, elég jól tud jönni, ha oldalba bökhetsz valakit és megoszthatod vele, ami a fejedben jár. 

A szóló utazásnak ugyanakkor szintén vannak bizonyos előnyei. Bármikor leléphetsz a múzeumból, ami nem olyan érdekes, mint amennyire elsőre tűnt, órákig ücsöröghetsz egy hangulatos téren a világ folyásán elmélkedve, és senki nem fog ferde szemmel nézni rád, miközben kibontod a negyedik sörödet. Arról nem is beszélve, hogy kitűnő alkalmat teremt arra, hogy jobban megismerd önmagad. Hogyha te is kacérkodsz a gondolattal, hogy önállóan vedd a nyakadba a világot, a Travel Channel szerzőjének tippjeit követve hatékonyan kerülheted el az ebből adódó buktatókat. 

Alison Turner lakóautós kalandozásai kapcsán osztotta meg tapasztalatait, de általános jellegük miatt tanácsai más utazási formákra is éppúgy alkalmazhatóak:

1. Kevés ruhát, de sok pénzt vigyél!

Határozott koncepcióval rendelkezel, hogy mennyi ruhát csomagolj? Na, annak nagyjából a felére lesz ténylegesen szükséged, a pénzre viszont pont ennek a fordítottja igaz: ha egy kicsit is törődsz idegrendszered épségével, duplázd meg tervezett költségvetésed.

Hiába cipeled magaddal a fél gardróbod, megtörténhet, hogy végig ugyanabban a gatyában fogsz kolbászolni, mert a többi nem passzol a körülményekhez. Szorítkozz kizárólag azokra a darabokra, amik valóban fontosak és nem veszik el az értékes helyet más cuccaid elől. A kedvezőtlen időjárási tényezőkkel például meleg kabáttal, esetleg széldzsekivel, illetve gyorsan száradó nadrágokkal dacolhatsz, és egy kényelmes cipővel sem tévedhetsz nagyot. Végső esetben minden mást beszerezhetsz a helyszínen. 

Ami az anyagiakat illeti, soha nem tudhatod, hogy milyen váratlan költségekkel kell majd szembenézned. Előfordulhat, hogy lerobban a kocsid, megbetegszel, vagy szimplán rábukkansz egy szuvenírre, amiről úgy érzed, képtelen vagy nélküle élni. Éppen ezért érdemes a lehetőségeidhez mérten tartalékokat képezni. A duplázást talán nem engedheted meg magadnak, de egy kis vésztartalék mindenképp a javadat szolgálja, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések. 

shutterstock 572611777

2. Kövesd az ösztöneidet!

Nem feltétlenül szükségszerű mindent aprólékosan megtervezned. A lefoglalt szoba ugyan némi biztonságérzetet ad, de azt is megteheted, hogy ott és akkor szállsz meg, ahol éppen kedved szottyan. Nem kizárt, hogy emiatt lecsúszol a népszerű szálláshelyekről, ám cserébe arra mehetsz, amerre csak akarsz, és nagyobb területet járhatsz be, mintha egy adott helyhez lennél kötve.

3. Beszélj a terveidről

Az, hogy egyedül utazol, még nem jelenti azt, hogy teljesen el kell szigetelődnöd a társadalomtól. Kezdetnek mondd el valakinek, hogy milyen útitervet eszeltél ki. Mondjuk a közeli barátaidnak, akikkel a trécselésen túl akár aktuális tartózkodási helyed is megoszthatod okostelefonod közreműködésével.

4. Gondoskodj a védelmedről

A Travel Channel szerzője egy medvék elleni spray-t javasolt önvédelmi eszköz gyanánt, megjegyezve, hogy lehetőleg ne éles helyzetben tanuld ki működésének fortélyait. Nyilván, ennek egy turistákkal telített tengerparton kevésbé fogod hasznát venni. Mindenhol vannak azonban nem túl barátságos állatok, amik változatos módokon keseríthetik meg vakációs törekvéseidet. Ezért nem árthat, ha időben tájékozódsz úti célod élővilágának összetételéről és a védelmed érdekében bevethető eszköztárról.

5. Tudj nemet mondani!

Az egyedüli utazás egyik sajátossága, hogy az ember hajlamosabb ismeretlenekkel bratyizni. Persze, ez alapvetően jó dolog, de benne van a pakliban, hogy balul sül el. Elképzelhető, hogy újdonsült cimboráid rosszban sántikálnak, és mivel idegen környezetben vagy, könnyedén visszaélhetnek a helyzettel. Amennyiben kényelmetlenül, netán fenyegetve érzed magad miattuk, igyekezz határozottan fellépni, még akkor is, ha amúgy nem vagy a magabiztosság mintaképe. Senki nem kényszerít rá, hogy olyanokkal bájcsevegj, akikkel nem akarsz: tanulj meg nemet mondani, majd farolj ki az egészből, és egyszerűen sétálj el. 

shutterstock 248425678

6. Ügyelj az értékeidre!

A turisták közkedvelt célpontoknak számítanak a tolvajok körében, ezért nélkülözhetetlen értékeidet mindig tartsd a kezed ügyében. A hétköznapi holmikat viszonylag könnyű pótolni, útleveled és pénzed hiányában ellenben komoly slamasztikába kerülhetsz egy másik országban – különösen úgy, hogy csak magadra számíthatsz. 

7. Végezz kutatómunkát!

Ha nem szeretsz rögtönözni, az interneten előre tájékozódhatsz, hogy mire számíthatsz például a kempingben, amiről csupán impozáns képeket láttál, így nem fog váratlanul érni, hogy éjjelente csak egy elemlámpás botorkálással vegyített túra árán közelítheted meg a mosdót. Hasonló kutatómunkát végezhetsz a város és a környék vonatkozásában is. Ezáltal képbe kerülhetsz, hogy mivel ütheted agyon üres perceidet.

8. Ne légy hiú!

Nem a ruha teszi az embert – tartja a mondás. Utazásodra ez fokozottan érvényes. A kutyát sem fogja érdekelni, hogy nem kifogástalan a frizurád, ahogy az sem, hogy egyébként kellőképpen meleg pufi dzsekid évek óta kiment a divatból. A fentebb már taglalt mennyiség mellett ezért ilyen téren is praktikus szempontok alapján célszerű eljárnod.

9. Dokumentáld az élményeidet!

Kiruccanásod során számos impulzus érhet, amikre a későbbiekre is szívesen gondolnál vissza. Ezzel csak annyi a bökkenő, hogy emlékeid idővel kopni kezdenek. Ha nosztalgiázós típus vagy, fotózz le mindent, amit érdekesnek találsz, tapasztalataidat pedig útinapló formájában őrizd meg az utókor számára.

shutterstock 452336530

10. Kényeztesd magad!

Lehet, hogy többé nem lesz esélyed eljutni oda, ahová most még igen, ezért ne várj tovább, hogy hátha betoppan az életedbe a megfelelő útitárs. Inkább vágj bele, és próbáld a legtöbbet kihozni belőle. Láttál valamit, amitől összefutott a nyál a szádban? Akkor rajta, csapj le rá! Elsőre szokatlannak tűnhet, hogy egyedül ülj be valahová, de nézd a jó oldalát, így legalább nem tereli el a figyelmed a társaság, és zavartalanul kiélvezhetsz minden falatot. Később még hálás leszel érte, hogy nem vontad meg magadtól ezeket az örömöket.

+1

Végezetül egy kis extra motiváció: „Az utazás a legjobb befektetés, amit magadra áldozhatsz.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra