Magyarországra is érkezett szennyezett tojás

A NÉBIH két héttel ezelőtt még azt közölte, hogy Magyarországra nem került a rovarirtóval szennyezett tojásból, de ma kiderült, hogy mégis.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleménye szerint kedden délután német bejelentésre, az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül érkezett bejelentés arról, hogy egy német vállalat Tamago Ei-Omelett-Block nevű, ázsiai jellegű fagyasztott, félkész termékében fipronilt mutattak ki. Ebből pedig egy budapesti vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez is szállítottak.

A NÉBIH haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett céggel, amely megtette a szükséges intézkedéseket. A német vizsgálati eredmények szerint a termékben kimutatható volt a szermaradék, de olyan mennyiségben, hogy fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. A hivatal ettől függetlenül elrendelte forgalomból történő kivonását. A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátó egységekbe szállított. A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóság felé is igazolt.

„A NÉBIH laboratóriumában folyamatosan zajlanak a Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt célellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatok. A mai nappal elkészültek az első vizsgálati eredmények is. A NÉBIH szakemberei 4 tétel (1 német és 3 lengyel származású) tojásban mutatták ki fipronil jelenlétét. A szermaradék mennyisége egyetlen esetben sem haladta meg a megengedett értéket. Az érintett tételeket a hatóság zárolja és megteszi a szükséges intézkedéseket”

– írták a közleményben.

A hivatal azt javasolta, hogy amíg lezárul a szennyezéses eset, addig a vásárlók inkább kiváló minőségű magyart tojást, illetve tojás tartalmú termékeket fogyasszanak. Ha bővebben is érdekel a holland eredetű tojásbotrány, itt olvashatsz róla.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek