Te milyen gyakran cseréled le a mosogatószivacsaidat?

Egy német kutatás szerint nem jó ötlet hónapokig gyűjtögetni a baktériumokat a szivacsokban.

Persze nem túl meglepő, hogy a sokszor hónapokig használt, szottyadt, lucskos és foszladozó szivacsok kiváló gyűjtőhelyei a baktériumoknak, a Furtwangeni Egyetem kutatása azonban számszerűsítette is, milyen mennyiségben vannak jelen a kis dögök a szivacsok belsejében. A kutatók 14 darab lehasznált mosogatószivacsot vizsgáltak meg, az eredményeik láttán pedig úgy tűnik, legalább annyira undorító egy végnapjait járó szivacs belseje, mint a bizakodásra szintén nem sok okot adó külcsín. 

362-en vannak!

Egészen konkrétan 362-féle, a mosogatószereknek és a forró víznek fittyet hányó baktériumot azonosítottak a kutatók a tesztek során. Természetesen a közel négyszáz, szivacsokban fesztiválozó baktérium többsége ártalmatlan volt, a tíz leggyakoribb baktériumból öt azonban a mikroorganizmusok már kórokozóként definiált csoportjához tartozott. A legnagyobb problémát a Cinetobacter johnsonii, a Moraxella osloensis és a Chryseobacterium hominis névre hallgató baktériumok jelentik a kutatók szerint, ezek ugyanis akár fertőzéseket is okozhatnak, kiirtani pedig gyakorlatilag lehetetlen őket.

Abban az esetben ugyanis, ha valaki rendszeresen tisztítja és fertőtleníti a szivacsát, az utóbbi két baktériumféle nemcsak ellenáll az ördögűzésnek, de még mozgósítja is a csapatait, és még nagyobb arányban lesz jelen a szivacsok belseje jelentette barlangrendszerben, új területeket hódítva meg a kevésbé ellenálló baktériumok kiirtása után.

shutterstock 536162731

Edd meg a szivacsod

A német kutatók szerint éppen ezért különösen problémás, ha a régóta használatban lévő mosogatószivacsokkal a lakás számos pontján „fertőtlenítünk”, ezzel ugyanis csak azt érjük el, hogy az egész házban megjelennek a normál esetben csak a konyhában jelen lévő baktériumok. A tudósok ezért azt ajánlják mindenkinek, hogy nagyjából hetente cserélje a mosogatószivacsait, és hagyjon fel végre a szorgos baktériumgyűjtéssel.

Persze ha mindenki ilyen gyakran cserélné a szivacsait, az megterhelné a környezetet is. A ScienceAlert szerint azonban mindez nem feltétlenül kell hogy problémát jelentsen, a kidobott műanyagot ugyanis akár ehető gombává alakíthatja és el is fogyaszthatja, akinek gusztusa támadna a dologra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek